ANTE CIZMIC Cropix
NA POPISU ZVUČNA IMENA

Pod kapom HNS-a čak 19 trenera ili dužnosnika koji su u prošlosti upisali nastupe za Vatrene

Negdašnji brojni reprezentativci nakon završetka igračke nogometne karijere skrasili su se pod plaštom HNS-a
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. lipanj 2022. 14:43

Izbornik Zlatko Dalić je stožer nacionalne vrste ekipirao s slavnim Vatrenima. Okružio se s velikim imenima hrvatskog nogometa, ljudima koji su prenosili slavu našeg nogometa. Najnovije akvizicije bili su Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić, dok su Dražen Ladić, Marjan Mrmić i Ivica Olić već duže vremena u stožeru vice-prvaka svijeta. Neki će možda kazati da su neki od njih neiskusni u trenerskom poslu, ali njihovo nogometno znanje je sigurno ogromno, imaju autoritet među reprezentativcima i Dalić je sigurno znao zašto ih je priključio svom stožeru.

Primjerice, Mandžukić i Ćorluka su do jučer bili igrači, još ih uvijek drži taj igrački osjećaj, mogu itekako pomoći kad je najpotrebnije. Očito sa svima njima Dalić odlično surađuje, a ono što je možda i najvažnije, svatko od njih ima svoje ideje o kojima se raspravlja. Uostalom, što će ti pomoćnici ako uvijek imaju isto mišljenje kao ti, onda od njih nema neke velike koristi.

Temelj novog uspjeha

Disperzija ideja i znanja je itekako potrebna u stožerima. Od Dalića i stožera prepunog slavnih imena očekujemo da se skroz uigraju do Svjetskog prvenstva u Kataru, te da uz Modrića i društvo budu temelj novog uspjeha naše vrste na velikim natjecanjima. Kad se radi o A vrsti, tu je još jedan bivši Vatreni, Nikola Jerkan. On je svojevrsni “vanjski suradnik”, bavi se opservacijama suparnika, naročito kad je riječ o velikim natjecanjima. Kažu da ima “sjajno oko”, da vrhunski zapaža i analizira, te je od ogromnog značaja za tu vrstu posla.

Izbornik mlade U-21 reprezentacije je Igor Bišćan, kojem asistira Renato Pilipović, a koji je za Vatrene odigrao, doduše, samo jednu utakmicu i to još davne 1999. godine kod izbornika Miroslava Blaževića. Za njega bi kazali, jedna ali vrijedna. Pomoćnik mu je i Ante Tomić, ali on nikada nije odijevao dres A reprezentacije, no bio je “mini-Vatreni” u selekciji U-21. To je stožer koji također uspješno surađuje, Bišćan je birao stožer kojem maksimalno vjeruje... Ognjen Vukojević, asistent velikom treneru Mircea Lucescuu u kijevskom Dynamu, izbornik je hrvatske U-20 selekcije, a također se koristi za opservacije hrvatskih suparnika. Ima veliku ambiciju danas-sutra postati samostalni trener u nekom klubu, također je odličan analitičar, te vrlo dobar pedagog.

U svom stožeru ima novog trenera Rudeša, Matu Neretljaka, s kojim se izvrsno nadopunjuje. Reprezentacija U-19 također je ogledalo bivših Vatrenih. Izbornik je Josip Šimunić, a njegovi pomoćnici su Niko Kranjčar, Mate Bilić i Miroslav Žitnjak. Nakon A vrste, ova selekcija u stožeru ima najviše bivših reprezentativaca. Krpan glavni instruktor Ima ih i selekcija U-17 kojoj je izbornik Tomislav Rukavina, a asistenti su mu Nenad Pralija i Elvis Brajković. Konačno, na vrlo bitnim funkcijama u HNS-u su Petar Krpan kao glavni instruktor Kuće hrvatskog nogometa, te Stipe Pletikosa kao izvršni direktor. Kad se sve zbroji, onda je pod kapom HNS-a 19 trenera ili funkcionera koji su nekad odijevali dres Vatrenih.

Vatreni u HNS-u

Stipe Pletikosa - tehnički direktor HNS-a
Petar Krpan - glavni instruktor HNS-a
Dražen Ladić - trener u A vrsti
Ivica Olić - trener u A vrsti
Marjan Mrmić - trener u A vrsti
Vedran Ćorluka - trener u A vrsti
Mario Mandžukić - trener u A vrsti
Nikola Jerkan - opservator
Igor Bišćan - izbornik U-21
Renato Pilipović - trener u U-21
Ognjen Vukojević - izbornik U-20
Mato Neretljak - trener u U-20
Josip Šimunić - izbornik U-19
Niko Kranjčar - trener U-19
Mate Bilić - trener U-19
Miroslav Žitnjak - trener U-19
Tomislav Rukavina - izbornik U-17
Nenad Pralija - trener u U-17
Elvis Brajković - trener u U-17

Linker
03. svibanj 2024 17:12