DENIS LOVROVIC Afp
LEGENDARNI KRALJ SLOBODNJAKA

‘Pa nije Modrić Nostradamus!? To je isto kao kad mi govore da je Prosinečki gađao ono protiv Jamajke‘

Marko Mlinarić za SN komentira slobodni udarac Modrića protiv Slovačke i prisjeća se svojih golova
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2021. 13:58

Kapetan Luka Modrić uzeo je loptu i odlučio izvesti slobodni udarac s vrha šesnaesterca u Osijeku. Kao da je rekao sam sebi; “promašio sam jedanesterac protiv Cipra, sad ću zabiti iz slododnjaka”. I zabio je! Kroz živi zid Slovaka. Tim pogotkom spasio je Hrvatsku od poraza. Slovaci su poskočili i razmaknuli se u zidu, to se naravno ne smije napraviti.

O tom Lukinom pogotku jučer smo porazgovarali s nekdašnjim majstorom slobodnih udaraca, Marko Mlinarićem. Koliko je samo Mlinka slobodnjaka smjestio u mrežu...

"Nema se tu što pričati. Modrić je htio puknuti preko zida, ali je pucao u zid, imali smo sreće, lopta je prošla kroz zid i to je to. Naravno da Luka nije gađao kroz zid. Pa nije Nostradamus, nije mogao znati da će se dva slovačka igrača razmaknuti. To je isto kao kad su mi govorili da je Robi Prosinečki protiv Jamajke na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj gađao kod onog gola. Pa tako nešto ne bi pogodio niti najbolji ljevak, a kamoli Robi koji nije ljevak", kazao nam je Mlinarić.

image
Marko Mlinarić
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

‘Probušio’ Gabrića

Mlinka ima savjet za pucače slobodnih udaraca...

"Eto, baš sam vidio kako je jedan Australac zabio Japanu. Trebaju pucači slododnjaka gađati ćešće vratarev kut. Vratar mora stati u sredinu, kako bi pazio da izvođač ne pukne preko zida. Ja sam često gađao u vratarev kut. Mi u zagrebačkom slengu kažemo da se loptu treba “podkubati, podboltati”, tako dobije “kiflu”. Da, gađao sam ja i preko zida, ali zabijao sam i u vratarev kut. Jer dovoljno je da vratar samo malo napravi korak u krivu stranu i više se ne može vratiti."

Pitali smo ga je li on u vrijeme svoje sjajne karijere posebno vježbao slobodne udarce ili mu je to bilo urođeno, u genima?

"Ostajao sam nakon treninga i vježbao, ali i rodio sam se s time. Za izvođenje slobodnih udaraca moraš imati talent. Imao sam dobrih golova iz slobodnjaka. Jednog se vjerojatno malo tko sjeća, ali taj koji sam zabio Sutjesci u prvenstvu bivše države mi je možda najdraži. Baš sam pogodio kao Luka s vrha šesnaesterca, ali ne kroz zid, nego mi je super sjela preko zida. Dobar je i jedan koji sam zabio Hajduku 1996. godine kad sam se vratio, “probušio” sam Tončija Gabrića... Punom vanjskom sam pogodio u “prve rašlje”, s pozicije s koje je Hamšik centrirao kod prvog gola Slovaka. Sjećam se i jednog koji sam zabio Vardaru u Skopju, vrararu Groševu. Zabio sam i jedan sjajan pogodak dok sam igrao u Francuskoj... Da, bilo ih je."

Tko su po njemu najbolji pucači slobodnih udaraca?

"Messi je fenomenalan. Juninho je sjajno izvodio slobodne udarce, Ronaldo je jedno vrijeme izvrsno pogađao, sad mu baš i ne ide, ima mali postotak. Robert Prosinečki ih je sjajno izvodio, Siniša Mihajlović također... U Dinamu je fenomenalno izvodio slobodnjake Cico Kranjčar. Cico je imao izvanredan udarac, on i ja smo najbolje pucali slobodne udarce u Dinamu. Znate kaj ja mislim? Mislim da Marcelo Brozović ima sjajan slobodni udarac, ali ja ne znam kako se naši reprezentativci dogovaraju tko će ga izvesti. Uvijek treba biti solidaran i dogovoriti se tko se u datom trenutku najbolje osjeća. Isto kao i kod izvođenja jedanaesterca."

Vjerujem da ćemo na SP

Kako je Mlinka vidio utakmicu u Gradskom vrtu?

"Mislim da smo igrali malo prenaglašeno napadački. Doduše, ima tu logike, bolja smo momčad, željeli smo to riješiti. Međutim, naišli smo na rasterećenu reprezentaciju Slovačke koja nije imala što izgubiti. Protiv Rusa su imali četiri-pet zicera, sad im se sve vratilo protiv nas. Ali vidite, nije to nikakva tragedija. Mi bi u svakom slučaju u Splitu morali pobijediti Ruse! Pa ne bi moglo kalkulirati i igrati na neodlučeno. Sigurno Dalić i njegovi dečki ne bi mogli igrati na bod na Poljudu, pa kako bi čuvali neriješeno? Nije to samo tako..."

Mlinka vjeruje da će Hrvatska pobijediti Ruse na Poljudu i otići u Katar.

"Vjerujem u našu reprezentaciju. Imamo izvanredne igrače, velemajstora Luku Modrića. Vjerojatno će se do te utakmice oporaviti Lovren, pa će se posložiti zadnja linija. Zato sam optimist, idemo na Svjetsko prvenstvo kao pobjednici skupine", zakključio je Marko Mlinarić.

Linker
23. travanj 2024 22:20