Luka Modrić i Mario Pasalić
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX
ANALIZA VATRENOG KVINTETA

Petorica koja su nas oduševila na rendgenu SN: Sada je jasno zašto je Modrić preporučio tog čovjeka...

Sjajni hrvatski kvintet iz pobjedničke utakmice protiv Švicarske pod povećalom Sportskih novosti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 09. listopad 2020. 16:07

Domagoj Bradarić


Kad bismo sudili po dojmovima, onda Domagoj Bradarić u Švicarskoj nije odigrao drukčije od onog kakvim ga pamtimo u 22 nastupa za Hajduk. Procjenjujemo li ga po faktima, onda Bradarić nakon 30 nastupa u Lilleu sve to iz Splita radi još (bitno) bolje i na višim razinama! Drugim riječima, taj Splićanin na pragu 21 godine opravdava status posebnog talenta kojeg je iskazao u Prvoj HNL već sa 18-19 ljeta i to u jednoj od fizički najzahtjevnijih liga svijeta, francuskoj Ligue 1. Bradarić s trenutnih 20 djeluje podosta prekaljeno upravo zato što je u godinu i pol dana u Francuskoj razrađen po tamošnjim, i to vrlo zahtjevnim, kriterijima. U tom kontekstu, kada ga uvrstite u reprezentativnu momčad, gdje ima i iskusnih i prekaljenih reprezentativnih vedeta, onda njegovi potencijali još više dolaze do izražaja.

image
Domagoj Bradarić
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Bradarić je univerzalno gledano igrač tehničke suptilnosti kojem je priroda podarila posebnost ljevice i zavidnu hitrinu. To su prilično rijetki spojevi i zato je Bradarić u St Gallenu izgledao kao da godinama igra za reprezentaciju. Zbog takvih odlika treneri ga znaju (is)koristiti i na lijevom krilu, iako je temeljno u pitanju lijevi bek. Možda bi jedini ometač njegovom velikom iskoraku moglo biti to što nije definirane pozicije. Igrači mogu biti klase samo u jednoj poziciji.

Njegov uspon u reprezentativnim kategorijama čini nam se O.K. i uopće se ne slažemo da je davno prije trebao biti u A selekciji. Dečko ima tek 20 godina i još i te kako prostora za razvoj. U svakom slučaju, potvrdio je da se rapidno razvija i može prerasti u posebniju vrijednost unutar reprezentativnih tehničkih potencijala. Ukoliko sve bude išlo logično...

SN ocjene

TEHNIČKA KVALITETA 7,5
TAKTIČKI POTENCIJAL 7
HITRINA 7
VATRENA PERSPEKTIVA 8

Vrlina za njegovu poziciju:
PRODORNOST 7
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ante Budimir

Kada neki igrač dođe sa "starijim godinama" u reprezentativni kadar, onda se po defaultu šire teze kako je to "nonsens". I kako je potrebniji neki mladi igrač na istoj poziciji. Kod nas se uvijek shvaća nečije nepozivanje takvim, kao da je u pitanju neznanje struke, interesne igre ili geopolitičke urote.

image
Ante Budimir
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Činjenica jest da je Hrvatska u proteklih 15 godina imala značajno vrijedne špice (recimo Pršo, Mandžukić, Eduardo, Klasnić, Olić, N. Kalinić...) te da nije bilo lako ući u krug kandidata. I pretežno zato Ante Budimir, koji je proteklih desetak godina proveo u borbi za HNL (4) i klubovima talijanske, njemačke i španjolske lige, nije izborio interes izbornika.

Igrama u Španjolskoj Budimir je pokazao visoku razinu zbog čega ga je Luka Modrić preporučio izborniku za provjeru. U St. Gallenu je potvrđeno da je 29-godišnji centarfor specifičan za hrvatske, ali tipičan za opće doživljaje srednjeg napadača. Budimir je po gardu (fajter) i stasu (190 cm) sličan tip Mandžukiću.

Centarfor koji non-stop radi i kad napada, ali i kad brani. Snažan u duelu, na podu i u zraku, izvrstan kao "mantinela", tehnički dobar i s razumijevanjem kombinatorike, Budimir će biti diversificirana vrijednost za ofenzivni arsenal Vatrenih. Brojke potvrđuju da je fajterski igrač (56 žutih kartona), ali i finalizator, koji je u 263 utakmice polučio 83 pogodaka i 30 asistencija. S Budimirom reprezentacija dobiva i dodatnu snagu u skok-igri, što je važan plus u ofenzivnim mu i logičnim zadaćama, ali je dodatni plus za obrambenu fazu Vatrenih u dosad ranjivoj im obrani na prekidima.

SN ocjene

TEHNIČKA KVALITETA 7
TAKTIČKI POTENCIJAL 7,5
HITRINA 6
VATRENA PERSPEKTIVA 6,5

Vrlina za njegovu poziciju:
KLASIČNA DEVETKA 7,5
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mario Pašalić

To je igrač koji zaslužuje mnogo više odobravanja od skeptičnih i u uspješnim mu nastupima suzdržanih procjena. Mario Pašalić je prije svega igrač koji se izgradio na vrhunskim razinama snagom volje, rada i vjere u sebe. Još od vremena Hajduka s 18-19 godina nije izazivao baš veliku pozornost javnosti. Takve igrače najteže je prepoznati površnim promatračima nogometa, jer nisu niti brzi kao vjetar, niti atraktivni kao dribleri, niti tehnički ekshibicionisti, a niti agresivni kao zvijeri.

image
Mario Pašalić
FABRICE COFFRINI

Pašalić je od 2014. godine tesao zanat u 5 klubova i 4 različite lige (Španjolska, Francuska, Italija, Rusija), da bi u najmanje etabliranom mu klubu pronašao stabilnost i kontinuitet. Atalanta i po najvećim stručnjacima Europe (prvi Guardiola) igra najatraktivniji nogomet visokog intenziteta i brzine. U toj igri Pašalić je jedan od važnijih aktera, zbog čega je trener Gasperini naložio klubu da otkupe njegov ugovor od Chelseaja. To što je Atalanta izdvojila čak 15 milijuna eura za Pašalića, to je kao da je Juventus izdvojio 50-60 milijuna za pojačanje. Dakle, jako puno.

Kad u tako brzom i zahtjevnom nogometu Pašalić biva važan, jasno je da je odličan te da za njega ima mjesta u Hrvatskoj. Igrač koji ima fizičku moć, dobru tehničku vještinu i nadasve poniznost, zbog čega radi za momčad te uspijeva pokriti veliki dio terena i taktičkih obveza. Uza sve to, kako smo i u St. Gallenu vidjeli, Pašalić je konkretan. U 90 utakmica za Atalantu postigao je 21 pogodak uz 14 asistencija! Za Vatrene bit će i te kako vrijedan resurs, pogotovo ako ga Dalić bude koristio na poziciji (s većim radijusom kretanja) gdje će njegove odlike doći do izražaja.


SN ocjene
TEHNIČKA KVALITETA 7
TAKTIČKI POTENCIJAL 8
HITRINA 6
VATRENA PERSPEKTIVA 7
Vrlina za njegovu poziciju:
EFIKASNOST 7
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Josip Brekalo

U njegovoj se karijeri sve događa ubrzanim ritmom. Već je 4 godine u Bundesligi iako su mu tek 22. Već je dvije godine u tretmanu značajnog aktera Vatrenih, skupivši 14 nastupa. U posljednja dva nastupa postigao je po jedan (prvi) gol, od kojih je ovaj drugi atraktivan. Gledajući iz tehničkog kuta njegov najdojmljiviji učinak u reprezentaciji čini nam se u prva dva nastupa, i to 16 minuta sa Španjolskom i 45 minuta s Engleskom.

image
Josip Brekalo
FABRICE COFFRINI

Bilo je to u studenome 2018. godine. Možda i zato se od Brekala, kao i zbog svih brzina njegova statusnog napredovanja, očekuje još nešto više. Možda su ta brza napredovanja pridonijela da nekad odaje gard kao da je gotov igrač, a ne talent u fazi sazrijevanja. Naravno, govorimo unutar razina vrhunskog nogometa. To podrazumijeva da još mora bitno promijeniti kvalitetu igre u oba pravca, taktički biti discipliniraniji i pogotovo napredovati po pitanju kontinuiteta 100% pristupa. Malo više poniznosti u tom pravcu ne bi mu škodilo, dapače.

Brekalo je igrač posebnih vrijednosti. Eksplozivan je i hitar, dobro kontrolira loptu, ima kvalitetnu završnicu. Kad uhvati faktor strpljivosti u igri i mirnoću u kombinatorici, tek će onda u logičnim ritmovima do punog izražaja doći njegova iznadprosječna motorika i tehnička solidnost. Nakon stotinjak bundesligaških nastupa može se očekivati iskorak u tom kontekstu. Logički bi bilo u tijeku idućih godinu dana. Jedan od ometača njegovom punijem iskoraku može biti pozicioniranost u reprezentaciji, Često na desnom krilu, iako mu po vrlinama (dribling, šut...) kudikamo više pristaje lijevokrilna pozicija.


SN ocjene
TEHNIČKA KVALITETA 7
TAKTIČKI POTENCIJAL 7
HITRINA 7,5
VATRENA PERSPEKTIVA 7,5
Vrlina za njegovu poziciju:
PRODORNOST 7
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Filip Uremović

Uvjerljiv je dojam kako je njegov potencijal i posljedično igra u St. Gallenu nedovoljno zaintrigirala analizu plusova pobjede nad Švicarskom. Nije nam čudno. Uremović nije atraktivno ime, ponikao je u Cibaliji, nije se dugo i značajnije (za)držao u Dinamu, a ni logistički nema neku javnu snagu. On, međutim, ima zbilja zanimljive potencijale.

image
Filip Uremović
FABRICE COFFRINI

Kuriozitet koji tome odaje statističku notu jest sljedeći - u Dinamu II igrao je 45 utakmicu i sve po 90 minuta, prešao je u Olimpiju i odigrao 25 utakmice, sve po 90 minuta, a u prošlom prvenstvu Rusije, za Rubin Kazanj, igrao je 25 utakmica i sve po 90 minuta!? Već to snažno podržava tezu kako je Uremović vrlo pouzdan igrač za trenere. Ne samo zato što može dobro odraditi stopersku i bekovsku poziciju, nego prioritetno zato što je taktički discipliniran, bez oscilacija u pristupu i ponašanju, tehnički solidan, a brzinski, vidjeli smo u St. Gallenu, upečatljiv.

Na pragu 24. godine potpuno igrački sazrijeva, pa nije čudno da je nakon solidnog nastupa protiv Francuza već u drugom izlasku u dresu Vatrenih djelovao još bolje. S iskazanim sprinterskim osobinama Uremović je samo potvrdio zašto je protiv svjetskog prvaka u Parizu djelovao vrlo dobro iako mu je bio debi.

Sa 184 centimetra, dobrim taktičkim pozicioniranjem te hitrinom, taj igrač doista može biti važno rješenje za stopersku poziciju. No, kako je u Rubin Kazanju drugi mu trener, Leonid Slutski (od prosinca 2019.), prepoznao u njemu i pouzdano rješenje za desni bok, jasno je da ta polivalentnost predstavlja veliki plus u reprezentativnim mu akcijama.


SN ocjene
TEHNIČKA KVALITETA 6,5
TAKTIČKI POTENCIJAL 7
HITRINA 7
VATRENA PERSPEKTIVA 7
Vrlina za njegovu poziciju:
POUZDANOST 7

Linker
19. travanj 2024 13:28