VLADO KOS Cropix
POGLED EX-VATRENIH

‘Ovo je stvarno bio debakl! A sada me je stvarno strah jedne stvari, samo da nam se to ne dogodi...‘

Nekadašnja zvijezda Hajduka: Naručio sam jedno pivo, pa drugo, pa treće... Ništa nije pomoglo!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. lipanj 2022. 21:12

Hrvatska je doživjela debakl u Gradskom vrtu, Austrija nam je održala pravu nogometnu lekciju. Bismo li trebali biti zabrinuti, mogu li porazi takve vrste ostaviti dubljeg traga, mogu li se čak i reflektirati na Svjetsko prvenstvo u Kataru? Što sad očekivati protiv svjetskih prvaka Francuza na Poljudu, može li nam se u ovakvom stanju dogoditi još jedan težak poraz?

O tome smo porazgovarali s bivšim hrvatskim reprezentativcima.

- Prvo, ne treba biti zabrinut kad se radi o Svjetskom prvenstvu u Kataru, daleko je još to. Nije to bila niti idealna momčad koja će nastupiti u Kataru, niti će na skupu najboljih na Globusu tako izgledati. Nema ovaj poraz veze sa Svjetskim prvenstvom. Ali da je bilo lijepo, nije. Kad te Austrija na tvom terenu "izbije" s 3:0, onda je to stvarno debakl. A još na sve to, kompletnu utakmicu djelovali smo skroz bezopasno. Da, sad mi možemo tražiti opravdanja, kraj je sezone, Liga nacija nije toliko važna... Ali i Austrijancima je kraj sezone, ista je to sve priča. Bilo je ružno za gledati utakmicu u Gradskom vrtu. U petak nije bilo ugodno biti navijač Hrvatske - kazao nam je u uvodu Ivica Mornar.

image

Ivica Mornar

BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Veli da nije onaj koji će kritizirati...

- Ima takvih koliko hoćeš. Ali ne može se sve staviti pod tepih. Jer svi znamo što za nas znači reprezentacija Hrvatske. Ona je nešto posebno, kult. Ona je Olimp. Onda kad gledaš ono što gledaš u Osijeku, teško je. Ja sam prvo naručio jedan Heineken, pa onda još jedan... Pa treći. Nije mi pomoglo, ne bi pomogla niti bačva Heinekena.

Kaže da svi znamo da Hrvatska zna imati rupa kad se igraju ovakve utakmice.

- Mi smo dobri kad je bitno. No, ipak je to reprezentacija. Ona je iznad svega. A prošli smo puno toga s njom, u nju se uzdamo. Zato je ružno kad se dogode takvi porazi. Sve to iz tog razloga svima teže pada. Ne može se kazati, izgubili smo, pa što? Može se izgubiti naravno, ali definitivno ne na takav način. Bili smo letargični, bez energije, bez ičega. I znate što? Fućka mi se što su izgubili Belgijanci, Francuzi... Baš me briga, meni je na pameti samo Hrvatska.

Što sad na Poljudu protiv Francuza?

- Oni nas "kantaju" od rukometa do nogometa. Sad se moramo vaditi protiv njih, ali i oni protiv nas. Ne bi bilo dobro da na Poljudu opet stradamo - zaključio je Mornar.

Jurica Vranješ kaže da je izbornik Dalić imao problema prije utakmice.

- Izborniku je umro tata, sigurno nije bio koncentriran sto posto. To je ljudski. Ali ta Liga nacija... U deset dana ti naguraju četiri utakmice. Malo je to previše. Naši dečki su imali tešku sezonu. Znam, da, nije to opravdanje, jer isto vrijedi i za Austriju, No, oni su drukčiji od nas, to su drukčije glave, oni su kao Nijemci... Oni grizu. Iz osobnog iskustva znam da nije lako ići na pripreme i igrati utakmice nakon završene sezone - kaže Vranješ.

Veli da naši reprezentativci nisu na sto posto kapaciteta.

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS Cropix

- Modrić je recimo do prije nekoliko dana bio u Parizu na finalu Lige prvaka. Kako sad da bude maksimalan? A znamo da su svi očekivali pobjedu nad Austrijom. Naravno, ne treba bježati od činjenice da smo doživjeli debakl. Malo je puno tih 0:3 protiv Austrije. Sad me je jako strah utakmice s Francuskom u Splitu. Da opet ne dobijemo dva-tri 'komada' u dvije utakmice zaredom. Jer znamo kakvi smo. Kad pobjeđujemo, najbolji smo, kad gubimo ništa ne valjamo. Najgore je u bilo koje natjecanje krenuti s porazom, a nama se to dogodilo. Nažalost, protiv Francuske se ne nadam nečemu boljemu. Samo da nam se ne dogodi još jedan debakl poput ovog s Austrijom, to me zaista strah. Jer i Francuzi su izgubili, jako će željeti pobjedu. Ne bi bilo dobro da dobijemo udarac od Francuza, da ne počne zviždanje, da u javnosti krenu kritike, sumnje.

Pet mjeseci je do Svjetskog prvenstva, može li ovakav poraz kao u Gradskom vrtu imati refleksije za Katar?

- Ne, nema to veze. Izbornik vjeruje u te dečke, zna se 90 posto momčadi koja će otputovati na Svjetsko prvenstvo, samo je bitno da igrači dođu spremni. Konačno, nema Dalić tu ništa u ovoj Ligi nacija procjenjivati tko je a tko nije za Katar, mislim da on to već zna - zaključio je Vranješ

Robert Špehar će pak kazati da je i izbornik Dalić kazao da u Gradskom vrtu nije bilo dobro.

- U početku smo na nešto i izgledali, nakon toga se sve raspalo. Ne bih želio biti prekritičan. Radilo se o prvoj utakmici nakon teške sezone. Naravno, bila je i za Austriju, logično. Ali i naš izbornik se zbog smrti oca našao u teškoj situaciji - kaže Špehar.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX

Usredotočio se nekad sjajni reprezentativni veznjak na obranu Hrvatske.

- Pokušao je izbornik s novom obranom. To nije štimalo. Izostanci Gvardiola, Lovrena i Vide su bili preveliki hendikep. S njima bi sigurno bilo bolje. Ćaleta-Car i Pongračić na utakmici u petak nisu izgledali dobro. U sredini travnjaka, iako su igrali Kovačić i Brozović bilo je tanko, nismo se uspjeli nametnuti. A pogotovo prema naprijed smo bili tupi.

Je li prerano govoriti o Vatrenima na Svjetskom prvenstvu?

- Apsolutno prerano. Ima do Svjetskog prvenstva još pet mjeseci. Nema razloga da se već sad pale neki alarmi. Najvažnije jest da se nakon teškog i jako neugodnog poraza od Austrije ne skrivamo, što ne tražimo opravdanja, što je izbornik svjestan podbačaja. Vjerujem da će se za Francusku napraviti neke promjene. Jer zaista ne bi bilo zgodno da i protiv njih stradamo, teški porazi ipak negdje ostave traga. Dosta je bio ovaj teški poraz od Austrije, jer zaista je jako, jako neugodan. Nezgodno je samo što se i Francuzi nakon domaćeg poraza do Danske moraju vaditi, spašavati svoj ugled. Isto kao i mi. Uvjeren sam da imamo dovoljno kvalitete da ne "poginemo" i na Poljudu, da će ovaj poraz protiv Austrije sve trgnuti u reprezentaciji, te da ćemo izgledati bolje - zaključio je Špehar.

Linker
25. travanj 2024 10:39