DAMIR SENCAR Afp
LEGENDA DINAMA

‘Petkovića treba pustiti da igra kako igra. Ali ako to ne odgovara reprezentaciji, onda - na klupu!‘

Kako bi protiv Čeha stvari u napadu posložio nekadašnji veliki strijelac
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2021. 18:06

- Ne otkrivam toplu vodu kad kažem da premalo naših igrača dolazi u završnicu i zadnju trećinu, to smo svi skupa zamijetili, to su problemi. Ne radi se tu samo o slaganju ofenzivne linije, mi se svi skupa moramo podići malo više. Samo tako možemo biti kompaktniji jer ako zadnja linija ostaje skroz nazad, onda je veliki razmak između linija i onda smo ranjivi - kaže nam Igor Cvitanović.

Priča nam da Andrej Kramarić ne može igrati na krilnoj poziciji...

- Ne, ne... Krama ne može igrati krilo. On nije krilo i igrač koji će sprintati gore-dolje. A ta pozicija upravo to zahtijeva. Andrej je igrač koji zna igrati, koji ima zadnji pas i može rješavati situacije “jedan na jedan”. Također, jako dobro dolazi iz drugog plana. On bi trebao igrati ili polušpicu ili čak centralnu špicu, prije to nego krilo. Makar je njegova najbolja pozicija iza napadača, kao druga špica gdje se puno kreće, ubacuje se u šesnaesterac, te se traži u međuprostorima.

image
GLYN KIRK Afp

A tko bi protiv Čeha trebao igrati špicu?

- Imamo tu i Petkovića i Budimira koji su odlični napadači. Rebić je više krilo nego što je centralni napadač. Svoje najbolje utakmice Rebić je odigrao na krilu. A Kramarić je svoje najbolje utakmice igrao na poziciji polušpice. Nema neke velike razlike ako se Dalić odluči za Petkovića ili Budimira. Oni su različiti tipovi igrača. Petković više sudjeluje u igri, koji se nudi zadržati loptu, podvaliti je, a Budimir je igrač šesnaesterca. Petković je pokazao da može igrati i kad se previše ne nudi u igri, kad baš igra klasičnu špicu što je jako dobro radio protiv Slovačke. No, on se ipak nudi u igri, ne treba od njega tražiti da igra drukčije nego što igra, teško je to u njemu sputati. Treba ga pustiti da igra kako igra ako to odgovara reprezentaciji. Ako to ne odgovara, onda neka bude na klupi - zaključio je Cvitanović.

image
Igor Cvitanović
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Linker
17. travanj 2024 16:01