JURE MAKOVEC Afp
NOVI VATRENI

Pitanje je tko će ostati Bišćanu u utakmici za povijest: ‘Bila bi mi velika čast ući u A reprezentaciju‘

"Nikada dosad nije bilo ovakvog zajedništva u reprezentaciji", kaže Luka Ivanušec.
Piše: Petar Zobec/JLObjavljeno: 02. travanj 2021. 13:40

Hrvatska mlada reprezentacija je uoči odlaska na Euro ostala bez važnih igrača. Otpali su Gvardiol, Šutalo, Sosa i Sučić, pa su drugi igrači morali malo jače potegnuti. U tome je prednjačio Luka Ivanušec, ponajbolji Bišćanov igrač na turniru. Brz i jak u duelu, izrađene tehnike i urođene lucidnosti, Ivanušec je upumpavao kisik u pluća reprezentaciji, a često su se suigrači oslanjali na to da će baš on nešto "izmisliti" na terenu. Kako nam sam kaže, za njegova sjajna izdanja presudna je bila motivacija.

- Bio sam izuzetno motiviran uoči ovog turnira. U meni je bila želja da konačno nešto napravimo s U21 reprezentacijom. Na trenutke sam možda zbog toga izgledao nervozno na terenu, ali to je bilo samo zato što je gorjelo u meni da napravimo rezultat - kaže Luka.

image

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Sastanak s Bišćanom

Mlada hrvatska selekcija je konačno uspjela ostvariti želju Ivanušeca i suigrača. Pobjedom nad Švicarcima upisana je prva pobjeda na Europskim prvenstvima, a onda je i protiv Engleza stigao prolazak u četvrtfinale. Ali, teško da je moglo dramatičnije. Iako je Bradarić na kraju briljantno pogodio, Ivanušec je u prvom dijelu imao finu šansu zabiti Englezima kada se sjurio oči u oči s engleskim vratarom.

- Imali smo mi izglednih prilika i prije toga, mogli smo zabiti dva, tri gola i riješiti utakmicu. Kod moje prilike vidio sam prazan kut dolje, ali njihov golman je jako dobro reagirao. Razmišljao sam o tome tijekom utakmice, ali u glavi sam si rekao da i najveći igrači znaju promašiti takvu šansu. Ali svi zajedno smo vjerovali da će nam se vratiti, bacali smo se na glavu i ušli u maksimalni rizik. I onda je Bradarić na onakav način pogodio rašlje, svaka mu čast i baš mi je zbog njega drago.

Htijenje, zajedništvo i karakter - tri vrline koje je izbornik Bišćan naglasio nakon Engleza, a koje odlikuju ovu generaciju.

- U svim reprezentativnim selekcijama u kojima sam bio dosad, nikad nije bilo ovoliko zajedništvo. Svi se druže sa svima, veliki smo prijatelji i izvan terena, i to nas vodi kroz teške trenutke. No, imamo mi još toga popraviti, primili smo dosta golova i fazu obrane morat ćemo dignuti na višu razinu. Isto tako i u fazi napada, da počnemo zabijati te šanse. Ali, nije da smo imali pripreme pa da smo mogli te stvari uvježbavati, ipak je to drugačije nego u klubovima.

Tottenham kao vodilja

Hrvatska je izašla iz jedne od najtežih skupina s obzirom na to da su u njoj bila dva izrazita favorita, Portugal i Engleska..

- Sigurno da smo pokazali kvalitetu, osobito jer su te dvije reprezentacije bile favoriti. Nismo potonuli nakon poraza od Portugala, pričali smo između sebe jako puno, kao i s izbornikom, a nakon toga smo zaigrali ofenzivnije te se sve okrenulo u našu korist.

image
Ivanušec protiv Engleske
SOFASCORE Sofascore
Statistike: Sofascore

I u četvrtfinalu slijedi težak ispit - Španjolci. Bit će to prilika za novo dokazivanje u utakmici u kojoj će ponovno uskočiti u ulogu autsajdera.

- U četvrtfinalu Eura nema loših reprezentacija, a ako želiš proći dalje, to moraš napraviti kroz najjače momčadi. U nogometu se već milijun puta pokazalo da je sve moguće, a utakmica Dinama i Tottenhama mora nam biti vodilja na tom putu.

Pitanje je, međutim, tko će sve Bišćanu ostati na raspolaganju u tom okršaju. Jedan od onih koji su glasno zakucali na vrata A reprezentacije je upravo Ivanušec.

- Ako se procijeni da je vrijeme da uđem u A reprezentaciju, nitko sretniji od mene, i to bi mi bila velika čast. Ako ne, bit ću u mladoj reprezentaciji, ponosan svaki put kad oblačim naš grb. Uvijek sam spreman odazvati se. Za mene je ovo win-win situacija.

Linker
17. travanj 2024 07:15