Fernando Hierro izvukao je Hrvatsku u ždrijebu za SP 2018

 FABRICE COFFRINI Afp
CIJELI SVIJET ČEKA ŽDRIJEB

Ovo su najlakša i najteža skupina za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu! Svi žele samo jednu reprezentaciju

Možda i najzanimljivija je i treća jakosna skupina s kojojm su Vatreni u prošlosti znali imati problema
Piše: SNObjavljeno: 30. ožujak 2022. 08:02

Hrvatska si u posljednje dvije prijateljske utakmice (Slovenija i Bugarska) nije smjela dopustiti dva poraza, jer to bi u protivnom značilo i moguće ispadanje u treću jakosnu skupinu uoči velikog ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Obzirom da su Dalićevi izabranici izbjegli takav scenarij, to drugim riječima znači da su Vatreni izbjegli protivnike poput Njemačke, Nizozemske, Meksika, Švicarske, SAD-a i Urugvaja.

- Ovo je šesti put da će naša reprezentacija igrati na SP-u. U pet nastupa ima dvije medalje. Hrvatska! Pa, tko to ima!? A mi to podcjenjujemo. Hrvatska koja je tako mala, ima samo četiri milijuna stanovnika, a srebrno i broncu s pet Mundijala. Samo se toga držite. To je ono što je fascinantno. Što se ždrijeba tiče, naravno da bi najbolje bilo da iz prve jakosne skupine dobijemo Katar. Iako nikoga ne podcjenjujemo. Nama je cilj proći skupinu, napraviti prvi korak i otići što dalje. Neće biti lako, dolaze najbolje svjetske reprezentacije, ali vjerujem u našu ekipu da može. Nećemo govoriti o većom planovima, tako smo išli u Rusiji korak po korak. Koga god izvučemo iz elitne kategorije vrlo je težak, osim domaćina, koji je možda najlakši. Iz treće i četvrte skupine ne bih govorio o imenima, nisam o tome puno razmišljao - govorio je nedavno Dalić o ždrijebu.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Kada je prva jakosna skupina u pitanju domaćin Katar je zaista izgleda kao najbolja opcija, dok će većina svakako htjeti izbjeći momčadi poput Francuske, Brazila, Engleske ili Argentine. Najveći izazov biti će u trećoj jakosnoj skupini u kojoj se nalazi nekoliko potencijalnih 'mina'. To će biti utakmica u kojoj pobjeda vrlo vjerojatno znači i plasman u drugi krug.

Ovdje se možda reprezentacija Irana čini kao najbolji mogući izbor, ali ne može se reći kako će biti laganih protivnika (Senegal, Kolumbija, Wales, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska). Možda i najzanimljivija je i četvrta jakosna skupina s kojojm su Vatreni u prošlosti znali imati problema. Svi pamte Ekvador i Australiju, koji će i ovog puta prijetiti Vatrenima u ždrijebu u Kataru.



Najlakša skupina:

Katar

Hrvatska

Wales

Kanada

Najteža skupina:

Francuska

Hrvatska

Senegal

Južna Koreja



Jakosne će se skupine odrediti prema Fifinoj ljestvici 31. ožujka, a ovo je trenutačno stanje (*označene reprezentacije koje su osigurale SP):

Prvi pot:

Katar*

Belgija*

Brazil*

Francuska*

Argentina*

Engleska*

Španjolska*

Portugal*

Drugi pot:

Danska*

Nizozemska*

Njemačka*

Meksiko

SAD

Švicarska*

Hrvatska*

Urugvaj*

Treći pot:

Senegal*

Wales

Iran*

Peru

Japan*

Maroko*

Srbija*

Poljska*

Četvrti pot:

Južna Koreja*

Kanada*

Tunis*

Australija

Kamerun*

Ekvador*

Saudijska Arabija*

Gana*

Reprezentacije koje su i dalje u igri:

Peru

Ukrajina

Škotska

Kostarika

UAE

Novi Zeland

Solomonsko Otočje

Linker
17. travanj 2024 18:24