Dalić i reprezentativci na zadnjem treningu u Parizu
 FRANCK FIFE
VELIKE PROMJENE

Ovo je sastav za Tricolore!? Dalić na Francuze šalje tri nova igrača, ali ima i još jedno iznenađenje

Nakon teškog poraza u Portugalu i izbornik se odlučio na nekoliko ključnih promjena
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. rujan 2020. 14:06

Zlatko Dalić za večerašnju je utakmicu pripremio nekoliko promjena, na treninzima je uvježbavao formaciju 4-4-2 s rombom u sredini i to bi trebala biti strategija koju će ponuditi protiv Tricolora. Kazao je da će igrati drugačije i dati priliku pojedinim novim rješenjima u odnosu na Portugal. Iako se radi o svojevrsnoj reprizi finala Svjetskog prvenstva, hrvatski izbornik govori o potrebi da sve raščisti, da više ne luta… Pritom valja istaknuti - ako se neko rješenje pokaže dobrim to je golem plus, no bude li koji igrač imao muke s najboljima na planetu, to ne smije biti razlog da se na njega više ne računa u reprezentaciji. Ne igra se svaki dan s Francuskom. Koliko god je jasno da će biti bjelodano gdje su pojedini hrvatski reprezentativci danas u odnosu na vrhunske španere.

Kad je već tako, kad se dijele ocjene, i kad izbornik govori da i dalje traži najbolju momčad za Euro, savršena je šansa da na teren pošalje Antu Budimira i Filipa Uremovića. Radi se dvojici igrača koji jedini u trenutačnom kadru uz vratare Grbića i Slugu te Melnjaka i Čolaka nisu imali priliku demonstrirati koliko vrijede u državnom dresu. Međutim, prema našim informacijama Uremović će igrati u početnom sastavu, ne i Budimir. Dojam je da je cijeli koncept igre Dalić podredio Andreju Kramariću i da se dobrim dijelom na njega, premda ne samo na njega, odnosilo kad je govorio kako želi vidjeti je li istinska klasa ili zabluda.

Ne povuče li Dalić kakav potez u zadnji čas, bude li ekipa kakvu je uigravao na treningu, za Hrvatsku će večaras igrati: Livaković - Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak – Brozović - Kovačić, Vlašić – Kramarić – Rebić, Perišić.

Kad već nema Modrića i Rakitića i kad je jasno da Hrvatska ne može igrati kao da su oni na terenu, te da je nužno ponuditi nešto novo, Dalić će ovaj put to i učiniti.

image
Sportske novosti
SPORTSKE NOVOSTI

Ante Budimir je tijekom zagrebačkih treninga reprezentacije zabio niz golova igrajući za drugu postavu i izbornik se na travi Maksimira mogao uvjeriti zašto je u prvoj španjolskoj ligi postigao 13 pogodaka za Mallorcu, klub s dna tablice. Ipak, morat će se još strpjeti… Možda mu nađe mjesta u drugom poluvremenu. Kramarić je startao u Portugalu, ali on ne voli biti prva špica, a Bruno Petković nije do kraja spreman. No, Hrvatska će danas igrati bez klasičnog centarfora. Kramarić će biti ono što najviše voli, ofenzivni veznjak ili čovjek koji ordinira iza napadača. Imat će mjesto na vrhu rumba koji čini sredinu terena. Brozović će igrati zadnjeg veznog, Kovačić desnog, a Vlašić lijevog. U napadu će biti dvojica Rebić i Perišić. Nijedan od njih nije tipični vođa napada. Jedna od bitnih zadaća bit će im pritiskati obranu Francuske da ne mogu mirno iznositi loptu i pokretati akcije.

Kramarić ima dirigentsku palicu u rukama, od njega se očekuju ključni potezi, a Kovačić i Vlašić morat će biti daleko agresivniji i puno raditi ne bi li s Brozovićem kontrolirali sredinu terena. Što ćemo točno dobiti od Perišića i Rebića, sve nas silno zanima. Kao i kako ćemo se nositi s Francuzima u igri po bokovima. Velika je to utakmica, protivnik je najteži mogući, no već ako pristup bude bolji, ukoliko ne razbijesne po tom pitanju izbornika i sve koji navijaju za Hrvatsku, bit će korak naprijed.

Obrana ostaje s četvoricom. Desno ćemo vidjeti Filipa Uremovića, 23-godišnjaka koji je među najboljim defenzivnim igračima ruskog prvenstva po svim statistikama i izborima. Vrsno igra stopera u Rubinu, a u mladoj reprezentaciji bio je i branič. Kako Vrsaljka nema, a Jedvaj se namučio i potrošio u Portu, Uremović ima argumente. On je jedini debitant u prvih 11. Stoperi su Lovren i još jedno svježe ime u odnosu na Dragao Duje Ćaleta-Car. Igrač Marseille odlično poznaje francuske igrače i za njega je to golema kušnja, pokazatelj što je kadar u najtežim utakmicama.

Dario Melnjak dvaput se dosad igrao na lijevom beku za Vatrene, nikad ni približno u tako jakom susretu. Borna Barišić je dobio udarac u koljeno i definitivno je otpao, liječnička je preporuka da preskoči Francusku. Melnjak bi mogao započeti na lijevom beku, a druga je opcija da se tu preseli Domagoj Vida. Oko toga je određena dvojba. No, Vida to odavno nije igrao, a Jedvaj koji je bio junak prije dvije godine sa Španjolskom nije u formi. Zato se Melnjak nameće kao prirodno rješenje.

Linker
25. travanj 2024 14:51