KENZO TRIBOUILLARD Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Početak nam je ulio lažnu nadu: Možda je prekasno za radikalne rezove, ali Dalić mora nešto mijenjati...

Petković nije konkretan u završnici, Rebić nije pravi, Vrsaljko i Barišić odigrali su ispod renomea
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 06. lipanj 2021. 23:12

Velike reprezentacije, članice Fifa top 10 kluba, sve okrutnije nabijaju komplekse Vatrenima. Otkako su se vratili iz Rusije Dalićevi su nogometaši dobili samo Španjolsku u Maksimiru golovima do danas već zaboravljenog Tina Jedvaja i usput izgubili svu silu utakmica s Francuskom, Engleskom, Španjolskom i Portugalom.

S tim predznanjem poraz protiv Belgije, reprezentacije koja već tri godine zaredom suvereno drži vrh svjetskog poretka, nije tragedija, ali jest dokaz da se Superman u kockastom dresu tri godine poslije svjetskog srebra grozno ispuhao. Tradicionalne velesile iz njega isisavaju moć snagom kriptonita i on kraj utakmice redovito dočekuje na koljenima. A to nije dobra vijest uoči otvaranja Eura na Wembleyu s Engleskom.

Osim što pada protiv velikih, Hrvatska sada već znalački njeguje tradiciju da prevari navijača i ulije mu lažnu nadu. Odgledavši prvih desetak minuta meča neinformiran netko bi ono BEL u kutu tv-ekrana lako zamijenio za Belize ili Bjelorusija. Razlika u izvedbi dvije momčadi tako je dramatično favorizirala Modrića, Perišića i društvo, da sam na trenutak pomislio kako je Roberto Martinez svoje izabranike posudio od Aljoše Asanovića u "Utakmici života". Belgijci nikako nisu mogli do lopte, gledali smo "ševu" s virtuozima na obodu kruga i nekolicinom amatera u krugu, ali onda se dogodio zaokret.

Belgija se sredinom poluvremena digla, ubrzo zatim u obruč stisnula hrvatsku reprezentaciju i začas stigla do sedam-osam kornera. Jedan takav korner u 38. minuti je otkrio koliko su Vatreni tanki u skok-igri: prvu opasnost Petković nije stigao dobro očistiti, a u drugom naletu su triput Belgijci odnosili prevlast u skoku prije nego što je Denayer spustio loptu u krilo strijelcu Lukakuu.

Ako je u Bruxellesu tražio odgovor na pitanje što u brlogu "tri lava" može s Petkovićem na poziciji sidraša, Zlatko Dalić nije se pomaknuo s mjesta. Petković ima i konstituciju i potez, ali nije konkretan u završnici. I takav je ostavio bolji dojam od Rebića, što znači da izbornik treba pogledati što drži u talonu i još malo razbistriti sliku.

Isto se odnosi i na obranu, gdje su bočni igrači Vrsaljko i Barišić odigrali ispod klupskog renomea. Tjedan dana prije starta velikog turnira prekasno je za duboke rezove, ali Dalić nešto mora mijenjati...

Linker
24. travanj 2024 17:21