Martin Erlić

 TOM DUBRAVEC Cropix
ODUŠEVIO NACIJU

‘Ovo je najveća večer moje karijere. Pogotovo ovdje, na Poljudu, ja kao Dalmatinac, to je neopisivo...‘

‘Ja najveći dobitnik? Nemojte, molim vas, ja to tako ne vidim. Ja se još itekako moram dokazivati‘
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 07. lipanj 2022. 15:03

Najiskrenije, nismo bili optimisti. Kroz glavu je prolazila misao da bismo nakon Austrije mogli nadrapati i na Poljudu kontra Francuske, a u svemu tome nismo bili sigurni koliko bi profitirao i on i izbornik Dalić.

- Što ako pored njega padnu dva gola, recimo? Ni krivog ni dužnog. Pa više bi ga time izgubili nego dobili - konstatirala je novinarska ekipa.

Na kraju, uslijedio je sladak demantij. Prvo nas je demantirala Hrvatska, koja je odigrala dobru partiju i uzela remi protiv Francuske, a potom nas je razoružao i on. Martin Erlić (24), o njemu je riječ. Odigrao je, naime, odličan debi, i definitivno skrenuo pozornost na sebe.

Stoga nije bilo druge nego podvući ga debelom linijom i označiti kao momka koji je ovom partijom definitivno profitirao. Prerano je za zaključke, no Erlić se sam kandidirao kao momak koji s pravom aplicira na mjesto putnika na Mundijal. Stoper Sassuola na posudbi u Speziji iskoristio je sezonu, ali i priliku koja mu je pružena.

- Nemojte, molim vas, ja sam samo dio ekipe koja je odigrala odličnu utakmicu. Bio je to dobar remi s vrhunskom momčadi, ako mene pitate - reći će za početak.

- Ali jest, ovo je najveća večer moje karijere. Pogotovo ovdje, na Poljudu, ja kao Dalmatinac, to je neopisivo, uz doista veliku podršku mojih na tribinama. Mnogo sam se puta naježio tijekom večeri, emocije su bile velike, nemam vam što skrivati. Uostalom, znate sada već i sami, brat mi se ženio, ali ja živim za reprezentaciju, za Hrvatsku, radi ovoga sam se odricao i trenirao. I sada budan sanjam.

Umalo je debitirao i pobjedom. Nakon kiksa kontra Austrije pobjeda nad Francuskom bila doista nevjerojatan doseg.

- Znate, imali smo na početku te dvije dobre prilike koje, nažalost, nismo zabili i onda smo, naravno, primili, ali eto, bili smo dovoljno mudri, strpljivi, željni i izjednačili, a na kraju smo mogli doći i do pobjede. Iako, ovako i jest najpoštenije, budimo realni.

O svom debiju, kada se malo opustio, reći će:

- Ma bio mi je gušt igrati s Vidom, Juranovićem, Barišićem, tu su nam u obrani pomagali i Brozović i Modrić, zatvarali su te međuprostore i zahvaljujući njima obrana je djelovala još bolje. Hvala im na tome. Ja najveći dobitnik? Nemojte, molim vas, ja to doista tako ne vidim. Ja se još itekako moram dokazivati, preda mnom je mukotrpan rad, a onda ćemo vidjeti što će donijeti budućnost. Ne želim se opterećivati velikim riječima i velikim najavama, nisam to radio ni dosad. Znam da ako želim biti dio svjetskih doprvaka i reprezentacije o kojoj sam sanjao, da se i dalje moram odricati, raditi, napredovati i pružati dobre partije. Tko to čini, sigurno je na dobrome putu.

image

Martin Erlić

FRANCK FIFE Afp

Skromno, no doista je djelovao kao da mu je lakše igrati za Hrvatsku protiv Francuske nego za Speziju mnoge ovosezonske utakmice Serie A, u kojima je primarno težio ostanku u ligi, što nije baš neka opuštajuća pozicija.

- Pa naravno da jest, kako neće biti lakše kada igraš s igračima poput Brozovića, Modrića, Kovačića, Vide... Kad igram s njima, više sam koncentriran, njihova prisutnost smiruje i motivira, a kada tome dodate ovakav Poljud, onda je teško biti u nekoj panici. Kad se osvrnem na proteklih tjedan dana, od poziva, dolaska i sada debija, rekao bih da se osjećam kao da živim u nekom snu. Katar? Zaista se nemojte ljutiti, ali ne želim trčati pred rudo, znam samo da moram nastaviti raditi, a ostalo je na izborniku. Uostalom, nema priče o Kataru, mi sad isključivo razmišljamo o Dancima u petak, želimo se što bolje pripremiti i još jednom pružiti partiju u hrvatskom stilu i očekivanju.

Dojam je da mu u svemu tome Serie A jako puno znači u igračkom napretku. Italija kao zemlja za odličan razvoj igrača, braniča pogotovo.

- Nevjerojatno sam u Italiji napredovao igrački, taktički, u postavljanju. Istina je da sam se susreo s mnogo velikih napadača i da me to učinilo boljim. Ujedno, u Speziji se dosta branimo i sigurno mi je i to pomoglo da se dodatno razvijem, ali vjerujte mi, znam da imam još dosta prostora za napredak. Budućnost? Završio sam posudbu u Speziji, vezan sam uz Sassuolo, ali sada sam igrač Hrvatske, koji će dati sve za reprezentaciju, a nakon toga ću malo na odmor, i tek ćemo se potom baviti budućnošću...

A ta budućnost, sudeći po debiju, za njega je tek počela.

Linker
27. travanj 2024 01:38