STU FORSTER Afp
SN ANALIZA

Ovo su tri faktora za uspjeh Hrvatske protiv Ciprana, a jedan će igrač biti pod posebnim povećalom

Hrvatska u Larnaci neće imati teret imanja ili nemanja klasičnog centarfora...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 08. listopad 2021. 15:51

Oko utakmice u Larnaci ne treba okolišati. Hrvatska je toliko bolja od Ciprana da pobjeda ne bi smjela doći u pitanje. Eventualno može biti spornije kakva će biti uvjerljivost osvajanja bodova. Baš zato je ova utakmica dobar test provjere koliko je osvježena Dalićeva reprezentacija iskoračila na planu natjecateljskog fokusa. Pozitivne nagovještaje spoznalo se u rujanskom turnusu, ali za snaženje trenda ključan je kontinuitet.

Cipar je u dosadašnjem tijeku kvalifikacija pokazao da je uvjerljivo najslabiji takmac u skupini, što je zorno potvrdila uvjerljivost poraza s Maltom. I u najgorem trenutku Vatrenih u 2021. godini, u ožujku (poraz od Slovenije), istodobno kad je bio i najbolji trenutak Ciprana (remi sa Slovacima i potom pobjeda nad Slovenijom), večerašnji suparnik djelovao je nemoćan ugroziti Livakovića.

Ulazak je bitan

Sada smo u najboljoj fazi Vatrenih i najlošijoj fazi Cipra tijekom 2021. godine, što vodi logičkom zaključku da bi uvjerljivost Hrvatske trebala biti potpuna. Hoće li biti takva ili teža ovisit će o pristupu, strpljenju i spomenutom natjecateljskom fokusu naših igrača.

Taj fokus je bio podosta sporan u ovoj godini, nadovezan na posljedice serije poraza u dvobojima s najjačim selekcijama unutar Lige nacija prošle dvije sezone. Manifestirao se i na Euru, pa je sukladno važnosti natjecanja ogolio sve interne probleme unutar reprezentativne grupe. Ti su problemi u odnosima između trenera i igrača, odnosno, između igrača, samo osnažili dekoncentraciju na terenu, odnosno, u natjecateljskom dijelu. Od rujna izbornik Dalić je, napokon, presjekao linije anarhičnosti i nelogičnih taktičkih ponašanja, uslijed čega se lakše ostvario željeni doseg (7 od 9 bodova). Kako se sada ukrotio nered u javnoj komunikaciji, primjetno je da je profitirala homogenost grupe, a to je preduvjet da bi ona bila kompaktna i učinkovita na terenu. Sama činjenica da se sada javnost bavi tematikom taktičkog okvira, a ne odnosima i problematičnim ponašanjima, govori navedenom u prilog.

U trendu je sada priča o tzv. lažnim devetkama. Kao što je to donedavno bila priča o potrebi igre s tri braniča. Ili ona o (ne)učinkovitosti tzv. romba. A nadire priča i o obrambenom preporodu Vatrenih. Govorimo o temama unutar godinu dana. Uvjerljiv je dojam da je kvalifikacijski hod Hrvatske na sličnim kotama onom iz 2019. godine. Tada smo primili više golova, ali smo i dali više nego sada. No, ključno je da se prepoznaje kako nam konkurencija bitno više dopušta, nego je to bilo u lanjskom srazu sa Francuzima, Portugalcima, Švedima u Ligi nacija.

Hrvatska u Larnaci neće imati teret imanja ili nemanja klasičnog centarfora, nego samo kako će Vatreni ući u utakmicu i biti stalno koncentrirani, neovisno o težini proboja domaćeg bunkera. No, za jače suparnike (i obrane) igra bez devetke je hendikep. To je problem i velikim momčadima, čije periodične pobjede ne mogu sakriti limit za iskorake (recimo, Španjolska), a kamoli za Hrvatsku, kojoj nedostaju doze više drugih nužnih faktora kompenzacije (brzina, fizička moć, tehničko-taktička skladnost). To je, međutim, jedna druga tema...

Tri faktora za uspješan rezultat protiv Ciprana

NATJECATELJSKI FOKUS

Kad se igra s autsajderom, onda se lakše može dogoditi pad koncentracije. Tri boda s Ciprom su iste vrijednosti kao tri s Rusijom ili Slovačkom. Zato je ključno da natjecateljski fokus Vatrenih bude na maksimumu. To je preduvjet da nametnu kvalitetu suparniku i probiju bunker.

KOLIČINA STRPLJENJA

Neovisno o kvaliteti suparnika, kad je zatvoren u svoju obrambenu ljušturu, u pravilu je komplicirano probiti taj blok. Može se dogoditi odmah, ali može i potrajati. Nestrpljenje je teret momčadi, koja napada jer time umanjuje svoju tehničku premoć te pomaže onome koji se brani.

KVALITETA SUPARNIKA

Uvijek treba poštovati svakog suparnika, ali uspoređivati vrijednosti Hrvatske i Cipra je suvišno u kontekstu potencijala za bodove. Pod pretpostavkom ozbiljnog pristupa i taktičke logike, Hrvatska će sigurno ostvariti pobjedu jer ima neusporedivo više kvalitete u odnosu na suparnika.

IGRAČ POD POVEĆALOM NIKOLA VLAŠIĆ

Svaki igrač koji promijeni klub treba vrijeme prilagodbe. Svaki igrač koji uz to promijeni Ligu, državu i to u "posljednji trenutak" ljeta, dodatno je opterećen u procesu prihvaćanja novih zahtjeva i izazova. Vlašić je imao teško ljeto u kontekstu priprema jer je bio opterećen neizvjesnošću oko transfera. I kad se dogodio, onda se i u reprezentaciji, a potom i u West Hamu, osjetilo sve posljedice turbulentne ljetne faze. Igrač velikog transfera uvijek izaziva velika očekivanja, pa je tako za njega i u Londonu. Igrač koji je radio jako dobre stvari u reprezentaciji otkako je iskoračio (od 2018.) uvijek izaziva ista očekivanja, pa je tako Vlašiću u Vatrenima.

Na obje adrese nije još pravi, ali sada je u trasi koja vodi iskoraku jer je u kontinuitetu unutar grupa (Vatreni i Hammersi) koje su mu stalne. U ovakvoj utakmici, gdje će biti gust promet igrača u malom prostoru, Vlašić bi trebao biti među ključnim igračima. Agilan je, okretan, s promjenom ritma i tehnički dobar. Protiv Cipra se zato može očekivati i njegov ovosezonski prvi iskorak...

Linker
26. travanj 2024 10:40