Jonathan Ikone i Filip Uremović 
 AUDE ALCOVER/Getty Images
DEBI IZ SNOVA

Ovo je igrač koji bi večeras trebao zaustaviti Martiala i Tricolore! U Dinamu nije dobio pravu priliku

U ponajboljem braniču ruske lige Hrvatska je dobila dugoročno rješenje za stopera, ali i beka.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2020. 18:20

Filip Uremović prošao je ekspresan put zadnjih tjedana. Za utakmice s Portugalom i Francuskom prvo je dobio pretpoziv, da bi se oduševio kad ga je izbornik preinačio u poziv. Na Dragau je ostao izvan 23 čija su imena stajala u zapisniku, a već tri dana kasnije na Stade de Franceu dočekao je debi za A reprezentaciju, protiv svjetskih prvaka, i to od prve minute.

Šira javnost o njemu manje zna, iako ga poklonici nogometa pamte barem po igrama u mladoj reprezentaciji kod Nenada Gračana, s kojom je bio na Euru 2019. godine. Rođen je Požegi 11. veljače 1997. godine, igrački se razvijao u Papuku pa Cibaliji. Zagrebački Dinamo doveo ga je iz Vinkovca, ali nije mu dao šansu, držao ga je u drugoj ekipi. Nije čeka i gubio vrijeme, tražio je druge opcije. Otisnuo se u ljubljansku Olimpiju da bi 4. lipnja 2018. godine potpisao za Rubin iz Kazanja. S Olimpijom je bio prvak i osvajač Kupa 2018. godine. Prema Transfermarktu, Dinamo ga je prodao Slovencima za 200.000 eura, a oni su od Rusa dobili milijun eura.

Uremović je 184 cm visoki stoper koji ima praksu i na desnom braniču, što je i igrao u mladoj vrsti, ali u sredini obrane afirmirao se kao jedan od najboljih u ruskoj ligi, po statistikama i ocjenama stručnjaka. Kako se radi o igraču s liderskim osobinama, trener Leonid Sluckij prije nešto više od dva mjeseca dao mu je i kapetansku vrpcu. Probijao se ustrajno i strpljivo, korak po korak, nije čekao da mu bilo tko što servira nego se sam za sve izborio. U Rusiji se prve sezone mučio, da bi sve posložio i sada raste poput bambusova drveta. Još na zagrebačkom okupljanju govorio je kako mu je san zaigrati za Vatrene, a eto, debi je dobio protiv najboljih.

Uremović nije igrač za jednu akciju, on može pokriti poziciju beka, ali najbolji je kao stoper i u njemu imamo igrača za godine koje dolaze. Prije svega u sredini obrane, gdje ima i mirnoću, ali i tehniku. Trenutačno na Transfermarktu vrijedi 3,5 milijuna eura, no njegova cijena će samo rasti. U Rusiji je zadovoljan, naučio je jezik, međutim neće čuditi ako završi u nekoj od liga Petice. Menadžer mu je Ivan Bošnjak, nekadašnji napadač Dinama i reprezentacije, akter Svjetskog prvenstva 2006. godine, a u transferu u Rusiju sudjelovao je i drugi bivši Vatreni Tomislav Dujmović.

Linker
20. travanj 2024 04:56