Lovro Majer vjeruje da će nastupiti
 JOE KLAMAR Afp
LOVRO SE VRAĆA?

‘Pa Dinamo je izbacio Tottenham, zašto i mi ne bi izbacili Engleze s Eura! Evo i recepta za podvig...‘

Mladi reprezentativac propustio je Švicarce zbog ozljede, ali za Engleze bi trebao biti ‘unutra‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. ožujak 2021. 11:27

Prva povijesna pobjeda na europskim nogometnim prvenstvima mladih reprezentacija je ostvarena, ali zašto stati na samo jednom povijesnom dosegu? Zašto ne ostvariti i drugi, još veći? Prolazak skupine i plasman u četvrtfinale Eura U-21 ušao bi u anale, ova generacija koju vodi izbornik Igor Bišćan imala bi se s pravom ponositi na sjajan doseg.

Utakmica odluke je u srijedu od 18 sati s Englezima. S Tri lava koja su do sada bili samo - mačkice! Reprezentacija koja po Transfermarktu vrijedi ogromnih 325 milijuna eura do sada je izgubila obje utakmice (Švicarska 0:1, Portugal 0:2), momčad Aidyja Boothroyda djeluje ispod očekivanja. Gledali smo na Sky Sportsu ogled Engleske i Portugala, engleski reporteri su bili posve iznenađeni, uzrujani igrom svoje reprezentacije, nije im bilo jasno kako su tako jalovi, bezidejni, pljuštale su svakakve kritike...

Međutim, upravo u tome leži velika opasnost za mlade Hrvate u toj utakmici s Englezima. Nakon dva uzastopna poraza, bez postignutog gola, mladi Englezi su stavljeni pred zid, nemaju više kamo, a takvi su sigurno najopasniji. Protiv Bišćanove Hrvatske dat će sigurno sve od sebe da se rehabilitiraju kako bi izbjegli riječ “sramota”, koju engleski mediji i ljubitelji nogometa obično aktiviraju kad im nacionalne vrste, bez obzira u kojoj kategoriji, rezultatski podbace. Englezi su bili jedni od favorita Eura, a sad su, eto, na konopcima, eventualni spas vide u - Hrvatima.

No, pustimo sad Engleze, nas zanima kakvo je stanje u hrvatskim redovima. Posebno nas zanima hoće li u srijedu u Bišćanovom sastavu biti Lovro Majer, koji je jedan od krucijalnih igrača. Protiv Švicarske nije igrao zbog problema sa zadnjom ložom, hoće li biti spreman za Tri lava?
- Držim da sam zdrav. Malo sam bio osjetio umor i napetost u zadnjoj loži. Nismo htjeli riskirati protiv Švicarske, ali mislim da će sve biti dobro - kaže nam u uvodu Majer.

Kad smo ga pitali što to znači “bit će dobro”, je li to znak da će igrati protiv Engleske?
- Pa, neću još ništa decidirano tvrditi, ništa potvrditi. Vidjet ćemo danas, zaista ne znam. Obavio sam pregled magnetskom rezonancom, nije ništa ozbiljno. Međutim, vidjet ćemo sve danas na treningu. Boli li me? Pa, imam neki čudan osjećaj, neko zatezanje. Ali, ako ste me htjeli pitati hoću li biti spreman za utakmicu protiv Villarreala, onda ću vam odmah kazati - hoću!

Inače, nakon svake utakmice Dinama, bilo prvenstvene, bilo europske, igrači imaju dva dana za rehabilitaciju, odnosno, regeneraciju. To je u modrom klubu jedini način da se igrači održe zdravima s obzirom na veliki broj utakmica. Zato Dinamo, osim kad se radi o udarcima koji se dobiju na utakmicama, i nemaju ozlijeđenih igrača. Međutim, kad je mlada vrsta u pitanju, to je nemoguće izvesti, pa kad se ostavi samo jedan dan za regeneraciju, a tijelo je naučilo na dva, onda nastaje problem...

- Jako sam bio sretan zbog pobjede nad Švicarcima, iako nisam igrao. Znao sam i prije prvenstva koliko smo kvalitetni i što možemo. Jedino mi je žao što na kraju nije završilo s onih 3:0 jer bismo u slučaju da s Englezima i Švicarcima zatvorimo krug bili bili u dobroj situaciji. Ali, dobro, na kraju je najbitnije da smo pobijedili i ovako imamo šanse za prolazak skupine i plasman u četvrtfinale.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kako gleda na činjenicu da su naši sljedeći suparnici Englezi, u najavi prvenstva jedni od favorita, izgubili svoje obje utakmice, da nisu pritom zabili niti jedan pogodak?
- Gledao sam utakmice Engleza... Svi smo očekivali više od njih s obzirom na imena njihovih reprezentativaca, te na činjenicu da igraju u jakim klubovima. Međutim, taj njihov loš start u utakmici s nama ne treba značiti ništa. Oni imaju tako kvalitetne pojedince da svatko od njih može riješiti svaki ogled. No, ako ćemo odigrati kao što smo odigrali protiv Švicarske, nemamo se čega plašiti. Možemo pobijediti i onda čekati drugi krug Eura.

S obzirom da je bio dio povijesne pobjede Dinama nad Tottenhamom, Lovro je povukao paralelu...
- Ako je Dinamo izbacio Tottenham iz Europske lige, zašto reprezentacija ne bi izbacila Engleze s Eura?
Recept za njih baš može biti naša igra protiv Spursa. Agresivno, disciplinirano, čvrsto, ali isto tako mora se ukazati neki pojedinac koji je u stanju riješiti utakmicu, kao što je to u Maksimiru protiv Tottenhama bio Mislav Oršić.

Priča nam da je nakon trijumfa nad Švicarcima atmosfera u reprezentaciji odlična.
- Super je ozračje. Napunili smo se samopouzdanjem, sad znamo da smo spremni za velike stvari, trijumf nad Švicarskom je dobra uvertira pred Englesku. Optimist sam. Ali, bio sam optimist i prije dolaska na Euro. U srijedu idemo po četvrtfinale - zaključio je Majer.

Linker
12. travanj 2024 14:58