MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
RIJEČ IZBORNIKA

‘Pljuska iz Slovenije boli! ‘Dalić najavio drugačiju Hrvatsku, evo koji će igrač zaigrati od prve minute

Izbornik Zlatko Dalić svjestan je koliko ova utakmica znači i da nema mjesta za pogreške
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2021. 19:32

Zlatko Dalić imao je gorke dane u Opatiji nakon dolaska iz Slovenije. Cipar je utakmica za iskupljenje hrvatske reprezentacije i izbornik to ne krije.

- Doživjeli smo poraz koji nas je sve zabolio, težak poraz koji je ostavio posljedice. Svjesni smo da nije bilo dobro. Zaslužujemo kritike, pogotovo ja. Izbornik sam, vodim momčad, selekcioniram je i od kritika ne bježim. Moja je ambicija puno veća od toga što sad Hrvatska igra. Sve kritike prihvaćam i preuzimam svu odgovornost - kazao je izbornik koji mora izvući Vatrene iz svojevrsne zone komfora u kojoj se očito zapeli.

- Slažem da hrvatska reprezentacija uvijek mora težiti najboljem.

Potom je kazao:

- Da smo dali gol iz šansi koje smo imali na početku utakmice u Ljubljani, govorilo bi se o super taktici, super rombu, o Vlašiću i Kramariću kao igračima koji su odradili odličan posao. Gledali smo utakmicu naše mlade reprezentacije s Portugalom i komentirali kako su Portugalci, igrajući protiv postavljene obrane, stoput upali u prazan prostor iza leđa i jednom su tako dali gol. Mi smo u Ljubljani igrali široko, okolo, kao da se odmaramo. To sam zamjerio igračima. Moramo biti puno aktivniji, trčati, otvarati se, tražiti probojem višak. To možemo i protiv Cipra će nam trebati.

Ante Budimir predvodit će napad. Iz prve postave otpao je Andrej Kramarić, što se tiče špica.

- Vraćamo se sustavu 4-2-3-1, kad je Budimir u Sloveniji ušao bilo je drugačije. Iako smo prvih petnaestak minuta igrali dobro, no nakon što su Slovenci dali gol nije bilo prostora. Pokušat ćemo preko bokova stvoriti višak. Protivnik će opet biti u rasporedu 4-5-1, te pokušavati odigrati kontru. Moramo uzeti još veći rizik i postaviti se kao doprvaci svijeta.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Kaže da je planirao i više promjena u sastavu, ali zbog lošeg rezultata u Ljubljani ovaj je susret super bitan i neće biti tako puno rotacija.

- Imao sam u planu da u ove tri utakmice rasporedim snage. Očekivao sam dobar rezultat u Sloveniji pa sam mislio više mijenjati za Cipar. Odlučio sam da krenemo s Budimirom kao središnjim napadačem, to je drugačije nego u srijedu.

Kreće i Brekalo kao desno krilo, dok će Perišić biti lijevo. Šime Vrsaljko će opet startati, neovisno što je igrao 90 minuta.

- Šime će igrati, pokazao se energetski dosta dobrim. Može i zato će početi.

Pristup mora biti daleko bolji jer Cipar je suparnik koji je kadar napraviti probleme. Ako Hrvatska ne povede brzo, opasnost je da počne rasti nervoza i sve bivati težim.

- Nedostajalo nam je više agilnosti, proboja jedan na jedan, tražili smo loptu u noge, teško je bilo tako probiti Slovence koji su više trčali. Nije problem u taktici, znali smo kako Slovenija igra. Cipar ima smjenu generacija. Stvorili su novu ekipu, u prvih 11 je osam igrača iz ciparske lige, te trojica stranaca. Njihova liga je ispred hrvatske po UEFA-inim koeficijentima te su imali dva kluba u Ligi prvaka. Moramo ući u utakmicu kao protiv najbolje momčadi - konstatirao je Dalić.

Linker
13. travanj 2024 14:33