RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SN ANALIZA

Ova kombinacija idealni je hrvatski lijek protiv Slovenije, Kek neće iznenaditi i dati Daliću prednost...

Hrvatska večeras traži puni plijen protiv Slovenije pred, vjeruje se, 20.000 navijača
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. rujan 2021. 14:22

Kad jedna momčad tehnički tanja od suparnika zaigra tzv. niski blok, zgusne se u dvije-tri kompaktne linije do 35-40 metara, ona se dijelom odriče ofenzivnog potencijala.

Jačanjem obrambenog dijela takva momčad umanjuje razliku u odnosu na jačinu suparnika, pogotovo njegovog ofenzivnog segmenta. Obično se medijski to prezentira “izvrsnom taktikom” ako poluči rezultat, iako je u pitanju klasična prilagodba na razlike u vrijednostima.

Željeni ishod

Tako Hrvatska igra protiv jačih, tako i Slovenija pristupa (i) Hrvatskoj. Kad takvu igru slaže Matjaž Kek, onda su razine čvrstoće, discipline i agresivnosti za level više. Tako se onda i podiže sposobnost momčadi da iz protunapada iznenadi suparnika. Kek je to s Rijekom demonstrirao mnoštvo puta, kao i sa Slovenijom u prvom mandatu...

Hrvatska u pravilu ima teškoće probiti suparnike koji igraju u niskom bloku. Jedan razlog je što Vatreni nemaju puno strpljenja, pogotovo kada kod kuće “osluškuju” negodovanja s tribina. Tada čine drugu grešku, jurnjavom postaju taktički nedisciplinirani, manje lucidni u napadu, a ranjiviji u obrani. Kako to izgleda vidjelo smo u porazu u ožujku u Ljubljani.

Na Poljudu, gdje Slovenija gostuje nakon 24 i pol godine, scenarij je predvidljiv. Jedino ako Kek ne iznenadi, u što jako sumnjamo, pa podigne linije prema srednjem bloku i već time pošalje poruku svojima i suparniku da je došao po pobjedu. Kako je to vrlo pragmatičan trener, koji ne mari za okolne stavove, logičnije je očekivati da takvu prednost Daliću ipak neće pružiti. S više prostora na suparničkoj polovici Hrvatskoj bi bilo kudikamo lakše ugroziti jednog od najboljih golmana svijeta, Oblaka...

U tvrdoj obrani s 4-5-1 Slovenija će maksimalno smanjiti prostor za ulaze između linija, a duplirat će i bokove. Kako bi joj Hrvatska mogla nanijeti štetu? Svakako ne predvidljivim centaršutima s boka, kao u Rusiji i Slovačkoj. Oblak je golman koji odlično izlazi na visoke ubačaje. Iako igra po boku jest jedan od načina probijanja zatvorene formacije, manjak moći u skakačkoj igri sugerira alternativne pristupe. Slovence treba destabilizirati u sredini bloka i narušiti im kompaktnost. Za to Daliću trebaju igrači vični igri između linija, oni koji će kretnjama razvlačiti dva stopera i defenzivna vezna igrača, te igrači koji imaju dobar šut s distance. U kombinaciji proboja po boku i probijanjem između središnjih linija, strpljivo i kontinuirano, svaki blok će prije ili poslije pokleknuti. Ukoliko se naši budu slabo kretali bez lopte, pa dodatno doprinesu gužvi ispred Oblakovog gola, to će biti veliki plus Sloveniji.

Da bi se nametnula Hrvatska mora igrati u plitkoj formaciji, suziti prostor gostima za izlaz iz defenzive i stajati blizu suparničkom igraču. Da bi lakše probijala blok, uz veliku pokretljivost Hrvatska mora imati brži protok lopte, a ne daviti loptu i usporavanjem pomoći gostima da se lakše zatvore. Naposljetku, za napad na takvu postavljenu obranu ključno je imati ideju, odnosno igrače koji vide rješenja prije drugih i kreativnošću lome šablone suparnika. Uz strpljenje, taktičku disciplinu i koncentraciju Hrvatska tu svoju kreativnu crtu može oploditi. Svaki koji od spomenutih faktora izostane, to će biti adut više Sloveniji da dođe do željenog ishoda.

Linker
19. travanj 2024 00:09