WOLFGANG RATTAY Afp
PIŠE DAVORIN OLIVARI

Ovo je najradikalniji popis Zlatka Dalića! Izbornik je krenuo drugim putem, ulogu odigrali i transferi?

Dalić je očito uzeo u obzir doprinos reprezentativaca na Euru, te njihov početak sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. kolovoz 2021. 17:47

Zanimljivo štivo potpisao je danas izbornik Zlatko Dalić. Popis reprezentativaca za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ovoga puta očekivao se s velikim nestrpljenjem, kao nekakav 'breaking news' i zaista je ispao takav. Za predstojeće utakmice Vatrenih s Rusijom, Slovačkom i Slovenijom, izbornik je totalno iznenadio, možemo kazati da je njegov izbor pomalo - bombastičan.

Već smo u našem listu najavili da neće pozvati Antu Rebića, to nije bilo iznenađenje, Dalić mu nije oprostio javnu kritiku, emoji 'govanca' koji je dodao tekstu na Instagramu. Nisu mu to oprostili niti suigrači iz reprezentacije tako da se znalo da će Rebić biti 'pokojnik' kad je popis u pitanju.

Ali Dalić je ovoga puta prekrižio i još trojicu koji su igrali na Europskom prvenstvu, nema Brune Petkovića, Josipa Brekala i Šime Vrsaljka, a od putnika koji su bili na Euru otpali su Lovre Kalinić koji je ozlijeđen, nema više Domagoja Bradarića i Milana Badelja.

- Sa svojim stožerom procijenio sam da je u ovom trenutku ovo popis igrača koji mogu najbolje odgovoriti zahtjevima koji su pred nama, a kao i uvijek do sada, vrata reprezentacije nisu zatvorena nikome tko to zasluži - kazao je izbornik nakon što je objavio popis.

Dalić je očito uzeo u obzir doprinos reprezentativaca na Euru, te njihov početak sezone. Dinamov napadač Bruno Petković nije bio pravi na Euru, a niti na startu ove sezone nije briljirao u Dinamu, makar se čini da mu je forma ipak u usponu. No, postigao je samo jedan pogodak, onaj Legiji u maksimirskoj utakmici, sjajno poentiranje glavom ipak mu nije pomoglo, izbornik drži da je to premalo. Kako god, nepozivanje Petkovića ipak moramo svrstati u rubriku 'veliko iznenađenje'.

Kad je Šime Vrsaljko u pitanju, on nije igrao krajem prošle sezone, vidjelo se to i na Euru, a na startu Primere protiv Celte dobio je samo minutu, više nije dio udarne postave Diega Simeonea. Njegov izostanak s popisa je manje iznenađenje, ali ima još jedno, nazovimo ga 'zanimljivo iznenađenje', a to je izostanak Josipa Brekala. Je li ga Dalić izostavio zbog činjenice što radi na transferu, pa mu je glava 'u oblacima'? Kad je Milan Badelj u pitanju, onda je stvar manje-više jasna. Veznjak je polako na odlasku kad se radi o reprezentativnom dresu, na Euru nije dobio niti minute, izgleda da je on svoju posljednju utakmicu za reprezentaciju već odigrao. Ako je tako, onda će to biti ona prijateljska protiv Armenije u Velikoj Gorici u predvečerje Europskog prvenstva, kad je ušao nakon sat vremena igre...

S ogromnim zanimanjem čekali smo popis željevši vidjeti hoće li Dalić pozvati Bornu Sosu, mladića iz Stuttgarta koji je imao ideju igrati za Njemačku, ali nije mogao zbog pravila FIFA-e. Izbornik je tu pokazao da nije zlopamtilo, te se Sosa našao na njegovom popisu. To jest svakako pragmatična odluka, jer je Borna jedan od najboljih asistenata u Bundesligi, na startu njemačkog prvenstva je upisao tri asistencije u pobjedi svoje momčadi protiv Greuther Furtha, samo je nastavio sjajnu seriju od prošle sezone u kojoj je bio jedan od najboljih igrača Švaba. Uostalom, Dalić je već najavio da će mu dati šansu, ovo je bio idealan trenutak.

Na popisu se našao i Marko Livaja, što svakako nije nikakvo čudo, jer napadač Hajduka je u sjajnoj formi, njegov povratak u nacionalnu vrstu bio je 'zicer'. Može se kazati da je logična pozivnica bila usmjerena na Antonija Marka Čolaka, koji je u vrhunskoj formi, u dresu svog Malmoa buši mreže.

Dalić se odlučio pozvati i Nikolu Moru koji igra jako dobro u moskovskom Dinamu, utakmice koje slijede su prilika da bivši Modri debitira u seniorskom dresu Vatrenih. Od onih koji još nisu debitirali za Hrvatsku je i vratar Osijeka Ivica Ivušić. Također, Dalić je vratio pod nacionalni stijeg i Filipa Uremovića koji je Europsko prvenstvo propustio zbog ozljede.

Mogli bi kazati da je ovo najradikalniji popis izbornika otkako je preuzeo tu funkciju. Dalić nikada nije bio sklon velikim promjenama kod popisa, ovoga puta je odlučio krenuti nekim drugim putem, makar naravno, a to je rekao i ovog puta, vrata nacionalne vrste nikome nisu zatvorena. Ali novi vjetrovi se očito naziru.

- Vjerujem da smo svi dobro napunili baterije nakon Eura te nam je želja da s jednom novom energijom i snažnom ambicijom kvalitetno odradimo jesenski dio kvalifikacija. Ispred nas je sedam utakmica, na stolu je 21 bod, a nama će trebati još 14-15 bodova da bismo osvojili prvo mjesto. Naravno, želja nam je u rujnu primaknuti se tom cilju i uzeti što više bodova. Ovo nam je, objektivno, najteži dio rasporeda, a početak sezone nikada nije idealan trenutak za reprezentaciju jer su igrači iz različitih liga na drugačijim razinama natjecateljske spremnosti. No, okolnosti su svima slične, a na nama je da pokažemo kvalitetu, angažman i zajedništvo vrijedno prvog mjesta u skupini. Samo tako možemo ostvariti svoj cilj, a to je plasman u Katar - kazao je Dalić.

Ima još jedna zanimljivost u cijeloj priči... Naime, ovog trenutka najbolji igrač Dinama, mladić koji igra svoj najbolji nogomet u karijeri, Lovro Majer našao se opet na pretpozivu. Znači li to da izbornik ipak u potpunosti ne vjeruje modrom veznjaku ili je možda i njega izostavio jer je u priči oko transfera i odlaska iz Dinama?

Inače, prvo okupljanje hrvatske reprezentacije nakon Eura 2020 predviđeno je u ponedjeljak 30. kolovoza, a svjetske doprvake u rujnu čeka naporan raspored s tri utakmice u tjedan dana. Hrvatska 1. rujna gostuje u Moskvi kod Rusije, tri dana kasnije odmjerit će snage sa Slovačkom u Bratislavi, a program završava susretom protiv Slovenije 7. rujna u Splitu.

Linker
29. travanj 2024 08:18