BORIS KOVACEV/CROPIX
DJELA, A NE RIJEČI

Petak je Dan D: Bonusi iz Rusije su potrošeni, dosta je alibija, ni remi nam neće biti dovoljno dobar!

Pitanje je ima li Dalić jasne vizije kako ove igrače dovesti u situaciju da pruže najbolje od sebe
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. lipanj 2021. 16:02

Realno je bilo očekivati da će Engleska u prvoj utakmici skupine pobijediti Hrvatsku. Dogodilo se, i kako smo prizivali u najavama, važno je bilo da Vatreni pokažu pomak u momčadskoj kompaktnosti. To zato što će im taj faktor biti od presudne važnosti u dvobojima s Česima i Škotima, u kojima se očekuje da bi Hrvatska ovjerila prolaz skupine.

Viđenje dometa dva iduća suparnika u njihovom međusobnom ogledu samo je osnažio dojam da je Hrvatska tehničkim potencijalom ipak vidljivo bolja selekcija. No, utakmice ne dobiva (samo) tehnički bolja momčad, nego ona koja na terenu papirnatu prednost kvalitete pretoči u djelo, odnosno, dužan učinak. Je li Hrvatska spremna da ostvari taj učinak?

Protiv Engleza je Dalićeva momčad dala naslutiti da je momčadski homogenija nego što je to pokazala u proteklom razdoblju. Nije to još potrebna razina kompaktnosti, ali su potrebne jedna-dvije dobro odigrane utakmice, s pozitivnim ishodom, da bi porast samopouzdanja lakše doprinijelo napretku kohezije grupe i rasteretilo očitu nervozu momčadi.

Klasičan imperativ

Možemo li to očekivati temeljem viđenog u Londonu ili je (i) Engleska pokazatelj ozbiljnih limita ove grupe da igra nogomet vrijedan prolaska grupe?

Realno gledano, nakon što praktično dvije i pol godine prevladava dojam neuvjerljivosti Dalićeve selekcije, sasvim je razumljivo da je šira javnost blago rečeno skeptična. No, nije realno donositi definiran zaključak temeljem prikazanog s jakim suparnicima kao što su Englezi, u testu Belgijanci. Upravo će utakmica s Česima, kao i potom sa Škotima (ovisna o prvom rezultatu) dati meritorniji sud u kojem pravcu ide reprezentacija i kad je ovaj Euro u pitanju, ali i status izbornika i niza igrača unutar 26 odabranih.

Dok nema realnog okvira procjene tih učinaka, je li onda potrebno dizati paniku i po starinskim običajima javno (pro)tresti tabor Vatrenih u ime neke mobilizacije ili je racionalnije zadržati mirnoću i spustiti intenzitet predbacivanja Daliću i igračima na učincima? Najlogičnije bi bilo pronaći sredinu između te dvije opcije, kako unutar reprezentacije, tako i u očekivanjima, te pristupima javnosti.

Dakle, ne treba izazivati potrese, ali jasno treba naglasiti da je Češka “the moment”. Nema više bonusa, ni natjecateljskog, jer poraz je praktično eliminacija, a ni povjerenja, jer su svi bonusi u tom kontekstu potrošeni od Rusije do Glasgowa. Točno je da je dvoboj s Češkom imperativ i s time Vatreni moraju živjeti do petka. Nemaju pravo na zonu komfora (remi ostavlja neku nadu) jer upravo zbog vlastitog samopouzdanja te poboljšanja opće atmosfere u i oko reprezentacije očekuje se pobjednički učinak, koji će donijeti te plusove.

Psihološki faktor

Naravno da će biti teško, pogotovo što su Česi sada u psihološkoj prednosti. No, ako vrijede prolaza, Modrić i društvo to trebaju, s muškim atributima, pokazati u petak. Djelima, a ne riječima.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Naime, u izjavama prije, kao i osvrtima poslije utakmica, kako izbornik tako i igrači, pokazuju svjesnost što im je činiti, što nije dobro, kako treba to promijeniti. Njihova je retorika logična i korektna. Ono što je problem, to je da ne možete stalno imati razumijevanje, unedogled očekivati da će svekolika opravdavanja, alibiji ili prizivanje na strpljenje pokrivaju slabosti. Sada kada je vrijeme velikih megdana nužno je pokazati najbolje od sebe. Ukoliko to učine već od Češke, vrlo je vjerojatno da će Hrvatska protiv Škotske biti još uvjerljivija. Ne bude li protiv Čeha uvjerljiva, onda će protiv Škotske biti sve još višestruko teže.

Odgovori stižu

Došao je trenutak da Dalić i igrači pokažu jesu li sposobni ostvariti da im riječi i teorije budu praćene učinkom i djelom. U toj bremenitoj, ali natjecateljski logičnoj stvarnosti, nije potrebno dodatno otežavati situaciju. Nema dvojbe da su i izbornik i momčad svjesni situacije.

Ostaje dilema ima li Dalić jasne vizije kako ovu skupinu igrača dovesti u situaciju da pruži najbolje od sebe u trenutku kada je njihovo samopouzdanje bitno načeto. Isto tako, ostaje dilema jesu li igrači fizički i psihološki spremni da na ovom turniru prebrode posljedice trusnog povratka u realnost statusa teške borbe za prolaz grupe, nakon što se predugo djelovalo kroz čari života na ruskim lovorikama. Petak će dati jako puno odgovora...

Linker
19. travanj 2024 06:06