TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
PROGNOZA BIVŠIH VATRENIH

‘Ostavit ću se nogometa ako Cipar pobijedi Hrvatsku. Ovo je idealna utakmica za jednog našeg igrača...‘

Dvojica bivših HR reprezentativaca najbolji su sugovornici o današnjem suparniku Vatrenih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. listopad 2021. 09:17

Kad se radi o Cipru, nema boljih sugovornika od dva bivša hrvatska reprezentativca, koji su dio svojih sjajnih nogometnih karijera proveli u toj zemlji. To su, jasno, Danijel Pranjić, koji se oprostio od nogometaške karijere, te Gordon Schildenheld, koji još uvijek igra na Cipru, u Arisu iz Limassola.

- Smrzavam se u Zagrebu i želim otići na Cipar!

To je prvo što nam je kazao Danijel Pranjić. Onda je dodao...

- Neću na utakmicu jer mi nije zanimljivo, Hrvatska to sigurno dobiva. Ali, idem na utakmicu sa Slovačkom u Osijek.

Pitamo ga kako je tako siguran da će Vatreni bez problema riješiti Ciprane?

- Dobro, u nogometu nikad nije ništa sigurno. Pa, vidjeli ste kako je Šerif dobio Real, kako je Eintracht dobio Bayern. Uvijek autsajder može dobiti favorita. No, držim da se to na Cipru neće dogoditi. Hrvatska reprezentacija je u dobroj formi, ove posljednje tri utakmice koje smo odigrali su to pokazale, to je baš dosta dobro izgledalo. Tu je sad i Luka Modrić....

Ipak, kaže Pranjić da je današnji ogled vrlo bitan za Vatrene.

- Utakmica s Ciprom nam je, iako na papiru najlakša, zapravo najbitnija! U njoj moramo potvrditi dobre igre i rezultate s posljednjih ogleda s Rusijom, Slovačkom i Slovenijom. Ukoliko dobijemo Cipar, u Osijeku slijedi Slovačka i ako nju pobijedimo, mi smo praktički 80 posto na Svjetskom prvenstvu. Zato je ovaj ogled s Cipranima jako bitan.

Veli da sve, baš sve, zavisi od Hrvatske.

- Sve je na nama. Jasno da nije pitanje motiva, moramo taj sraz odraditi maksimalno profesionalno i pobijediti. Kakvi su Ciprani? Pa, recimo, u nekih petnaest utakmica protiv nas može se dogoditi da nas jednom iznenade i uzmu bod. Eto, takvi su. U ovom trenutku se ne bi smjela dogoditi ta “jedna od petnaest”. Kad stavite sve na papir, kvalitetu reprezentacija, bitnost utakmice, te poznavajući mentalitet naših reprezentativaca, onda ne treba sumnjati da ćemo tu utakmicu odraditi onako kako treba i vratiti se na ogled sa Slovačkom s tri boda. Moramo od prve minute biti agresivni i koncentrirani, onda Cipar neće imati baš nikakve šanse - zaključio je Pranjić.

Za razliku od Pranjića, Gordon Schildenfeld dolazi na utakmicu. Lako njemu kad je na Cipru...

- Igra se praktički u mom kvartu, kako ne bih došao... Dobro, nije baš u kvartu, ali ovdje na Cipru sve je blizu - kaže nam Šifo.

Naravno da i on govori da je Hrvatska veliki favorit, ali vraća se u prošlost.

- Ona prva utakmica u kvalifikacijama protiv Cipra bila je teška. Nije nam bilo lako dobiti... Nekako si razmišljam da bi to moglo biti zanimljivo gledati. Oni će se braniti, mi ćemo napadati. Naravno, sve što bi se osim pobjede Hrvatske dogodilo, bilo bi veliko iznenađenje. Nema razgovora o tome tko je kvalitetniji. Ali, nije nogomet samo to...

Kakvi su Ciprani po mišljenju Šife?

- Radi se o prosječnoj reprezentaciji. Imaju nekoliko dobrih igrača, ali nije to niti blizu našoj razini. Bit će borbeni do kraja. A pogotovo ako ih bude služio rezultat. Ako bude 0:0 neko vrijeme, onda će biti sve borbeniji i borbeniji. Igra se na stadionu AEK-a, to je otprilike stadion kao što je Rujevica. Malen je stadion, mislim da će biti ljudi na tribinama. Inače, njihova reprezentacija uvijek igra u Nikoziji, gdje je stadion APOEL-a i Omonije, tako da tamo dođu samo navijači ta dva kluba. Sad se igra kod AEK-a, koji inače nema puno navijača, tako da zapravo ne znam koliko će baš biti ljudi, ali bit će ih nešto sigurno.

Vele da su tamošnji navijači malo čudni.

- Imaju strast, ali sve se promijeni u sekundi. Prve minute navijaju za tebe, ako nije dobro, u drugoj minuti evo ih protiv tebe.

Šifo nam kaže nešto što mu se mota po glavi...

- Ovo je idealna utakmica za Marka Livaju! Njemu će to odgovarati. Livaja je igrao u Grčkoj, ova ciparska liga je slična, igra se agresivno, reprezentativci Cipra su takvog tipa. Livaja je prgav, traži duel, biva udaren, ali i udara. Mogao bi on srediti Ciprane. Ma, neka Ciprane sredi bilo tko...

Kad smo ga pitali kakav rezultat predviđa, smije se...

- Htio bih da je, recimo, 3:0 za nas! Da se sutra ovim svojim Cipranima mogu rugati u klubu! Tako to ide ovdje. Naš klupski fizioterapeut mi je rekao da časti sve Hrvate večerom ako pobijedi Hrvatska. Ja sam mu rekao da ću se sutra odmah ostaviti nogometa ako Cipar pobijedi! A još mi se igra, ha, ha, ha...

PRANJIĆEVI CIPARSKI KLUBOVI

Omonia Psevda

Agia Napa

Anorthosis

SCHILDENFELDOVI CIPARSKI KLUBOVI

Aris Limassol

Anorthosis

39 godina danas ima Danijel Pranjić, za Hrvatsku je skupio 58 dvoboja

36 godina navršio je Schildenfeld, čast Vatrenih branio je 29 puta

Linker
05. svibanj 2024 09:20