RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ŠUKEROV NASLJEDNIK

Ovo će biti novi predsjednik HNS-a! Nametnuo se u hijerarhiji, ali kakav će biti kao glavni igrač?

Je li spreman i hoće li iskazati sposobnost da na tom dubljem preoblikovanju nogometa učini iskorak?
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. srpanj 2021. 19:06

Već je duže vrijeme poznato da će Marijan Kustić biti glavni pretendent za nasljednika Davora Šukera na čelo HNS-a. Ono što se nije znalo hoće li oko toga biti puno prijepora i hoće li biti drugih kandidata. Objava sa skupštine matične mu županijske nogometne organizacije u Gospiću, dokumentirana fotografijom prisutnih predstavnika 17 od 21 ŽNS-a, jasno nam ukazuje da će Izborna skupština HNS-a 29. srpnja biti formalna promocija Kustića kao novog predsjednika. Osim što je očito pridobio podršku većine, vidi se da je i Davor Šuker u pristupu mirne primopredaje.

Mogli bismo to simbolično vezati za sličnosti u razdoblju prije četiri godine. Tada je Marijan Kustić javno najavio svoju kandidaturu za prvog čovjeka Kuće nogometa, da bi ubrzo potom promijenio stav i mirno prihvatio “da nije trenutak”. Je li tome bio povod interes političke prirode, obzirom da je vrlo aktivan član HDZ-a (bio i saborski zastupnik) ili pragmatična procjena da još nije dovoljno jak za čelnu poziciju u HNS-u, sada više nije bitno. Ključno je da je Marijan Kustić u odnosu na 2017. bitno osnažio svoje nogometne, ali i političke potencijale, posljedično pozicije unutar sustava u kojima funkcionira. Tako je potvrdio da je dobro dugoročno procijenio kada će sazreti trenutak za iskorak ambicije.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Kao član Izvršnog odbora, potom dopredsjednik HNS-a, pa direktor natjecanja i infrastrukture, a od ožujka 2019. kao Izvršni direktor, Kustić je potpuno upoznao tehnologiju formalnog i, što je jako važno, neformalnog djelovanja u sustavu Kuće nogometa. Nedvojbeno je iskazao sposobnost balansirati u tako kompliciranim odnosima HNS-a i na skliskim poligonima nadjačavanja različitih struja i interesa. S obzirom na to da je takve sposobnosti iskazao i u aktivnom mu političkom životu, iznimno sretan zbog pobjede HDZ-ove koalicije u njegovoj županiji Ličko-senjskoj, izvjesno je da Kustić strategijski dobro funkcionira. To će mu biti od iznimne važnosti kao predsjednika HNS-a, organizacije koja je više od četvrt stoljeća bez smislenije strategije razvoja nogometa.

image
DAMJAN TADIC/CROPIX Cropix

U tom kontekstu Kustić se može primjerice pohvaliti tri značajna dosega u vremenu u kojem je gradio svoju dominantnu poziciju unutar Kuće nogometa. Bio je glavni operativac u provedbi strateški osobito značajne odluke o sufinanciranju hibridnih prvoligaških terena. Taj je projekt bitno podigao razinu kvalitete nogometa Prve HNL. Drugi operativni uspjeh isključivo nogometne problematike bio je čvrsti stav da za kormilo U-21 reprezentacije dovede Igora Bišćana. Osim što su mu rezultati mladih Vatrenih dali za pravo (prvi puta prošli grupu) i što je Bišćan potvrdio da očito zna kako grupu igrača koje vodi (i u klubovima slično) motivirati da pruže maksimum, tim je imenovanjem praktično zacrtao budućeg Dalićevog nasljednika… Treći važan doseg, kako u nogometnom, tako i političkom značaju, ostvario je u uspostavi dijaloga na relaciji Hajduk - HNS te posljedično primjerenijim odnosima. Ključni iskorak dogodio se u listopadu 2019. godine, kada je Hrvatska ugostila Mađarsku na Poljudu u sklopu kvalifikacija za Euro, pred 33 tisuće euforičnih gledatelja. Dogovor s Hajdukom da se i na Poljudu postavi hibridni travnjak nastavak je tog sada logičnijeg pravca suradnje.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Snaženje značaja

Dakako da su ti operativni i poslovi koji zahtijevaju vještinu pregovaranja i pronalaska kompromisa doprinijeli snaženju Kustićevog nogometnog značaja. Istovremeno su, pogotovo u kontekstu geopolitičkih odnosa Zagreb - Split, dobro te pozitivne vibracije odjeknule i kod premijera Andreja Plenkovića. To je, naravno, jako važan faktor Kustićeva napredovanja, jer valjda više nitko u ovoj zemlji ne promišlja utopijske teze da politika može biti izvan zone utjecaja (i) na HNS. Uostalom, politika svugdje u svijetu ima utjecaja na nogomet, jer je to logika njegova ogromnog značaja kao medij utjecaja prema masama. Razlike mogu biti samo u eleganciji kako se to očituje u javnosti.

Upravo zbog svih navedenih Kustićevih faktora, ali i unatoč njima, može se kazati da je njegov uspon do čelne pozicije HNS-a bio nemjerljivo lakši u odnosu što ga sada čeka kao predsjednika. Prije svega zato što sada i formalno postaje najodgovorniji za sve što se događa u nogometu, što je bitno drugačije od toga da provodi odluke najviših tijela Kuće nogometa. Puno je posla kako unaprijediti proizvodnju igrača jer vidljivo u tom procesu (i zbog nameta Lige 10 i povećanja stranaca) postoji ozbiljna blokada, potom kako podignuti razinu suđenja i opće vjere u ravnopravnost natjecanja, kako osnažiti kvalitetu igre, ali i uvjeta u drugoj ligi i niz drugih zadaća.

Druga stvar je da i to što ima političku liniju s vrhom Vlade nameće očekivanje da će Kustić napraviti važne stvari za poboljšanje infrastrukture (stadion), ali i općenito za podizanje standarda nogometa u kontekstu pravne regulative, financijskih rješenja za lakše ulaganje u klubove i slično. Je li spreman i, nadasve, hoće li iskazati sposobnost da na tom dubljem preoblikovanju nogometa učini iskorak, dat će brzo naslutiti i kroz program kojeg će 29. srpnja valjda predočiti skupštinarima. Za sada je izvjesno da bi ga na poziciji izvršnog direktora trebao zamijeniti Tomislav Svetina, a da je Kustić pozvao Stipu Pletikosu da preuzme ulogu tehničkog direktora A reprezentacije...

Linker
26. travanj 2024 05:37