RONALD GORSIC/CROPIX
MOGUĆI SASTAV ZA CIPAR

Pogledajte kako izgleda najjača moguća Hrvatska: Za kritičnu poziciju cijeli je niz kandidata

Izbornik je svjestan da protiv Cipra mora ući s top postavom, no određene dvojbe postoje...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. listopad 2021. 06:56

Hrvatska se dobro namučila s Cipranima u Rijeci, dobila ih jednim golom Marija Pašalića i primila opomenu da u Larnaci mora odigrati ozbiljnu utakmicu za pobjedu. U križaljci Vatrenih pod datumom 8. listopada već su ubilježena tri boda, a takve večeri znaju biti vrlo škakljive i zadati glavobolje...

Zlatko Dalić ovaj je put već na okupljanju najavio veći dio sastava koji ima zadaću nastaviti pozitivno ozračje s Poljuda. Hrvatski Trio Fantastikus ne zovu se Fantastikus 1, Fantastikus 2 i Fantastikus 3 nego Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mateo Kovačić. Dalić ih vidi kao nukleus svega dobroga što bi trebalo proizaći iz predstave Vatrenih na jugu Europe, u njihove ruke dao je ključeve reprezentacije.

Mario Pašalić, koji je kao polušpica na Poljudu sa Slovenijom bio igrač utakmice, morat će potražiti šansu na nekoj drugoj poziciji. No, s Brozovićem, Modrićem i Kovačićem istodobno na terenu, kad nema igrača poput Pašalića, Hrvatska je znala biti pasivna, nedovoljno napadački ubojita i zato je i do njih, ali izbornika da posloži ostatak ekipe kako bi stvarala šanse i zabijala.
Modrić ima dirigentsku palicu u rukama, Kovačić je jako dobro ušao u njegove kopačke i skinu upitnike o Vatrenima nakon Modrića, a kad su zajedno na terenu obojica, a pogotovo Mateo, moraju odlučnije krenuti u napad, ulaziti u šanse i davati golove. Kovačić je napravio napredak u Chelseaju i postao opasniji po vrata suparnika, što mu je često bio nedostatak…
Njihova igra najavljuje raspored 4-3-3, ukoliko će Modrić igrati ofenzivnije 4-2-3-1. U špici će vjerojatno djelovati Andrej Kramarić, na jednom krilu Ivan Perišić, a za trećeg čovjeka niz je kandidata. Nikola Vlašić više je puta igrao s desne strane, on je jedno od rješenja za krilnu ulogu, ali još se traži u West Hamu pa bi priliku mogao dobiti Josip Brekalo. Kad bi centarfora igrao Marko Livaja, Kramarić bi vjerojatno otišao desno.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX


- Vratio se Luka te sad imamo našu najbolju veznu liniju, koja čini okosnicu momčadi. Naći ćemo rješenje i za napad. Moramo težiti ofenzivnoj igri i golu više. Kramarić i Livaja su prve varijante za špicu. Mijenjat ćemo pozicije, raditi rotacije, prije smo bili statični, nismo se kretali i nismo mogli napraviti višak - prokomentirao je izbornik.

Sve više Varenih u klubu igra u rasporedu 3-5-2, no Dalić će, kako je sam najavio, ostati vjeran formaciji s četvoricom u obrani. Malo je vremena za treninge, iako bi za buduće susrete trebalo promisliti što bi to točno donijelo… I dok ćemo u veznom redu gledati klasik, a u napadu još jednu “potragu za skrivenim blagom”, s posebnim zanimanjem pratit ćemo hrvatsku obranu. I na Cipru, ali i sa Slovačkom. Nakon što je Josip Juranović otpao zbog ozljede zadnje lože, izbornik na desnom beku prezentira Josipa Stanišića. Premijerno u hrvatskom dresu.

- Logično da je Stanišić prvi izbor za desnog bočnog jer je to igrao u Bayernu nekoliko utakmica. Vidjet ćemo kako će se prilagoditi, ako je uspio u Bayernu vjerujem da će uspjeti i u reprezentaciji. Imamo i Uremovića, iako to nije njegova prirodna pozicija. Ukoliko će nam zatrebati jako ofenzivna varijanta tu je Brekalo. Kao protiv Španjolske - kazao je izbornik.

Joško Gvardiol prvi će put u nacionalnoj vrsti igrati stopera. To se trebalo dogoditi već u Rusiji, ali je tamo otpao zbog problema s mišićem. Trener RB Leipziga Jesse Marsch jasno mu je kazao da na njega računa kao stopera, ali stjecajem okolnosti prve je utakmice u njemačkom klubu igrao na mjestu lijevog beka. U međuvremenu je RB promijenio strategiju, Gvardiol je postao lijevi stoper u rasporedu s trojicom u obrani, a Dalić ga sada baš želi u sredini zadnjeg reda.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX


Opravdaju li Stanišić i on očekivanja, to neće biti samo bitno za ovaj ciklus nego i najava novog lica hrvatske obrane za buduća vremena. Dejan Lovren nije došao na okupljanje jer nakon viroze nije igrao u Zenitu i u dogovoru s izbornikom ostao je u Rusiji. Domagoj Vida vratio se u utakmici Bešiktaša sa Sivassporom, no kako je prije toga imao tek nekoliko treninga s momčadi pitanje je hoće li ga Dalić staviti u prvih 11 u Larnaci ili možda čuvati za Osijek i Slovačku 11. listopada. U tom slučaju Duje Ćaleta-Car je prvi kandidat za zamjenika. U konkurenciji je i Marin Pongračić.

- Izbor stopera je širok. Imamo petoricu za dva mjesta. Gvardiol će biti lijevi, to je moj plan. Imat ćemo tešku utakmicu jer protivnik će biti defenzivan i treba nam lijeva noga da ih lakše probijemo s te strane, da pasom napravimo višak - otkrio je Dalić da od Gvardiola očekuje doprinos i u ofenzivi, te dodao:

- I na drugoj strani ćemo naći najbolje rješenje.

Borna Sosa u rujnu je bio prvi izbor na lijevom beku, možda Borna Barišić igra drugi susret u Gradskom vrtu.
Dominik Livaković ni sa čime nije kompromitirao poziciju prvog golmana i vjerujemo da bi branio čak i kad bi Ivica Ivušić bio zdrav. Kako su bodovi na Cipru iznimno bitni Dalić, nema razloga ni za kakve kalkulacije. Osim s onim igračima koji nisu sto posto u natjecateljskom ritmu. Očekujemo najjaču moguću Hrvatsku…

image
SN

2:0
slavila je Hrvatska u prvoj utakmici igranoj s Ciprom 2014. godine

1:0
slavila je Hrvatska u drugoj utakmici igranoj s Ciprom 2021. godine

ZADNJIH DESET UTAKMICA CIPRA

14/11/20.
Cipar - Luksemburg 2:1
17/11/20.
Crna Gora - Cipar 4:0
24/03/21.
Cipar - Slovačka 0:0
27/03/21.
Hrvatska - Cipar 1:0
30/03/21.
Cipar - Slovenija 1:0
04/06/21.
Mađarska - Cipar 1:0
07/06/21.
Ukrajina - Cipar 4:0
01/09/21.
Malta - Cipar 3:0
04/09/21.
Cipar - Rusija 0:2
07/09/21.
Slovačka - Cipar 2:0

Linker
15. travanj 2024 13:39