DAMIR KRAJAC/CROPIX
Nekoliko je opcija

Poljudu prilično male šanse za otvaranje kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, ovo je objašnjenje

Nakon sastanka delegacije HNS-a i Hajduka, bit će jasnije gdje će Vatreni otvoriti kvalifikacije za Katar
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. prosinac 2020. 14:08

HNS još nije dobio od FIFA-e rok do kojeg mora poslati imena grada ili gradova domaćina kvalifikacijskih utakmica Vatrenih u ožujku. Ranija praksa da to bude 120 dana prije termina dvoboja je propala jer toliko ni nema do prvog domaćeg ogleda Hrvatske u izlučnom ciklusu za SP u Kataru, koji se igra 27. ožujka s Ciprom. Tri dana kasnije stiže Malta, a kvalifikacije započinju 24. ožujka gostovanjem u Sloveniji. HNS će ponovno pet utakmica rasporediti na razne lokacije širom države, a koliko god opravdanih kritika bilo izrečeno na račun Maksimira, moguće je da Vatreni na put prema obrani srebra krenu upravo s Dinamovog stadiona.

U utorak, 15. prosinca, u Split na dogovor s Hajdukom o postavljanju novog travnjaka na Poljudu stiže delegacija HNS-a koju će predvoditi izvršni direktor Marijan Kustić i predsjednik Komisije za infrastrukturu i član IO-a Nenad Horvatić. Predsjednici HNS-a i Hajduka, Davor Šuker i Lukša Jakobušić, dogovorili su da Savez napravi hibridni teren na splitskom stadionu i to će se dogoditi 2021. Prvi je prijedlog bio da se s radovima počne već u siječnju, međutim, stručnjaci kažu da je za taj posao potrebno minimalno dva mjeseca pa će termin izgradnje biti glavna tema. Bude li to doista početkom sljedeće godine, Hajduk će biti prisiljen dio proljetnog rasporeda HNL-a kao domaćin igrati negdje drugdje. Ili će se pričekati do svibnja i završetka sezone...
Priču o terenu nije moguće završiti ekspresno za dvadesetak dana. Prvo treba zadovoljiti proceduru poput objave međunarodog javnog natječaja kakav je proveden prilikom prethodne izgradnje šest travnjaka koje je financirao HNS, tada sredstvima UEFA-e. Nužno je obaviti pripremne radove jer očito je da drenaža na valja. Travnjak moraju kupiti u inozemstvu, ne radi se o umjetnom igralištu. To je hibridni teren sa 60 posto prirodne trave i 40 posto umjetne. Nakon što se postavi, neophodno mu je sedam do deset dana da uhvati korijene kako bi trava mogla rasti....

HNS će uložiti u njega oko pet milijuna kuna. Kad projektna dokumentacija bude gotova, tražit će financijsku pomoć UEFA-e. Logičnije je, pa i zbog vegetacije, da se radovi obave od svibnja do srpnja i da potom bude spreman za novu sezonu. Dotad će biti vremena da se riješi kompletna papirologija.

Uskoro idu prijave

Na sastanku Hajduka i HNS-a dogovorit će se i to, ali i koje će utakmice hrvatska reprezentacija igrati na Poljudu. Susreti u ožujku s Ciprom i Maltom najmanje su atraktivni, a pitanje je hoće li im smjeti nazočiti gledatelji. Ovog časa čini se vjerojatnijim da će nacionalna vrsta u Split doći ponovno ujesen te će Hrvatska na Poljudu biti domaćin najatraktivnije utakmice s Rusijom 14. studenoga, koja će možda i odlučivati o plasmanu na SP jer radi se o zadnjem kolu, a možda i još koje ranije sa Slovenijom 7. rujna ili Slovačkom 11. listopada.

Odluku o domaćinstvu donosi Izvršni odbor HNS-a uzimajući u obzir mišljenje izbornika i igrača. Start kvalifikacija je u Sloveniji, a najozbiljna je opcija da će dvoboji s Ciprom i Maltom biti u Zagrebu. Druga je varijanta Rijeka. Osim ako će Dalić ili momčad kojim slučajem baš inzistirati na Splitu već u ožujku.

Prednost Maksimira je ovog časa što ima najbolji travnjak u zemlji, a za razbijati bunkere tih suparnika to nije nebitno. Bude li dopušten dolazak gledatelja u funkciji će biti i južna tribina, a zapad, sjever i jug zajedno imaju kapacitet oko 20 tisuća mjesta. Cipar i Malta vjerojatno neće ni prouzročiti specijalnu jagmu za ulaznicama. Druga je stvar ako u HNS-u i reprezentaciji principijelno i demonstrativno kažu - ne želimo više igrati na Maksimiru dok se ne izgradi novi stadion! I tako dodatno osnaže tu priču, ukoliko je zaista nekoga još potrebno uvjeravati da grad Zagreb mora imati moderan stadion, da je to civilizacijsko pitanje. No, koliko će godina trebati da ga dobije? Po istom kriteriju Zagreb dugo ne bi vidio utakmicu reprezentacije.
Činjenica je da je Maksimir po mnogočemu neodgovarajući, međutim, i da dan danas ima licencu četvrte kategorije i na njemu se smiju igrati međunarodne utakmice. Jedna takva je Dinamo - CSKA.

Po trenutačnom stanju nema administrativne zapreke da se igra na Maksimiru. U HNS-u kažu da će uskoro prijaviti potencijalne domaćine za cijeli ciklus. Ovog trena samo Zagreb, Split i Rijeka imaju 4. kategoriju koja je formalno potrebna za dvoboje reprezentacija, ali zbog COVID-a kriteriji FIFA-e eventualno bi mogli biti i malo fleksibilniji pa da u tom slučaju u konkurenciju uđu Osijek, Pula i Varaždin, primjerice. Osijek će sigurno dobiti utakmice kad će se moći igrati na Pampasu.

Linker
26. travanj 2024 11:19