Izbornik mlade hrvatske U-19 reprezentacije, Josip Šimunić

 ROBERT FAJT/CROPIX Cropix
U-19 REPREZENTACIJA

Ovo je nezabilježeno: Što stoji iza činjenice da niti jedan igrač Dinama nije starter u mladoj Hrvatskoj?

Šimunićevi izabranici su pobijedili vršnjake s Islanda u svojevrsnom povijesnom danu za HR-nogomet
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. ožujak 2022. 16:27

Bio je to na neki način povijesni dan za hrvatski nogomet. Mlada hrvatska U-19 reprezentacija pobjedom nad Islandom (2:1) otvorila je nastup u elitnom kolu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo. Nije to, naravno, povijesni dan zbog pobjede nad društvom sa sjevera Europe, već zbog činjenica da niti jedan (!?) igrač zagrebačkog Dinama nije startao u udarnoj postavi selekcije Josipa Šimunića! To se još nikada dosad nije dogodilo.

Zaista čudno

Izbornik je za ovu akciju svoje vrste pozvao četvoricu igrača Modrih, na njegovom popisu bili su Mislav Zadro, Ivan Šaranić, Bartol Barišić i Marko Soldo. Tek u drugom poluvremenu, u 63. minuti, ušli su Šaranić, Barišić i Soldo... Malo neobično, zar ne?

image
ROBERT FAJT/CROPIX Cropix

Što vam odmah padne napamet kad se spomene Dinamo? U redu, možda sjajni rezultati seniorske momčadi koja godinama osvaja HNL-a, koja je postala značajan europski čimbenik koji sad već uzastopce hvata europska proljeća. Međutim, kad god se spomene maksimirski klub, morate pomisliti na nogometnu školu. Plava nogometna škola je dugi niz godina proizvodila najbolje nogometaše u Hrvatskoj, koji su bili temelj svih reprezentacija, a sve ja zaključila ona priča u kojoj su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kad smo postigli najveći uspjeh u povijesti uzevši srebro, igrala čak 14-orica igrača koji su potekli iz Dinamove škole. Modra škola slovi za jednu od najboljih u Europi, a krajem 2020. godine dobila je još jedno priznanje. Naime, prema istraživanju CIES-a, Dinamova je škola bila na visokom trećem mjestu u europskoj konkurenciji. Prema definiciji CIES Football Observatoryja, učinkovitost i produktivnost škole mjeri se prema broju igrača koji igraju u europskim ligama, a u tom su klubu proveli najmanje tri sezone u razdoblju od 15. pa do 21. godine života. Dinamova škola, to je činjenica jasna kao dan, nosi hrvatsku A reprezentaciju posljednjih petnaestak godina.

Nadalje, u plavom domu su posebno baš ponosni na tu “generaciju 2003.” koju uspoređuju s onom poznatom “generacijom 1998.”, tom posebnom zlatnom generacijom. U njoj su između ostalih igrali Borna Sosa, Adrian Šemper, Josip Brekalo, Nikola Moro, Davor Lovren, Vinko Soldo, Branimir Kalaica... Ta “generacija 2003.” osvojila je i Nike Premier kup, baš kao i ona ‘98. I eto, sad nitko od te nove Dinamove “zlatne generacije” nema mjesta u udarnom sastavu U-19 selekcije Hrvatske. Zaista čudno...

Drukčiji status

Ne samo to, ti dečki uglavnom igraju za Dinamo II u Drugoj ligi. I to igraju dobro pod vodstvom Damira Krznara. Eto ih na šestom mjestu, sa samo dva boda zaostatka za trećeplasiranom Dubravom, u nizu su od sedam uzastopnih pobjeda na domaćem terenu. Eto, recimo, u posljednjem kolu pobijedili su vodeći Varaždin, glavnog aspiranta za povratak u HNL s 1:0. U toj pobjedničkoj momčadi igrala su sva četvorica koja protiv U-19 selekcije Islanda nisu mogli stići do udarnog sastava, u velikom trijumfu u udarnoj postavi Krznarove momčadi bili su Zadro, Barišić, Soldo i Šaranić.

O čemu se tu radi? Da, sigurno nije bilo normalno kad je svojevremeno bilo 13 ili 15 mladih dinamovaca u raznim mladim selekcijama, ali nije niti baš normalno da niti jedan igrač iz plave garniture na može biti starter u U-19 selekciji. Gubi li to Dinamo utjecaj u HNS-u? Pušu li sada neki drugi vjetrovi? Ili se možda jednostavno tako poklopilo, možda je izbornik Šimunić imao samo neke druge ideje kad se radi o udarnoj postavi? Možda će protiv Rumunjske i Gruzije, u sljedećim utakmicama U-19 selekcije, biti drukčije? Ili je možda stvar u tome da nove Dinamove generacije nisu više kvalitetne kao neke prije? Recimo, i kad je U-21 selekcija u pitanju, danas bi protiv Austrije u udarnoj postavi trebala biti samo dva igrača Modrih, Josip Šutalo i Bartol Franjić. Nekad je u toj selekciji u udarnoj postavi znalo biti mnogo više plavih igrača...

A ima tu još toga kad je u pitanju Dinamo i njegov utjecaj u HNS-u. Recimo, u Splitu je napadnut autobus s Dinamovim igračima, nitko se iz Kuće nogometa nije oglasio, Modrima su poništena dva čista pogotka protiv Hrvatskog dragovoljca i Slavena Belupa, nije utjecalo na konačan rezultat, a moglo je... Dinama nema u Izvršnom odboru HNS-a, nema ga u bitnim komisijama HNS-a. Početkom prosinca prošle godine HNS je donio odluku koju je trebao donijeti na početku sezone, odnosno, da druge momčadi nje mogu igrati Drugu ligu. Pa bi plavi klub drukčije posložio drugu momčad. Dinamo je nekad drmao HNS-om, imao sve pod svojom kontrolom, nitko mu nije mogao ništa. To, naravno, nije bilo normalno i nije smjelo tako biti. No, sada ispada da nekad “zlostavljani HNS” vraća milo za drago plavom klubu...

HRVATSKA S ISLANDOM

Kolić, Macolić (od 63. Soldo), Perković, Cvijanović, Lusavec, Rak (od 90. Išlić), Vidović, Stojković, M. Frigan (od 63. Barišić), Špeljak (od 63. Šaranić).

DINAMOVCI NA ŠIMUNIĆEVOM POPISU

Mislav Zadro

Ivan Šaranić

Bartol Barišić

Marko Soldo

Linker
20. travanj 2024 19:36