Hrvatski igrači na terenu nakon ispadanja u Beču 2008.

 VINCENZO PINTO Afp
OKRŠAJI S TURCIMA

Pamte se velike pobjede u Istanbulu i Nottinghamu, ali nikad nismo doživjeli veću tugu nego na Prateru

Najradije bismo da se tog ljeta 2008. sve moglo odviti nekako drugačije, ali nažalost...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 12. listopad 2023. 18:07

Hrvatska i Turska sastat će se danas u Osijeku 12. put u povijesti, a iz hrvatske perspektive Turska je za nas zaista povijesni suparnik. Ostat će zauvijek zapisano da je prvu službenu utakmicu na nekom velikom natjecanju kao što je Europsko prvenstvo, Hrvatska odigrala baš s Turcima 1996. u Engleskoj.

U prvom kolu u skupini, 11. lipnja 1996. na stadionu u Nottinghamu, izbornik Miroslav Ćiro Blažević suprotstavio se Fatihu Terimu i njegovim izabranicima, a u izjednačenom dvoboju po neumornoj engleskoj kiši presudio je bijeg Gorana Vlaovića u 86. minuti, kada je nakon dodavanja Aljoše Asanovića pretrčao skoro pola terena i matirao vratara Rüstüa Recbera. Vlaović je 13 minuta prije toga zamijenio Alena Bokšića, a Turci nikad nisu mogli prežaliti što ga u tom antologijskom sprintu nisu srušili.

image

Slavlje Hrvatske u Istanbulu 2011.

MUSTAFA OZER Afp

Njihov branič Alpay Özalan čak je dobio nagradu UEFA-e za fair-play, dok se u domovini suočio s prijetnjama smrću. Po završetku karijere Vlaović nikada nije dvojio “da mu je to najdraži gol u životu”, draži i od onog protiv Njemačke u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj u Lyonu 1998.

Poslije tog dvoboja u Nottinghamu ostvarila je Hrvatska još tri pobjede nad Turskom, a još jedna se dogodila na otvaranju Europskog prvenstva. Bilo je to u Francuskoj 2016. i opet je završilo 1:0. Igralo se na Parku prinčeva u Parizu, a Luka Modrić je u 41. minuti sjajnim udarcem probio vratara Babacana, što je bilo dovoljno za pobjedu izborniku Anti Čačiću.

Najuvjerljiviji trijumf ostvario je Slaven Bilić u Istanbulu 11. studenog 2011. u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Čistih 3:0 golovima Olića, Mandžukića i Ćorluke, a s uzvratom koji je završio 0:0, Bilić je bar malo isprao gorak okus najtežeg poraza svoje trenerske karijere, koji se dogodio 2008. u Beču. Hrvatska je u četvrtfinalu Europskog prvenstva bila favorit protiv Turske, očekivala se pobjeda u 90 minuta, ali utakmica se otegnula u produžetke, na Prateru je više od 25.000 hrvatskih navijača kao u transu pjevalo “volim te Hrvatsko”, a kada je u 119. minuti Ivan Klasnić pogodio za 1:0, jedino pitanje je bilo kako nabaviti ulaznicu za polufinale. Međutim, nikad to polufinale nismo vidjeli jer je u zadnjim sekundama nadoknade Semih Sentürk iz očaja pogodio što nikad prije i poslije nije, te je Hrvatska doživjela jedan od najbolnijih poraza u povijesti.

image

Lice hrvatskog navijača nakon ispadanja u Beču 2008.

YURI KADOBNOV Afp

Poslije toga od Turske je poražena još samo u rujnu 2017. u kvalifikacijama za SP u Rusiji, ali to se ni izbliza nije moglo mjeriti s Bečom najveće tuge.

U aktualnim kvalifikacijama Zlatko Dalić je slavio 28. ožujka na gostovanju u Bursi 2:0, zaslugom dvostrukog strijelca Matea Kovačića, a ukupno peti trijumf u ogledima s Turcima očekuje se večeras u Opus Areni...

Linker
30. travanj 2024 09:58