JURE MAKOVEC Afp
LEGENDA ZA SN

Ovo je čovjek koji može zagorčati život Vatrenima: ‘Dragocjen nam je, ali korona i bolest su ga usporili‘

Drugi strijelac u povijesti slovenske nogometne reprezentacije i negdašnji član splitskog Hajduka
Piše: Jure BurićObjavljeno: 24. ožujak 2021. 10:30

Bivši slovenski reprezentativni napadač Sašo Udovič (52) slavu je stekao svojim golovima, zabio ih je 16 u 42 utakmice za svoju nacionalnu momčad i drugi je slovenski strijelac u povijesti iza Zlatka Zahoviča. Nakon uspješne igračke karijere aktivan je u komentiranju nogometnih utakmica za slovenske TV postaje. Trenutačno je “pod ugovorom” s TV Planet, ali nije ostao u nogometu samo kao analitičar. Naime, Udovič je sportski direktor drugoligaša Krke iz Novog Mesta te radi na tome da ih uvede u najjaču slovensku ligu.

Kako vidite večerašnju utakmicu Slovenija - Hrvatska?
- Na taj dvoboj gledam realno, unatoč tome što sam veliki navijač moje Slovenije. Naša reprezentacija je pala zadnjih par godina i u ovom trenu ne možemo se uspoređivati s Hrvatskom. Prije desetak godina bila je to druga priča. Vatreni su drugi na svijetu, mi smo u svojevrsnom traženju momčadi, povratka kulta reprezentacije, a do toga ćemo doći ako iskoristimo ove kvalifikacije za uzlaznu putanju i potvrdimo se na tom putu - kaže Udovič i dodaje:

- Večerašnji okršaj neće biti lagan ni za jedne ni za druge, a svaka utakmica počinje s 0:0. Hrvatska je, neupitno, favorit u svakom pogledu: igrački, sportski, imidžom, ali bilo je još sportskih sudara gdje je autsajder nadvisio velikog favorita. Znala je i Slovenija, kroz svoju povijest, zagorčati život i drugima, a ja se nadam povoljnom rezultatu za Sloveniju bez obzira što je uloga favorita na strani cijenjenog suparnika.

Ima li u redovima Slovenaca igrač koji bi mogao zagorčati život Hrvatskoj u ovom meču?
- Slovenija ima jednog vrhunskog vratara Oblaka, koji je u svjetskom vrhu, ali on ne igra, on brani. Do njega je Iličić, koji je dragocjen igrač, čiji se izvanredni trenuci u reprezentaciji pamte, ali korona i bolest su ga usporili u tim naletima nogometnog umijeća i učinkovitosti. Ima tu još nekoliko solidnih igrača koji igraju u jačim europskim ligama. Međutim, moram istaknuti da će vise čimbenika odlučivati u toj utakmici, među njima je da je to susjedski derbi, a tu se redovito daje sve od sebe.

image
Perica Bijeljić i (žuti) i Sašo Udović (bijeli) na turniru u Domu sportova
NENAD DUGI/CROPIX Cropix

Što mislite o izbornicima Daliću i Keku?
- Jako dobro poznajem Keka, njegov način rada i njegov trenerski put. Išao je stepenicu po stepenicu, radio i ubirao iskustvo. Ono što je napravio s Rijekom je pravo remek djelo. Kek je u svom poslu vrlo temeljit trener, veliki radnik. On svaku pojedinost uzme u obzir u pripremi i analizi utakmica, suparnika, svojih igrača... Za slovensku reprezentaciju on je izvrsno rješenje, njegov rad je već vidljiv iako je preuzeo kormilo nacionalne momčadi u vrlo lošim trenucima. Raste rejting reprezentacije, vraća se kult izabrane vrste, uvjeren sam da će biti još bolje i da smo na pravom putu uz ovakav Kekov rad. Zlatko Dalić je pak 2. na svijetu, a to mnogo govori o njemu. To je strašna činjenica! Hrvatska je redovito imala dobre klupske trenere. No, Dalić je na mene najveći dojam ostavio kad je uzeo reprezentaciju Hrvatske u skroz lošem raspoloženju i vratio je na put uspjeha, a to mogu samo pravi. Na koncu, pohvale za obojicu izbornika!

U čemu vidite snagu slovenske reprezentacije?
- Nemamo moć individualaca, kvalitetu virtuoza, ali znamo se boriti, suprotstavljamo se “ratnički”, držimo se discipline igre, zadanih i dogovorenih zadaća. Naši igrači iskazuju nepopustljivost, nešto kao Skandinavci, Nijemci. Vidi se da se kod Keka igrači drže dogovora.

Što u stvari nedostaje Sloveniji?
- Malo sreće i dva vrhunska igrača kako bi se postigao veći balans u momčadi, a neki se igrači rasteretili.
Igraju li Slovenci za svoju reprezentaciju kao Hrvati za svoju, s nacionalnim nabojem, zanosom?
- Nama nedostaje taj kult reprezentacije kakav je bio u moje vrijeme. Ni mediji nisu davali veći prostor u posljednje vrijeme... Mislim da je to zbog toga što se posljednjih godina nije napravilo nešto uočljivo, nešto za povijest. Nas su prozvali Zlatna generacija, a da nismo ništa osvojili osim plasmana na Euro 2000. u Belgiju i Nizozemsku. Euforija je bila strašna, nešto neopisivo. Na tom putu razmontirali smo Ukrajinu sa Ševčenkom. Primjerice, nas je tada protiv Španjolske pratilo 10, 12 tisuća naših navijača. Više nego Furiju, a oni imaju blizu 50 milijuna stanovnika.

Hajduk je vrh, ali morao sam ići zbog rata

Uz vaše ime stoji da ste od 1989. do 1991. godine bili član splitskog Hajduka...
- Meni je Split izuzetno drag grad, Hajduk drag klub, ali na žalost nisam se mogao zadržati dulje jer je počeo rat i nakon pola godine vratio sam se kući. U Hajduku su tada igrali Bilić, Asanović, Bokšić, Jarni, Štimac, Setinov... Ja sam bio mlad, dvadesetogodišnjak, sanjao karijeru, za mene je Hajduk bio vrh. Susretao sam se kasnije s tim bivšim suigračima, igrali smo jedni protiv drugih, sve fini, korektni ljudi. U Zagrebu gostujem na malonogometnom turniru Kutija šibica. Neke veze su neraskidive. S hrvatskim igračima vežu me lijepe uspomene. U Beverenu suigrač mi je bio Kruno Jurčić, u LASK-u iz Linza Željko Pavlović...

Linker
12. svibanj 2024 03:31