Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC/Cropix
NOVO RUHO VATRENIH

Ovo je Hrvatska za Euro 2024. Dalić ima rješenje za kritičnu poziciju, poziv uskoro ide i 20-godišnjem talentu

Koliko god rezultati bili primaran cilj, izbornik će nastaviti osvježavati momčad novom generacijom
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 07. ožujak 2023. 13:31

Kreće akcija "Njemačka 2024". Osam izlučnih dvoboja za nastup na europskoj smotri, jednako toliko prilika za novu generaciju Dalićevih Vatrenih. Iako, po prvom Dalićevom popisu, dade se naslutiti da će to biti tek preinaka brončanih iz Katara, dakle, provjerena ekipa s tek pokojom alternacijom u vidu osvježavanja. Ono glavno, dubinsku ventilaciju već dobro ugrijanog sustava A-reprezentacije ne treba očekivati prije jesenskih, po svemu odlučujućih okršaja u skupini s Turskom, Walesom, Armenijom i Latvijom.

Luka Modrić i dalje je tu, a po zadnjim saznanjima, 2023. godina trebala bi biti odsvirana po njegovim notama na terenima od Splita preko Burse i Jerevana do Rige i Cardiffa. Hrvatski maestro niti ne pomišlja na oproštaj od dresa s prepoznatljivim kvadratićima, što bi svakako za Dalića i navijače valjalo okarakterizirati kao glavnu, udarnu vijest. No, uz njega i sekundante u licima Perišića, Kovačića, Brozovića i Kramarića te isprobane marke - Gvardiola, Livaju, Juranovića, Majera i Petkovića, ipak bi trebali stasavati neki novi dečki.

Koliko god rezultati bili primaran cilj, a koji će se, uopće u to ne sumnjamo, bez problema ispuniti, Daliću u vidnom polju ima biti proboj jake generacije mladića koji već, nota bene, vrlo glasno kucaju na vrata Vatrenih. Red je, stoga, pozabaviti se raznim mogućnostima oko toga kakva bi Hrvatska, s kojim to igračkim novitetima, mogla istrčati na teren negdje u Njemačkoj, sredinom lipnja 2024. godine. Uvodno navedimo samo to da bismo rado bili "premoreni" Dalićevim slatkim brigama. Talenta, vještine, znanja i kvalitete ima "na lopate".

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Čeka se Ljubičićeva inauguracija

S 28 godina i pregršt domaćeg iskustva, Dominik Livaković neprijeporni je hrvatski No. 1. Osim što već po stažu u Dinamu lagano sustiže Dražena Ladića, to isto čini i u nacionalnom okruženju. Bez obzira na to dogodio se njegov transfer u neku od "liga petice" ili ne, Zadranin Hrvatskoj jamči još na desetke mirnih poslijepodneva. Njegove su rezerve ovoga časa Ivušić i Labrović, uz još pregršt opcija koje čekaju sa strane. Ivo Grbić stavljen je na pretpoziv, a sigurnima se doimaju i mlađe opcije poput Kotarskog, Pandura, pa i Hajdukovog Sentića koji je već u sustavu Igora Bišćana i njegovih mladića.

image

Luka Vušković (Hajduk)

Cropix

Nakon oproštaja Dejana Lovrena, mjesto na stoperskom dvojcu za Euro čini se zabetonirano za Joška Gvardiola i Josipa Šutala. I Domagoj Vida je, realni budimo, polako na zalasku sjajne reprezentativne karijere, što konotira da će se mjesto sigurno otvoriti pokojoj novoj opciji. Budimo hrabri pa recimo da bi uz Ćaletu-Cara, Perića, Erlića i Boška Šutala, Dalić već polako mogao u planove uvrštavati i Luku Vuškovića. Istina, tek mu je 16, do seniorske vrste puno je stepenica koje treba preskočiti, ali.. Zašto ne?

Lijevim braničima bi se uz Sosu i Barišića u razmišljanjima svakako valjalo pribrojiti i Roberta Ljubičića, novopečenog hrvatskog nogometnog državljanina. Na onu stranu aut-linije Juranoviću za mjesto u udarnoj postavi oponira sve bolji Stanišić.

Brekala ne treba otpisivati

Najboljem tercetu u reprezentativnom nogometu (Modrić, Kovaćić, Brozović) najradije ne bismo tražili alternativu, ali za Interovog zadnjeg veznog postoji nekoliko dostojnih zamjena. Na "šestici" nekako vidimo Jakića, korisnog i za eventualnu igru s tri stopera, odnosno Franjića ili Moru koji polako vraća formu svojedobno prikazivanu na Maksimiru. Bezrezervnu Modrićevu potporu da jednog dana bude na njegovom mjestu ima Luka Sučić, a bližu budućnost ne treba zamišljati bez Majera, Pašalića, Vlašića i Ivanušeca.

image

Martin Baturina

CROPIX, SN ILUSTRACIJA

Tu postoji još dulja lista imena koja bi mogla zaintrigirati Dalića. Martin Baturina čini se kao najizgledniji kandidat za skorašnji ulaz među Vatrene, uz Lukasa Kačavendu i Stipu Biuka, dakako.

Baš bi donedavni Hajdukov as bio po mnogočemu dugoročno idealna zamjena za Perišićevu poziciju ljevokrilnog napadača. Bude li se u Los Angelesu razvijao shodno projekcijama, Dalić će to sigurno znati honorirati. Ne bude li Biuk taj, možda bude Dario Špikić, a svakako ne bi trebalo otpisivati niti tek 24-godišnjeg Josipa Brekala. Jasno, nismo zaboravili Mislava Oršića, no njemu je u ovom kontekstu ipak već trideseta na leđima.

Otvoreno pitanje

Ono što i dalje Dalića barem malo muči je - njena visost - devetka. Na Mundijalu su to probavali Kramarić, Livaja, Petković i Budimir, a izbornikovo razmišljanje u smjeru Petra Muse i Diona Drene Belje ima za razriješiti to otvoreno pitanje što je prije moguće. Za kampanju Euro 2024. mogao bi od pomoći biti i Roko Šimić, a tko zna i što budućnost nosi primjerice, Matiji Friganu ili Anti Crncu, sve ubojitijim mladim snagama iz HNL-a...

image

Potencijalna jedanaestorica za Euro 2024.

Grafika: JL/SN

Linker
05. ožujak 2024 22:35