JOHN THYS/AFP/PROFIMEDIA
LEGENDARNI ĆIRO ZA SN

‘Pamtit ćemo današnji dan, ide osveta za sve muke! Garantiram jednu stvar i znam što sam sada izrekao...‘

‘Treba stvari promatrati realno. Zlatko Dalić je imao splet nesretnih okolnosti‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. lipanj 2021. 15:46

Pred današnju “utakmicu svih utakmica”, kad se radi o hrvatskom ostanku na Euru, popričali smo s “trenerom svih trenera” Miroslavom Ćirom Blaževićem. Njega za Škote ne vežu lijepe uspomene, zagrebačkih 1:1 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine koštalo ga je izborničke funkcije. Odmah na startu Ćiro nam je kazao da se uopće ne želi sjećati tih vremena, od te utakmice prošlo je više od dvadeset godina, veli da usporedbe s onim vremenima danas nemaju nikakvog smisla.

- Nemojte me pitati hoćemo li danas uspjeti pobijediti Škotsku i proći skupinu. Hoćemo! Znam da izbornik Zlatko Dalić zna koji put do pobjede danas izabrati. Siguran sam da će izabrati najbolju formaciju i da će na travnjak u Glasgowu poslati u ovom trenutku najbolje igrače. Pamtit ćemo današnji dan jer ćemo napokon na njihovom terenu pobijediti do sada za nas nepobjedive Škote! Stigao je dan kad Škoti padaju - kazao nam je na startu Blažević.

Nismo zapravo od Blaževića očekivali neki drukčiji odgovor jer on je veliki poklonik Zlatka Dalića, o njemu uvijek govori u superlativima, nikad mu za vrijeme njegove izborničke funkcije nije uputio niti jednu kritiku. Za svaki Dalićev potez uvijek je nalazio opravdanje. Pa i kad završi loše, Ćiro ima pozitivan stav i uvijek pronađe lijepu riječ za našeg izbornika. Ali, ipak smo ga pitali kako gleda na sve te rotacije u momčadi, primarno u napadačkom dijelu? U svoje vrijeme, kad je postigao svjetski uspjeh u Francuskoj, Ćiro nije previše rotirao, uglavnom se znalo tko je “unutra”, tko čini udarnu postavu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Čekaj sine moj, čekaj... Treba stvari promatrati realno. Zlatko Dalić je imao splet nesretnih okolnosti. Nikako ne smijemo zaboraviti da se ipak na neki način reprezentacija promijenila, stigla je nova generacija. Treba afirmirati mlade igrače, koji su jako, jako potentni. Međutim, ti mladići još nisu dovoljno iskusni da bi učinci bili onakvi kakve mi očekujemo.

Ćiro će nastaviti...

- Vidim da se u medijima stalno provlači kako Dalić luta. Ali, bio je prisiljen na ta lutanja. Tražio je najbolje, bio je u potrazi za najboljom formacijom, igračima, htio je pronaći momčad koja će biti spremna opet za veliki rezultat. Ali, znam da je s tim gotovo! Gotovo! Danas ćemo vidjeti u Glasgowu najbolju Hrvatsku. U Glasgowu će najveći koncentrat hrvatskog nogometa poraziti Škote. Znam da je izabrao postavu koja je sposobna pobijediti i s velikom ambicijom nastaviti na Europskom prvenstvu.

Veli da će na Hampden Parku konačno proraditi hrvatski napad.

- I ne samo napad... Kovačić je na putu da postane onaj pravi, da ne govorim o Modriću koji će dati zadnji atom energije. A proradit će - Kramarić!

Zaključit će su svom poznatom stilu.

- Ako ja mogu nešto garantirati, onda garantiram da ćemo se danas svi veseliti. Da, znam kakvu sam sad rečenicu izrekao, znam da je u današnjem nogometu tako nešto tvrditi jako nezahvalno, nikada se ne može nešto garantirati. Ali ja se, eto, odlučujem na to. Kroz svu našu reprezentativnu povijest smo pokazali da smo se znali izvući kad je bilo najteže. Danas ćemo se Škotima osvetiti za sve! Za sve muke koje su nam zadali, za svih tih pet utakmica u kojima ih nismo pobijedili zadnjih dvadeset godina.

Linker
25. rujan 2022 00:36