ALEXANDER VILF/SPUTNIK/PROFIMEDIA Alexander Vilf/Sputnik/Profimedia
OJAČALI SVOJE POZICIJE

Ovo su najveći dobitnici kvalifikacija za SP: Od novog Jarnija do jednog najpotentnijih ‘dragulja‘ Europe

Koja je petorka žestoko ojačala svoje pozicije na vatrenom putu prema Kataru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. studeni 2021. 14:10

Utakmica se primicila kraju, poljudski semafor još je pokazivao da nema pogodaka, mnogi su na stadionu već polako gubili nadu u izravan odlazak Vatrenih na Mundijal. No, tada je Borna Sosa centrirao, onako kako on to zna, po čemu je poznat. Ovoga puta nije pogodio suigrača, ali je njegov centaršut Kudrjašov pospremio u svoju mrežu i Hrvatska je otišla u Katar, izborila svoj šesti nastup na Svjetskom prvenstrvu.

Mnogo je simbolike u tom centaršutu. Ta centrirana lopta, koja je Vatrene još jednom odvela na skup najboljih na Globusu, ocrtala je jednu veliku priču nacionalne vrste u ovim kvalifikacijama.

Izbornik Zlatko Dalić tijekom izlučnog ciklusa napravio je mnoge drastične promjene, uveo mnoga nova imena koja su dala novu energiju Vatrenima i najavila uspješnu budućnost ljubimaca nacije.

Tko su, dakle, najveći dobitnici ovih kvalifikacija, koje su tako uspješno završene za Hrvatsku? Tko su igrači koji nisu bili predodređeni za velike uloge, a na koncu su se nametnuli izborniku i odradili važne role u kvalifikacijskom maršu prema Kataru?

Borna Sosa

Mogao bi postati novi hrvatski Robert Jarni

Sosu smo već spomenuli, branič Stuttgarta je vjerojatno najveći dobitnik. Znamo zbog čega. Imao je onu nespretnu, poput slona u staklarskoj radnji nezgrapnu priču oko igranja za Njemačku. U tren oka je kod mnogih navijača postao persona non grata, činilo se da je napravio gaf koji bi ga mogao koštati karijere kad je hrvatska nacionalna vrsta u pitanju. Zapravo, već smo ga vidjeli kao njemačkog reprezentativca. Ali, Dalić nije bio zlopamtilo, Sosa se uvidjevši pogrešku posuo pepelom, a onda se poput Feniksa izdigao iz njega. Za Sosu je reprezentativna priča postala bajka kao da ju je pisao Hans Christian Andersen. Sosa se u završnici kvalifikacija nametnuo kao prvi lijevi branič i definitivno se nametnuo kao dugoročno rješenje na toj poziciji, ima sve atribute postati novi "hrvatski Robert Jarni". Na početku ljeta nije mogao niti sanjati da će se sve stvari tako posložiti, da će postati prvi lijevi bek nacionalne vrste.

Josip Juranović

Uspio je već pomalo u zaborav gurnuti Vrsaljka

Njegova priča bila je posebna i prije no što će postati Dalićev prvi izbor za desnog beka. Juranović je, zapravo, inspiracija za sve one dečke koji startaju od nule. Od treće lige u samo tri godine stigao je do kapetanske trake u Hajduku i do reprezentativne majice. Iz Dubrave je stigao kao vezni igrač u Split, a onda je uhvatio poziciju na desnom boku i, eto ga, prva je opcija za Katar, praktično mu ne vidimo konkurenciju. Otkad je Juranović preuzeo desni bok na Euru, samo rijetki pitaju gdje je nekoć impresivni Šime Vrsaljko. U rujanskom ciklusu ovih kvalifikacija bio je među najbolje ocijenjenim igračima nacionalne vrste, a i ovaj posljednji ciklus je završio u velikom stilu. Kad se u jednom trenutku činilo da će ga preskočiti dečko iz Bayera Josip Stanišić, Juranović je dodao gas i opet ušao u prvi plan. Kupio je maksimalno povjerenje Zlatka Dalića.

Ivo Grbić

Promjenom kluba karijera mu je eksplodirala

Iz Lokomotive je otišao u madridski Atletico i nije branio, nije mogao kraj Jana Oblaka. No, onda je napravio potez karijere i potpisao posudbu za Lille. Odmah je uhvatio mjesto prvog vratara, brani Ligu prvaka, još je jedan od hrvatskih reprezentativaca koji je autorizirao priču za onu rubriku “Vjerovali ili ne”. Na kraju je postao “jedinica” nacionalne vrste! U odlučnim utakmicama za odlazak na Svjetsko prvenstvo, protiv Malte i Rusije, izbornik Zlatko Dalić se odlučio za njega, u njega je imao apsolutno povjerenje. Priznajte, zar je netko mogao pomisliti da će Dalić Grbića pretpostaviti do jučer nedodirljivom Dominiku Livakoviću? Grbić je tako postao veliki dobitnik ovih kvalifikacija, bio je kao atletičar koji u zadnjim metrima u sprintu pretrči sve svoje suparnika, uzdignutim rukama prođe kroz cilj i osvoji zlatnu medalju.

Joško Gvardiol

Predodređen je za top stvari u svjetskom nogometu

Dobro, Joško Gvardiol se već nametnuo kao igrač hrvatskih udarnih jedanaest na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, ali na jednoj drugoj poziciji, onoj lijevoga beka. Imao je onu neugodnu “drinkwater epizodu” protiv Španjolske, ali događa se mladim dečkima. U ovim kvalifikacijama za mundijalsku završnicu u Kataru nametnuo se kao stoper, koji će dugo biti jedan od glavnih obrambenih aduta Vatrenih. U budućnosti sad samo ostaje pitanje tko će uz njega igrati na stoperskoj poziciji. Za razliku od prethodnika-dobitnika, njegova priča nije nikakvo iznenađenje. Radi se o jednom od najpotentnijih mladih igrača u Europi, taj mladić igra kao da u nogama ima desetke velikih utakmica za nacionalnu reprezentaciju.

Mario Pašalić

Odbacio je etiketu mladića koji samo ulazi s klupe

Pašalić je dugogodišnji hrvatski nogometni reprezentativac, debitirao je još 2014. godine na prijateljskoj utakmici protiv Cipra kod Nike Kovača. Ali, sve vrijeme ipak je bio “onaj koji ulazi”. Znale su se njegove kvalitete, znalo se da je izvrstan vezni igrač, ali uvijek je nekako bio od onih iz drugog plana. U ovim kvalifikacijama startao je u udarnih jedanaest u onoj moskovskoj utakmici protiv Rusije, ali je već u sljedećoj utakmici protiv Slovačke ušao nakon desetak minuta drugog poluvremena. Ali, onda je protiv Slovenije na Poljudu igrao odlično, zabio je i pogodak i tu je zapravo počeo njegov sjajni finiš u trci za Svjetskim prvenstvom. U posljednje tri kvalifikacijske utakmice (Slovačka, Malta i Rusija) bio je starter.

Linker
24. travanj 2024 10:52