BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
MRŠAVI BOD

Ovo je bilo pristojno, ali daleko od standarda na koji smo navikli. Škotska? Golemi test karaktera!

Malo je razloga za zadovoljstvo, ali imamo tri opipljiva. Jedan je da i dalje ovisimo samo o sebi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. lipanj 2021. 20:13

Kad nakon remija s Češkom 1:1 pišemo da je dobro jer prijetilo je i gore jasno je da imamo malo razloga za zadovoljstvo, no tri su opipljiva: Hrvatska i dalje drži sudbinu u svojim rukama, zabila je prvi gol i odigrala pristojnu utakmicu. Iako daleko od standarda na koje smo nekad navikli...

Ivan Perišić spasio je Vatrene, no nikad na Europskom prvenstvu naša reprezentacija nije napravila manje u prva dva kola i boj sa srčanom Škotima, koje još nismo pobijedili, bit će golem test karaktera. Dobit ih kod njih doma mogu samo prave momčadi, a Dalićeva ekipa samo je na trenutke pokazivala te odlike. Taj pogodak za 1:1 i taj bod ipak ima veliku vrijednost jer nakon prvog poluvremena s minusom 1:0 bili smo na rubu debakla… Zadržane su šanse za drugo mjesto i posve jasno za treće s potencijalna četiri boda, što bi trebalo biti dovoljno za osminu finala.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Još jednom nismo vidjeli Vatrene pravog ritma, nisu se uspjeli nametnuti, ali napokon su napravili neke šanse i bili sigurniji u obrani, što ide i na račun suparnika, ambicioznog, ali nipošto ne vrhunskog. Izbornik je htio probojnost po krilima i veću individualnu inicijativu, tek povremeno bi nešto od toga dobio, ali momčad je zadržala kompaktnost. Na kraju niti jedna strana nije se bacila u rizik, Česi praktično mogu biti mirni, oni gotovo sigurno idu dalje. Drugi smo put odigrali neodlučeno s njima, međutim u Francuskoj 2016. Hrvatska je igrala daleko bolji nogomet.

U napetoj završnici, najbolje šanse za Hrvatsku imali su Nikola Vlašić i Bruno Petković, no još jednom je napravljeno premalo da se dobije utakmica. U igri nema prave energije, agresija i moć demonstrirani su tek povremeno. U drugom poluvremenu Hrvatska je podignula ritam, dodala gas, a Zlatko Dalić je logičnije posložio momčad. No, presudila je pojedinačna klasa i majstorski potez Ivana Perišića koji je zabio Vacliku.

Česi su krenuli u dvoboj kao da se igra zadnjih pet minuta, našima je trebalo nešto vremena da ih primire, a kad su to napravili i preko Ivana Perišića imali najbolju priliku u dotadašnjem dijelu utakmice, primili su gol. Akcija Čeha je krenula iz kornera, na kraju je Dejan Lovren u skoku odnio loptu glavom, ali rukom je razbio nos Patriku Schicku i španjolski sudac Del Cerro Grande pokazao je, na asistenciju VAR-a, na bijelu točku. Schick je sam s tamponima u nosu matirao Livakovića.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Česi su igrali brže, točnijega pasa i s opasnijim otvaranjima, zato su startu imali prilike preko Coufala, Součeka i Schicka, Hrvatska je bila spora, s premalo trke, ali svejedno je u prvom poluvremena imala još jednu dobru priliku i nekoliko pokušaja. Ante Rebić mogao je brzo nakon gola poravnati na pas Brekala, no njegov udarac ljevicom bio je vrlo nevješt.

U poluvremenu je Dalić izvukao nove karte, Petković je zamijenio Rebića u špici, a Ivanušec dobio šansu zaigrati prvi put na velikom natjecanju za A vrstu. Perišić je ekspresno poravnao, ali Česi nisu stali. Ubrzo je i Vlašić uskočio umjesto Kramarića. Naši su djelovali nešto opasnije nego ranije, no uglavnom iz tranzicije, Česi su im nisu dali da ovladaju posjedom lopte i napadnu u kontinuitetu. Rezultat je na kraju realan.

Zlatko Dalić povukao je konkretne poteze igrajući veći dio utakmice bez Brozovića, te odabravši u špici Rebića i na stoperu vrativši Lovrena. Kovačić je odigrao još jedan dobar susret, Lovren također jer kazneni udarac je bio prilično nesretan, no Rebić se nije pokazao kao pogodak i od njega u napadu bi trebao odustati. Ivanušec je bio zanimljiv potez koji nije donio ekstra dobit, a Kramarić i Vlašić mogu više... Trebat će još jedna golema mobilizacija jer ništa nije napravljeno. Škotska je naša sudbina.

Linker
16. travanj 2024 03:25