ANTE CIZMIC Cropix
KAKO PROTIV TURSKE?

Poljudski remi donio je problem: Pred Modrićem i Dalićem je velika odluka, ove faktore ne smiju zanemariti

Wales se pobrinuo o promišljanju drukčijih scenarija, kapetan i izbornik moraju procijeniti situaciju
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. ožujak 2023. 20:32

Odigrao je Luka Modrić protiv Walesa još jednu kvalitetnu utakmicu. Pogledamo li statistiku, iako je ona varljivi faktor učinka, Modrić je u 89 minuta imao 125 kontakta s loptom, uz 91 % preciznih dodavanja. U dugim pasovima 10 od 13 bilo je uspješno, šut 1 u okvir i 1 izvan, 3 od 6 bili su uspješni driblinzi, a osvojio je 7 od 14 duela. Ono što bode oči u kontekstu Modrićevog nogometa to je brojka od 21 izgubljenog posjeda.

Kapetan Vatrenih i nezamjenjiva desetka Real Madrida stvorio je dio svog igračkog imidža upravo kao onaj koji ponajbolje kontrolira posjed.

S obzirom na to kako igra Wales, a to je u stvari malo frizirana verzija bunkera, braneći se s 11 igrača iza linije lopte, može se razumjeti veća potrošnja momčadi. Modrić je igrač koji veći dio svojih pasova i posjed ima u ključnom središnjem dijelu terena, odnosno, više na polovici suparnika. Što je gustoća obrane veća, to je veznim igračima teže stvarati igru. No, Modrić je s Kovačićem, uz asistenciju Brozovića, odradio nužne zadaće veznog reda u dvoboju protiv velških nogometaša.

Teret oporavku

Ovakva utakmica, dakako, fizički troši jer ste stalno u pritisku na suparnika i u stvaranju igre kroz čvrst defenzivni blok, uz puno duela i presinga.

Luka Modrić se nikad ne štedi, i u ovoj utakmici, vidjelo se, išao je do maksimuma, ne razmišljajući o tome da Hrvatska igra za tri dana u Turskoj. Okvirni plan koji je imao s izbornikom Zlatkom Dalićem bio je da odradi prvu utakmicu s Walesom, a onda će se vidjeti. Štoviše, prije dolaska ovaj tjedan u tabor reprezentacije, temeljem izbornikovih razmišljanja, bila je opcija da Modrić uopće ne igra drugu utakmicu. Logično se očekivalo da bi Vatreni mogli osvojiti tri boda u Splitu s Velšanima, a onda bi se i lakše pripremalo drugi dvoboj s Turskom.

image
DUJE KLARIC Cropix

U toj pripremi Dalić mora voditi, i vodi, računa o Modrićevom statusu. Jasno je da se ne može zanemariti dvije stvari. Prva je ta da Luka Modrić ima 37,5 godina. Nije to opterećenje njegove igre u 90 minuta, što smo vidjeli i u Splitu, no svakako je teret oporavku između dvije utakmice. Kad se ona igra nakon samo tri dana, Modrić i svaki stariji igrač, pogotovo veznog reda, osjećaju umor (i rizik ozljede) više nego mlađi.

Umor, rizik i logika

Drugi faktor tereta korištenja Modrića jest i njegov status u madridskom Realu. Tamo ga očekuje vrlo zahtjevna serija utakmica u kojima se lomi sezona (Kup kralja, Liga prvaka), a vjerojatno i mnoge osobne sudbine za novu sezonu Reala. Među inima i Modrićeva. Voditi računa da se kapetana Vatrenih ne vrati u Madrid ne daj Bože ozlijeđenog, odnosno, poprilično iscrpljenog, važno je za izbornika Dalića i Modrića.

Mogli bismo dodati i treći, možda presudni faktor koji će imati utjecaja na njegov nastup u Turskoj. Modrić, naime, želi igrati uvijek, i kad to realno nije nužno, ali pogotovo se stavlja na raspolaganje problemima unatoč ako je Hrvatska u kompliciranoj situaciji. Poznavajući njegov mentalitet, za njega će najmanje biti upitno treba li igrati od početka u utorak u Bursi. Nije pomogao epilog Poljuda i opcija da se ranije stvori sigurna prednost, pa da Modrić prije izađe s terena. No, mudro je da on i izbornik realno procijene situaciju i ne zanemare faktore umora, rizika i logike prije odluke o njegovom nastupu protiv ambiciozne Turske.

Ladić ‘skinut‘ s prijesatolja

Modrić je u subotu imao 37 godina, 6 mjeseci i 17 dana. Nakon što je neslužbeno već postao najbolji, s nastupom protiv Velšana i službeno je postao najstariji igrač u povijesti Vatrenih. Dosadašnji rekorder bio je Dražen Ladić, koji se oprostio 28. svibnja 2000. u prijateljskom ogledu s Francuskom kada je imao 37 godina, 4 mjeseca i 26 dana. (dd)

Linker
27. travanj 2024 07:23