CATHERINE IVILL Afp
KAKVA VELESILA

Ovo je Engleska koja će dočekati Vatrene na Wembleyu! Southgate ima brdo zvijezda i samo jednu dvojbu

‘Priznao je Southgate u The Sunu da mu nije lako izabrati tih 26, da je pod velikim pritiskom‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2021. 18:29

Odbrojavali su Englezi u utorak čitav dan kad će Gareth Southgate objaviti konačan popis za Europsko prvenstvo, kad će listu od 33 igrača skratiti na 26 imena. Otkazao je zbog ozljede Mason Greenwood, napadač Manchester Uniteda. Služeni Manchester United izvijestio je u utorak da je njegov napadač Mason Greenwood napustio englesku reprezentaciju te da neće igrati na Euru zbog ozljede.

Iz kluba s Old Trafforda poručili da se Greenwood povlači kako bi se potpuno oporavio od ozljede koja ga je zadesila još u ožujku i zbog koje je propustio i U-21 Euro, kad, dodat ćemo, također nije igrao protiv Hrvatske. Neće igrati niti sad. Inače, u najavama konačnog popisa, prije no što se saznalo da je Greenwood otpao, engleske legende Alan Shearer i Rio Ferdinand upravo su Greenwooda istaknuli kao ime koje bi stavili na popis, pogotovo sad kad izbornik ima mogućnost pozvati tri igrače više nego ranije. Igrač koji možda nije za prvih 11, ali koji s klupe može donijeti preokret, zna zabiti, tako su ga okarakterizirali.

Ali, ništa od toga. Greenwoodov odlazak iz reprezentacije malo je olakšao posao izborniku Garethu Southgateu, nije morao otpisati sedmoricu već 'samo' šestoricu sa šireg popisa. Ipak, engleski je izbornik odgodio odluku, umjesto u 15 sati kako je prvotno bilo planirano, pomaknuo je odluku za još dva sata. A onda je izostavio vratara Aarona Ramsdalea, Bena Godfreya, Bena Whitea, Jessea Lingarda, Jamesa Ward-Prowsea and Olliea Watkinsa. Najzvučnije ime tu je Lingard, ima 27 nastupa za Gordi Albion, Ward-Prowse ima šest, Watkins jedan, ostali još nisu debitirali. Na konačnom popisu se, pak, našao Jude Bellingham, još uvijek 17-godišnjak, iz dortmundske Borussije!

Inače, Southgate je, izvještavali su mediji prije objave popisa, najviše upitnika imao na desnom boku. Čak četvorica igrača, Kyle Walker, Reece James, Kieran Tripier i Trent Alexander-Arnold na toj poziciji. Nagađalo se da bi Alexander-Arnold mogao otpasti, međutim, sva četvorica su se našla na popisu. Što bi Zlatko Dalić dao za takvu konkurenciju na toj poziciji! Možda su ta četiri desna beka i najveće iznenađenje na popisu, međutim, na jednom od ranijih obraćanja medijima, Southgate je to ovako objasnio:

- Znam da ljudi gledaju njih i vide desne bekove i misle da sam ja opsjednut desnim bekovima. Ali ja u njima vidim četiri sjajna igrača, koji mogu igrati na više pozicija, oni su svestrani - rekao je Southgate, koji ima neke svoje, druge probleme. Brine ga hoće li priče o transferu odnijeti koncentraciju Harryju Kaneu, ipak, misli da neće, da će Kane biti najbolji kad bude najpotrebnije. No, priznao je Southgate u The Sunu da mu nije lako izabrati tih 26, da je pod velikim pritiskom i da je prije nekoliko godina, upravo zbog toga, razmišljao kako nikad neće biti engleski izbornik.

ENGLESKA ZA EURO:

VRATARI: Dean Henderson (Manchester United), Sam Johnstone (West Brom), Jordan Pickford (Everton)

OBRANA: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Ben Chilwell (Chelsea), Conor Coady (Wolves), Reece James (Chelsea), Harry Maguire (Manchester United), Tyrone Mings (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Atletico Madrid), Kyle Walker (Manchester City).

VEZNI RED: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Leeds), Declan Rice (West Ham).

NAPAD: Dominic Calvert-Lewin (Everton), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Aston Villa), Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Raheem Sterling (Manchester City).

Linker
02. svibanj 2024 21:20