Domagoj Bradarić
 FABRICE COFFRINI
I POBJEDA I DVA OTKRIĆA

On na lijevoj strani može sve! Potpuni uspjeh Vatrenih iz drugog plana: Dalić je dobio dva nova rješenja

Uremović se doima kao bolja opcija na desnom beku, a Bradarić je izuzetno dobro rješenje...
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 07. listopad 2020. 22:50

Nakon dva poraza u Ligi nacija, očekivao se odgovor Hrvatske. Izbornik Dalić je logično optirao za ljude iz drugog plana, a to se, u biti, ispostavilo odličnim potezom. U St. Gallenu, pred pet tisuća ljudi, Hrvatska je dobila Švicarce 2:1, prvi puta u povijesti, ali je, što je mnogo bitnije, ujedno dobio i nekoliko zanimljivih rješenja...

Zlatko Dalić jasno je dao do znanja da će u St. Gallenu priču repustiti drugim momcima, onima koji ulaze iz drugog plana, i time je automatski, ali i logično, ovu utakmicu stavio pod egidu potpuno prijateljske, štoviše, one koja ljudima daje šansu da kucaju iz drugog plana. Time je, apsolutno, maknuo fokus s imperativa rezultata, no to je i bilo očekivano uoči dvaju duela sa Švedskom i Švicarskom, a time je Dalić, pohvalno, dao krila "ljudima iz drugog plana", kako ih je nazvao.

A iako je utakmica ispočetka nudila zamke ovim redizajniranim "vatrenima", što se tražilo - to se i dobilo. Neovisno o rezultatu, i neovisno o prvih, kilavih pola sata. No, krenimo redom.

image
FABRICE COFFRINI

U prvih deset minuta napao je Rodriguez, koji je nakon lažnjaka kojim se oslobodio Bradarića, te malo iskosa s desne strane kaznenog prostora testirao Livakovića, no ovaj je vrlo dobro obranio, a 15 minuta kasnije opet je Švicarska stupila na scenu: Badelj je krivo dodao i Xhaka je u čistu šansu gurnuo Gavranovića koji izbija ispred vratara Dinama, ali mu klupski suigrač fantastično skida zicer.

Bila je to doduše najava problema, kojeg je konkretizirao upravo napadač Dinama, koji je u 31. iskoristio centaršut Xhake, preskočio Ćaletu-Cara (!), te s desetak metara matirao Livakovića glavom. Prvi je dojam glasio da je stoper Marseillea morao reagirati agilnije i biti bliže...

Ipak, Hrvatska se tada probudila (klasika!), te krenula plesti opasne napade, pogotovo preko lijeve strane i silno raspoloženog Bradarića, kome je pozicija lijevog krila davala mnogo više prostora, koja je momku iz Lillea itekako odgovarala; doduše, prvo je Ćaleta-Car odličnim prebacivanjem dao loptu do Melnjaka, koji je prebacio do Petkovića, no ovaj (opet) nije bio u svojoj top formi. No, navala preko lijeve strane dala je ploda u 42., kada je Pašalić proigrao Bradarića, koji je s lijeve strane ubacio na rub peterca, gdje je Brekalo odlično reagirao i svojim drugim golom donio izjednačenje. A potom je Brekalo uz pomoć bloka gotovo i sam zabio...

Uglavnom, nakon prvih 15 minuta nadigravanja, pa opet 15 minuta švicarske dominacije, Hrvatska je izjednačila i potom ubrizgala gorivo u pogon, ali, ipak, i drugi je dio donio gotovo identični, vrlo balansirani duel.

Mijenjala se tematika priče, ali balans je ostao isti, uz činjenicu koja bi Dalića morala razveseliti: Uremović se doima kao bitno bolja i stabilnija opcija na desnom beku, dok je Bradarić u debiju pokazao nekoliko stvari koji ga čine izuzetno dobrom opcijom za opciju na bilo kojoj lijevoj strani.

Uz brojne promjene i činjenicu da se obje reprezentacije čuvaju za Ligu nacija, Hrvatska je ostala u sedlu, vezla je više u sredini, uz neke proboje po bokovima, koje su generirali Bradarić s lijeve i Uremović s desne strane.

A kada se činilo da se cijela priča razvodnila i da će dvoboj ući u miroljubiv hepiend, nakon lijepog kombiniranja po sredini, lopta je došla na lijevu stranu, gdje Vatreni prvi puta svladali Švicarsku Zlatko Dalić je dobio barem dva nova, vrlo zanimljiva rješenja gura u sredinu, a Pašalić s pet metara poentira za prvu pobjedu Hrvatske nakon godinu dana, i dvije gorke pilule u Ligi nacija.

Ovo je s par dobrih mogućnosti (Bradarić, Uremović, te još neki), lijepa plava pilula uoči Švedske i Francuske...

Linker
26. travanj 2024 09:51