ODD ANDERSEN/Afp
Dražen Krušelj
SMJENA MEĐU VATRENIMA

Oršić je najveći gubitnik, ali još dvojica igrača ne mogu biti zadovoljna rejtingom koji imaju kod Dalića

Dalićev izbor kosi se s devizom prema kojoj se u reprezentaciju teško upada i još teže ispada
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. svibanj 2023. 06:03

U novoj rundi male klupske štafete koju na poligonu Zlatka Dalića njih dvojica trče posljednje četiri godine, Mislav Oršić još jednom je predao palicu (čitaj: dres) u ruke Luki Ivanušecu. Nakon što je zimus preskočila Katar i Svjetsko prvenstvo, 24-godišnja Dinamova zvijezda utrčava pod reflektore taman na vrijeme za završni turnir Uefine Lige nacija u lipnju. S druge strane, Oršić se vraća na začelje izbornikove kolone, gdje će pričekati početak kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2024.

Takav Dalićev izbor nikoga nije šokirao, premda se malo kosi s izbornikovom devizom, prema kojoj se u reprezentaciju teško upada i još teže ispada iz nje. Mislav Oršić - strijelac gola u utakmici za broncu na SP-u - odlutao je u karijerno minsko polje, kada je u siječnju isforsirao transfer u Southampton, želeći se okušati u konkurenciji najboljih na svijetu.

"Sveci" s engleskog juga otpisali su krilnog napadača, vlasnika svjetske bronce, i prije nego što su ga upoznali, ali Oršić se u tom smislu ne razlikuje bitno od Nikole Vlašića ili Josipa Brekala. I njih dvojica su posljednjih sezona na klupskom planu prolazili kroz slične muke, skupljali minute na kapaljku, pa su svejedno dobivali nove tranše izbornikova kredita i zadržavali se na njegovu radaru.

image

Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Sljedeću rundu male štafetne utrke Oršić će dočekati na novoj adresi - možda upravo u Dinamu - a dotad se od Luke Ivanušeca očekuje da klupsku formu preseli u okruženje nacionalne momčadi. Ivanušec upravo spušta zastor na najbolju polusezonu u karijeri. Procvjetao je u Dinamu kao igrač koji jednako uvjerljivo režira i završava akcije, zbog čega bi lako mogao izrasti u Dalićevo tajno oružje za "final four" u Rotterdamu. Pitanje je, doduše, na kojoj poziciji, jer lijeva napadačka strana je godinama "leno" u vlasništvu Ivana Perišića, a dresove u veznom redu po tradiciji zadužuju Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Izbornik prema Nizozemskoj polijeće teži za barem jednu slatku brigu...

Ako je Oršić najveći gubitnik polusezone, ništa zadovoljniji rejtingom na izbornikovoj tablici neće biti niti Ante Budimir ili Kristijan Jakić. Prvi je, za razliku od Oršića, vruć u finišu Osasunine kampanje u La Ligi - nedavno dvostruki strijelac protiv Betisa, nakon toga autor pogotka Almeriji - ali očito centarfor na izlasku iz reprezentacije.

image

Ante Budimir

CRISTINA QUICLER/Afp

Dalić je odlučio da je došlo vrijeme za smjenu: 32-godišnji Budimir prepušta mjesto mlađim igračima, Dionu Dreni Belji (21) te Petru Musi (25), koji sa sve više autoriteta utvrđuju svoje pozicije u jakim ligama. Kada je o Jakiću riječ, on je u tekućoj kampanji i dalje standardni Eintrachtov igrač, ali nakon zvjezdane lanjske sezone, "orlovi" iz Frankfurta trenutačno lete samo sredinom ljestvice, a Jakić, umjesto u veznom redu, uglavnom igra u obrani.

Na okupljanje u Rijeci (5. lipnja) reprezentativci bi trebali doći u dobrom raspoloženju, jer dobar broj njih od Katara do danas napucao je svoje individualne rejtinge i nahranio se samopouzdanjem. Prvi od svih Marcelo Brozović, kojem se ukazala prilika da nastavi hrvatsku lozu europskih klupskih prvaka (neprekidno traje od 2013., kada je Mario Mandžukić osvojio Ligu prvaka s Bayernom). Leđa Brozoviću u ovoj priči čuva Domagoj Vida, koji je u biografiju, nakon titula hrvatskog, ukrajinskog i turskog klupskog prvaka (Dinamo ZG, Dinamo Kijev, Bešiktaš) upravo upisao i naslov šampiona Grčke.

image

Kristijan Jakić

DANIEL ROLAND/Afp

Za nijansu slabiji u ovoj priči jesu Dominik Livaković, Josip Šutalo, Bruno Petković i Luka Ivanušec, kvartet koji je s Dinamom upisao još jednu HNL-ovsku zvjezdicu, ili Andrej Kramarić koji je okrenuo golgeterski brojčanik u Hoffenheimu (stotinu bundesligaških golova). Prema najavama s relevantnih adresa, nekolicina spomenutih obilježit će ljeto visokim izlaznim transferima.

Kako stvari stoje, Joško Gvardiol bit će zvijezda istog ovog žanra, ali ne u svlačionici "vatrenih" nego generalno, jer stoperu RB Leipziga predviđaju transfer u Premier ligu (Man City, Chelsea) za astronomski iznos. Prije toga ipak će odraditi polufinale Lige nacija s Nizozemskom (10. lipnja), a onda valjda i finale na Feyenoordovu stadionu, u kojem čeka pobjednik utakmice Italija vs Španjolska (18. lipnja). Dalić ne skriva želju da još jednom ispiše povijest, a to bi značilo - osvoji trofej.

Linker
19. travanj 2024 06:01