MATTEO CIAMBELLI Nurphoto Via Afp
MODRI NAKON DALIĆEVOG POZIVA

‘Ponosan sam do neba, ali morao sam šutjeti. Izostanak Majera? Ne treba mu utjeha, evo i zašto...‘

Mladi veznjak maksimirskog kluba našao se na popisima za Europsko prvenstvo i Bišćana, i Dalića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2021. 10:21

Što se moglo očekivati nego nasmiješeno lice Luke Ivanušeca. Modri veznjak putuje na Europsko prvenstvo seniora, hrvatski izbornik Zlatko Dalić uvrstio ga je na popis reprezentativaca s kojima će u sudare s Engleskom, Češkom i Škotskom. Istina, nije da će mu biti prvi put da odjene dres nacionalne vrste, pozvao ga je i 2017. godine Ante Čačić na China Cup, zaigrao je protiv Čilea i Kine. Ali, naravno, ova priča je sasvim nešto drugo...

- Dobio sam mig iz Hrvatskog nogometnog saveza dan prije nego što će izbornik Zlatko Dalić objaviti popis. Samo mi je rečeno da nikome ništa ne smijem govoriti. Možete si zamisliti kako sam se osjećao... Prvo sam osjetio veliki ponos, ponos do neba. Makar, iskreno, u prvom trenutku nisam bio siguran radi li se o pretpozivu ili “pravom” pozivu, ali kad sam dobio potvrdu da idem na seniorski Euro, sreći nije bilo kraja - kaže nam Luka Ivanušec.

Je li negdje u mislima očekivao da će biti na Dalićevom popisu za Europsko prvenstvo?

- Vidio sam da se moje ime spominjalo u medijima nakon ove za Dinamo i mene jako dobre sezone. Međutim, s druge strane, bilo je i drugih mladih igrača u kombinaciji. Tu su bili Majer, Moro, Bradarić, Gvardiol... Tako da nisam mogao znati tko će upasti, a tko će ispasti. Je, bilo je u meni nade da ću osvanuti na popisu za Euro, ali nisam mogao biti siguran. Kad bismo govorili u postocima, razmišljao sam da su mi šanse 50:50.

Veli nam da je maksimalno spreman za seniorsko Europsko nogometnog prvenstvo...

- Naravno da sam spreman. Jako puno su mi značile europske utakmice koje sam odigrao za Dinamo, zaista smo igrali s visoko kvalitetnim momčadima, sa svjetskim nogometnim zvijezdama. Kroz kompletnu Europsku ligu sučeljavali smo se vrhunskim momčadima i igračima, tako da mi neće predstavljati problem igrati na najvišoj razini.

Koga poznaje od Vatrenih, kako će mu biti u društvu s velikim facama vatrene nacionalne vrste?

- Neke poznajem, ali većinu njih ipak ne poznajem. Bit će mi jako drago biti s njima, vidjeti kako oni treniraju, kako rade... Uz takve igrače lakše sazriješ, lakše napreduješ. Možeš napredovati u svakom segmentu samo kad vidiš što rade i kako igraju.

Očekuje li neku minutažu na Euru, premijeru na velikom natjecanju?

- Ne znam... Kako bude, bit će... Ponavljam, osjećam samo silni ponos što sam u reprezentaciji. Ukoliko dobijem priliku za svoj debi na tako velikoj sceni, spreman sam to odraditi najbolje što mogu.

Vi dinamovci ste sjajno prošli u Dalićevom izboru. Osim vas pozvani su Livaković, Petković, Gvardiol i Oršić. Čak pet vas putuje na Euro, iako je, doduše,Gvardiol igrač Red Bull Leipziga. Lovro Majer je na pretpozivu...

- Pa, i ti pozivi pokazuju kakvu je sezonu odigrao Dinamo. Zaista je to nagrada za naše rezultate, trud, rad. Jako puno smo uložili u ovu sezonu, napravili povijesni uspjeh, sad nam se kroz ove pozive na Euro sve vratilo. Ne samo kroz A reprezentaciju, već i kroz pozive za mladu reprezentaciju. Igramo za svoju državu, to je najveća nagrada svima nama.

Jeste li malo utješili svog prijatelja Lovru Majera koji je na koncu završio na pretpozivu?

- Velika je stvar biti na pretpozivu za Euro! Ipak je to reprezentacija, veliko natjecanje. Teško je doći i na pretpoziv. Lovri Majeru ne treba utjeha! Mnogo igrača bi željelo biti na pretpozivu, da se uopće spominju u kontekstu reprezentacije. Mora i Majer biti ponosan na to.

Ali prije seniorskog Eura, Ivanušeca čeka Europsko prvenstvo mladih. U četvrtfinalu na rasporedu je Španjolska.

- Maksimalno sam koncentriran na Euro mladih. Znamo da imamo šanse protiv Španjolaca. Želimo napraviti još jedan povijesni iskorak s mladima, plasirati se u polufinale. Ne zadovoljavamo se s ovime što smo napravili u skupini, nije nam dosta četvrtfinale. Imamo kvalitetu za proći Španjolsku. Ova mlada reprezentacija ima iznimno mnogo talenta, visoko kvalitetnih igrača. Potencijal nam je ogroman.

Neće biti lako protiv Furije, oni su prvaci Europe, svaka njihova generacija je iznimno jaka u mlađim dobnim kategorijama.

- Naravno da će biti teško sa Španjolcima, ali nije nemoguće da se plasiramo u polufinale. Mi vjerujemo da je to sasvim moguća misija. Baš smo gledali neke utakmice ove španjolske generacije. I, znate što? Nije da smo ostali impresionirani. Možemo ih pobijediti. Svi tako mislimo - zaključio je reprezentativne teme Luka Ivanušec, čiji Dinamo danas igra finale Hrvatskog nogometnog kupa u Velikoj Gorici protiv Istre 1961.

Smiješi se maksimirskoj momčadi dupla kruna, put ka povijesnoj sezoni?

- Očekivanja su da uzmemo i Kup, te tako da na najbolji mogući način zaključimo ovu sezonu. Bio bi to šlag na tortu. Ali, moramo biti onakvi kakvi jesmo, najbolji kad najviše treba. Kako god, prvo treba skočiti pa reći “hop”... - podvukao je 22-godišnji dvostruki hrvatski reprezentativac.

Linker
23. travanj 2024 17:26