Veljko Mršić
 LUKA GERLANC/CROPIX
POHOD U ISTANBUL

Ovo je novi popis hrvatske reprezentacije: Dva su potpuno nova imena, Prkačin prvi put igra za Hrvatsku!

Izbornik Veljko Mršić objavio je popis reprezentacije u kvalifikacijama za Eurobasket 2022.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. studeni 2020. 16:19

Izbornik Veljko Mršić u četvrtak je objavio popis od 14 igrača koji bi trebali u ponedjeljak stići na kvalifikacijski "balon" u Istanbulu, tamo trenirati i u petak, 27. studenog, njih 12 obući dres i zaigrati protiv domaćina Turske, te dva dana kasnije u nedjelju, 29. studenog odigrati i protiv Švedske.


U odnosu na momčad koja je otvorila kvalifikacije s dvije pobjede, onom u Zagrebu nad Švedskom i onom u gostima u Nizozemskoj, Mršić sada nije mogao računati na tri igrača. Darko Planinić i Hrvoje Perić nemaju klub, pa samim time nisu bili opcija, a Toni Perković, koji je tada bio u 12, sada je zaslužio tek status rezerve. U slučaju da se ovoga do konca vikenda nešto zakomplicira s ovih 14 igrača.


Jer, svi oni su obavili testove na koronu, neki od njih bili su i pozitivni, ali su u međuvremenu dobili dva negativna testa, pa je Mršić za svaki slučaj u pričuvu stavio tri dodatna igrača.


Dva su debitanta, Antonio Jordano i Tomislav Gabrić prvi će puta bi u konkurenciji za dres A reprezentacije. Doduše, tu nije nikada bilo niti Antonija Vrankovića, ali on je ipak bio dio one reprezentacije koja je prije godinu i pol dana bila u Las Vegasu i na temelju koje Mršić slaže okosnicu ove vrste u kojoj ne mogu igrati naši NBA i euroligaški igrači.


- Ušao je Tomislav Gabrić kao krilni centar, jer nemamo sada Hrvoja Perića. On je u poljskoj Astoriji, prvi je puta u inozemstvu, ima dobru sezonu i s njim imamo igrača opasnog vanjskog puta, koji je u stanju razvući obranu, drugačiji profil od Šakića i Prkačina. Igrao je za sve mlade selekcije, pa je ovo prirodan put, on napreduje. Kao što je to slučaj s Antonijom Jordanom. On ima dobru sezonu, prošao je sve mlade selekcije, riječ je combu, a tražili smo i dodatnog šutera, za svaki slučaj. Ovo će mu biti poticaj. Antonio Vranković je sada tu na poziciji centra, bio je s nama u Las Vegasu, kao što je to bio i Ivan Ramljak. Imali smo nekih otvorenih slučajeva, ovo je popis ljudi s negativnim testovima, neki su preležali koronu, neki, pak, nisu na popisu jer su sada zaraženi...


Mršić je čekao i s informacijom što mu je s playevima, jer oba dva izlaze iz ozljeda. Roko Rogić je imao rupturu, Roka Ukića su stisla leđa...


- To je točno, ali Rogić je već proteklog vikenda bio u akciji, odigrao je desetak minuta, a ovoga tjedna već trenira pod punim opterećenjem, igrat će utakmicu i za vikend. Ukić je osjetio leđa, zbog toga je propustio dvije posljednje utakmice Cedevita Olimpije, ali bit će u akciji za vikend. Obojica su se uklopila u veljači, Rogić je tu s nama još od Las Vegasa. Razmišljao sam da stavim Roka Stipčevića na popis, u slučaju da netko od njih dvojice ne bude mogao, ali za sada to nije plan. Stipčević ostaje tu kao pričuva, ako se nešto dogodi...


Plan je da se dio igrača okupi 23. studenog u Zagrebu na ručku, pa s večernjim letom stigne u Istanbul.
- Tamo će već biti ostatak momčadi, jer Bilan, Krušlin, Rogić, Marić, Ramljak i Gabrić stižu izravno iz svojih klubova u Istanbul. Odmah se rade novi testovi na koronu i odlazi se u hotelsku sobu iz koje se ne izlazi dok se ne dobije nalaz. Zbog tog čekanja na test, možda ćemo propustiti trening 24. studenog ujutro, pa bi prvi puta trenirali tog dana navečer. Imamo još treninge 25. i 26. studenog, a 27. studenog nas čeka Turska.


Nekakav cilj je uoči ovog "balona" dobiti jednu od dvije utakmice, ili Tursku 27., ili i drugi puta Švedsku, 29. studenog, kako bi se i fizički kvalificirali na europsku smotru.


- U dobroj smo poziciji, ali teško je u ovom trenutku bilo što prognozirati, jer se ne zna u kakvim će sastavima zaigrati Turci i Šveđani. Kod Turaka je Sanli izašao iz korone, Birsen je bio pozitivan, mi također imamo takvih primjera. Idemo utakmicu po utakmicu, želimo kroz ove dvije utakmice osigurati plasman na Eurobasket, ali tko će biti u kakvoj formi nakon svih ovih peripetija, teško je reći. No, kako svima, tako i nama. Jedino je šteta da nećemo s Turcima igrati kod kuće, pred punom dvoranom, nego moramo na njihov teren. Ipak, ovaj skup igrača je uigran, znaju se i to bi trebala biti naša prednost - zaključuje Veljko Mršić.


Bit će to zanimljiv tjedan u Istanbulu, onaj u kojemu će Roko Prkačin, recimo, postati punoljetan u gradu u kojemu je prohodao, a i ubilježit će i prvi nastup za reprezentaciju, barem prema Mršićevim planovima.


Nada se izbornik i da nitko od onih na pričuvnom popisu, a tu su Rok Stipčević, Toni Perković i Ivica Radić neće morati biti naknadno aktiviran. S ovih 14 imena, dojam je, može se u Istanbulu dobiti barem jedna od dvije utakmice. Bit će to dovoljno.
------------------------------------------------------------------------------------------------


Mršićev popis
Roko Ukić (Cedevita Olimpija)
Roko Rogić (Mitteldeutscher)
Dominik Mavra (Zadar)
Mateo Drežnjak (Cibona)
Antonio Jordano (Vrijednosnice Osijek)
Filip Krušlin (Sassari)
Pavle Marčinković (Split)
Ivan Ramljak (Slask)
Tomislav Gabrić (Astoria)
Roko Prkačin (Cibona)
Željko Šakić (Saratov)
Miro Bilan (Sassari)
Antonio Vranković (Split)
Marin Marić (Lietkabelis)

Pričuve
Rok Stipčević (Krka)
Ivica Radić (Anwil)
Toni Perković (Split)

Linker
04. svibanj 2024 10:48