Luka Sučić
 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
ERUPCIJA ZADOVOLJSTVA

‘Pletikosa me nazvao u ponoć i rekao: Dalić te želi...a imam još jedan san, zaigrati s mojim idolom...‘

Novopečeni Vatreni za Sportske novosti je prokomentirao strelovit uspon do A-reprezentacije.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2021. 11:59

Luka Sučić (19), mladi veznjak Salzburga. odigrao je još jednu sjajnu utakmicu za mladu reprezentaciju. U na kraju dramatičnom srazu s Norveškom sudjelovao je kod sva tri pogotka Bišćanove družine, ponovno je bio glavna figura utakmice. Njegovi potezi na terenu su oduševljavali, toliko imaginacije, toliko sjajnih ideja, proigravanja, majstorija... Takva igra je njegov trade mark i u Salzburgu. Jednostavno, radi se o ogromnom talentu koji već sad pokazuje iznimne kapacitete i potencijal. Nakon utakmice s Norveškom, stigao mu je i poziv u A selekciju, izbornik Dalić ga je označio kao čovjeka koji mu treba za ogled sa Slovačkom, bez obzira na to što je hrvatska vezna linija i bez kartoniranog Matea Kovačića iznimno moćna. To samo pokazuje koliko Dalić cijeni mladog Sučića.

U subotu ujutro već je krenuo za Osijek i poslijepodne se pridružio Luki Modriću i društvu. Javio nam se po dolasku u Osijek....

- Vijest da sam pozvan u A selekciju saznao sam u petak na subotu, negdje oko ponoći. Nazvao me Stipe Pletikosa, čestitao mi je na pobjedi protiv Norveške, na mojoj igri, a onda je kazao: “Mateo Kovačić je dobio žuti karton, neće moći igrati protiv Slovačke, izbornik Zlatko Dalić te zove”.

Kako se osjećao u tom trenutku?

- Nisam mogao vjerovati! Pozvan sam u A reprezentaciju? Možete misliti kako sam se osjećao. Bio mi je to jedan od najljepših telefonskih poziva u životu, kad se radi o nogometu svakako najljepši. Bio sam oduševljen. Zapravo, teško je riječima opisati taj osjećaj, to je nešto fenomenalno.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Ofenzivni vezni Red Bull Salzburga već ima 20 nastupa za mlade hrvatske selekcije, prvi je puta nastupio za hrvatsku U-15 reprezentaciju u prijateljskom ogledu protiv Austrije, zemlje u kojoj je rođen i odrastao, a bio je i među kandidatima za U-21 reprezentaciju uoči završnice Europskog prvenstva. I onda se dogodila ozljeda. Inače, već je bio pod budnim Dalićevim okom jer je imao pretpoziv za A selekciju u prošloj akciji. Tad smo prvi put razgovarali s ovim nadarenim mladićem, kazao nam je...

- Jako sam sretan što sam pozvan u mladu U-21 selekciju, a što da vam kažem za pretpoziv u A selekciju? Ma, čudo kako sam sretan. Nisam se nadao, mislio sam samo da ću dobiti poziv izbornika Bišćana. No, kad sam vidio da me izbornik Dalić stavio na pretpoziv za A vrstu, nisam znao kud ću od sreće i zadovoljstva.

Eto, nakon kratkog vremena stigao je i pravi poziv za sudar sa Slovačkom. Kod tog mladića se sve odvijalo zaista brzinom svjetlosti. Poziv za U-21, pretpoziv za A vrstu, sad i poziv. Pazite, tek mu je 19...

- Nisam se nadao da će sve doći tako brzo. Kako bih takav scenarij uopće mogao imati u glavi. Ali, onda sam dobro igrao u mladoj vrsti, zabijao, asistirao... I eto, tako je sve to išlo brzo, baš nevjerojatno brzo. Strašno brzo. Zahvalan sam svima i sretan, jako sretan.

Lukini roditelji Željko i Branislava su iz Bugojna, ima i dvije sestre, Martinu i Helenu. Naravno da im je odmah javio sretnu vijest, obitelj mu je uvijek bila velika podrška.

- Obitelj je bila presretna kad sam dobio poziv za mladu reprezentaciju i pretpoziv za Vatrene. Samo su mi kazali: “Zaslužio si to svojim radom i odricanjem”. Možete misliti kako su sad bili presretni kad sam im javio da sam pozvan u A selekciju. Niti oni nisu mogli vjerovati. Svi smo skupa presretni.

Kažemo mu da je sad itekako ispalo dobro što je izabrao Hrvatsku, a ne Austriju. Jasno vam je da su i Austrijanci željeli Sučića.

- To nikad uopće nije bio predmet rasprave. Meni je uvijek bio san zaigrati za Hrvatsku. Osjećam se kao Hrvat, tako da nikad nisam razmišljao o bilo kakvoj drugoj opciji. Hrvatska i samo Hrvatska, ništa drugo...

Jučer su mu se javili iz njegovog kluba Salzburga. I oni su oduševljeni što su dobili reprezentativca u vrsti viceprvaka svijeta.

- Da, trener mi je odmah čestitao, svi su sretni zbog mene u Salzburgu.

Pa, kad je već pozvan, očekuje li debi protiv Slovačke, neku minutu?

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

- Nadam se da ću dobiti koju minutu. Znate, imam još jedan san. Zaigrati skupa s Lukom Modrićem u istoj momčadi! Luka je moj nogometni idol i, eto, sad sam dobio priliku dijeliti svlačionicu sa svojim idolom, možda i zaigrati. Snovi mi se pretvaraju u javu. Ali, ako i ne dobijem neku minutu, i ovako sam presretan, glavno mi je da sam tu. Nije mala stvar s 19 godina biti A reprezentativac Hrvatske.

Do jučer još nije razgovarao s izbornikom Zlatkom Dalićem, pričao je samo sa Stipom Pletikosom, te Vedranom Ćorlukom, kad je stigao u Osijek. Prije nego što je upoznao Vatrene uživo, rekao nam je..

- Jedva čekam da upoznam sve te naše velike igrače. Kakva li je samo ovo sreća, zaista teško za opisati...

Da, život ponekad piše sjajne priče. Lukina je jedna od njih.

Linker
18. travanj 2024 09:48