SRDJAN VRANCIC/CROPIX
SADA JE SLUŽBENO

Pao je veliki dogovor hrvatskog nogometa, evo do kada Zlatko Dalić ostaje na kormilu Vatrenih!

Najvažniji upitnik je izbrisan, aktualni izbornik i dalje će voditi drugu reprezentaciju svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. srpanj 2020. 09:38

Zlatko Dalić bit će izbornik hrvatske reprezentacije do Svjetskog prvenstva u Kataru, koje se igra od 21. studenoga do 18. prosinca 2022. godine. Predsjednik HNS-a Davor Šuker i izbornik Dalić službeno su dogovorili novi ugovor na dvije godine i pet mjeseci i ostala je samo formalnost da ga amenuje Izvršni odbor HNS-a koji će se sastati tijekom ovog mjeseca.

Bilo je predviđeno da se održi u Dubrovniku 18. ili 19. srpnja, no većina članova neće moći potegnuti do juga države pa će se odrediti drugi datum. U optjecaju je 15. srpnja, ali nije potvrđen.

Sve je dogovoreno

No, to je tek da se ispoštuje procedura jer sve je definitivno gotovo. Ugovor je već zgotovljen u pisanoj formi i takav će biti predočen članovima “nogometne Vlade”. Šuker nije imao težak posao jer nisu postajale dvojbe. Znalo se da HNS najviše cijeni Dalića, kao i da je on odlučio ostati na klupi nacionalne vrste i nastaviti gdje je stao. Prošao je kvalifikacija i želi igrati Euro, a potom i braniti srebro na Mundijalu. Izbornik vjeruje da s Vatrenim može napraviti nove sjajne rezultate i ponovno razveseliti narod.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX


Europskog prvenstva ovog ljeta nije bilo, reprezentativni nogomet zaleđen je za nas od 19. studenoga 2019. kad smo imali prijateljsku utakmicu u Puli s Gruzijom. Nikad u moderno doba nije bilo duže blokade nastupa državnih sastava. Hrvatskoj su propali i turnir u Kataru, gdje je trebala igrati sa Švicarskom i Portugalom i prijateljski ogledi u lipnja s Turskom i Francuskom. Međutim, kad krene, ne bude li nove karantene zbog koronavirusa, pred Dalićem su brojne obveze i gust program. Od Lige nacija do dva velika natjecanja u dvije godine. Europskog prvenstva sljedećeg lipnja i srpnja te Svjetskog prvenstva na koje se treba plasirati u kvalifikacijama tijekom 2021. godine.


Sve starta već 5. rujna utakmicom Lige nacija u Portugalu i tri dana kasnije s Francuskom. U skupini je i Švedska, pobjednik ide na Final four, a posljednji ispada u kategoriju B. Zbog prestiža tražit će se što bolji rezultat. No, nakon fantastičnog finala u Rusiji, a godišnjice tih utakmica ovih dana obilježavamo, kontinentalnu smotru čekamo s posebno velikim apetitom. To je prvi sljedeći TOP izazov jer na Eurima nikad nismo otišli dalje od četvrtfinala.

Tu tradiciju trebalo bi dokrajčiti. Iako je pred izbornikom samo jedan istinski rezultatski imperativ - plasman u Katar. Hrvatska je jaka, ali Dalić ima posla. Valja mu iskristalizirati koliko se može osloniti na senatore, a tko od mlađih zaslužuje iskočiti u prvi plan. Jake utakmice u Ligi nacija za to će biti kao naručene. Dobar dio redizajna ekipe već je obavio tijekom 2019. godine i to je također izvrsno djelo, a danas znamo da u kadru ostaju svi, i kapetan Luka Modrić i dokapetan Ivan Rakitić.


Nakon Rusije, kad je imao bajoslovne ponude, neke teške i desetak milijun eura godišnje, Dalić je ostao u Hrvatskoj, a HNS mu je ponudio bogatiji ugovor koji je vrijedio do 31. srpnja 2020. godine, od otprilike 1,6 milijuna eura godišnje bruto. Prema neslužbenim informacijama iz HNS-a, po novom će zarađivati jednako, a ako se reprezentativni program zahukta i dovede u normalnu, s vremenom će dobiti i povišicu 20 posto. No, ukoliko reprezentativni nogomet ne bude normaliziran i opet krene s otkazivanjem susreta, iskazao je spremnost da se odrekne dijela primanja.

Sve je ispunio

Dalić je jedini izbornik koji je s odličnom položio sve ispite koje je pred njega HNS stavio. Prvi - spasiti kvalifikacije i odvesti Hrvatsku u Rusiju završio je s briljantnim recenzijama, drugi - napraviti nešto zapaženo na “Čempionatu mira” okončano je svjetskim hvalospjevima i nagradom za trećeg najboljeg trenera planeta, a treći - plasirati se na Euro prvim mjestom u izlučnoj skupini. Nastavi li tako na Europskom i Svjetskom prvenstvu - pa gdje će nam biti kraj! Premda smo svjesni objektivnosti teze - teže je ponoviti nego napraviti uspjeh.

Linker
23. travanj 2024 08:12