Marijan Kustić

 TOM DUBRAVEC Cropix
PREDSJEDNIK SVE OTKRIO

Poseban dan u HNS-u: Stigla i velika objava o Zlatku Daliću nakon najave izgradnje kampa Vatrenih kod Zagreba

‘Treće Svjetsko prvenstvo mogao bi mu biti poseban izazov. Imam s njim odličnu suradnju‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. prosinac 2023. 14:33

Predsjednik Marijan Kustić predstavio je danas na Skupštini odabrano arhitektonsko rješenje novog kampa HNS-a u Velikoj Gorici, a na press konferenciji je potom izrazio uvjerenje da će Zlatko Dalić ostati izbornik Vatrenih i nakon Europskog prvenstva. Ugovor s HNS-om ima do Svjetskog prvenstva 2026. godine.

- Izbornik mi nije kazao da razmišlja o odlasku nakon Njemačke, a imamo jako dobar odnos – naglasio je Kustić i zapravo odagnao sve dvojbe.

Dalić će ostati, nagađanja kako bi mogao "dići sidro" nakon Eura izašla su iz njegovih izjava da je ostao zbog Eura i da bi možda moglo doći vrijeme za nekoga mlađeg, no to nije značilo da više nema želje i motiva voditi nacionalnu vrstu, kao niti da zaista misli podnijeti ostavku. Ne, i dalje se jasno vidi na toj funkciji, HNS računa na Dalića, a koliko je nama poznato i Dalić računa na Sjedinjene države, Kanadu i Meksiko. Izbornik je šest godina, a dokad će biti nije potrebno ni špekulirati...

- Koliko znam Dalić ima važeći ugovor, on je izbornik, nisam iščitao da će otići, niti mi je to rekao, smatram da će biti na čelu reprezentacije i u kvalifikacijama za SP 2026. Treće Svjetsko prvenstvo mogao bi mu biti poseban izazov. Imam s njim odličnu suradnju, postiže izvrsne rezultate i volio bih da bude što duže – kazao je Kustić.

image

Marijan Kustić i Zlatko Dalić

TOM DUBRAVEC Cropix

HNS često u zadnje vrijeme govori o strategiji, ostanak Dalića koji je osvojio tri medalje je definitivno strateška stvar. Bilo je konstrukcija da bi izbornik svoj status mogao vezati za Luku Modrića, pa da odu zajedno nakon Eura, ali Dalić je jasno kazao da njegov ostanak nema veze s Modrićem, neovisno dokad će Luka biti kapetan Vatrenih. Što se ovog časa javno i službeno ni ne zna. Ne bi čudilo da HNS ponudi Daliću i produljenje ugovora...

Kustić i izbornik u utorak su prije Skupštine razgovarali o prijateljskim utakmicama Vatrenih u ožujku. Dalić je kazao kako želi team-building izvan Europe i tako će po svemu sudeći i biti. Vatreni bi opet mogli u arapski svijet, ovaj put možda u Dubai, ali zasad HNS ne želi otkriti koje su opcije u igri. Ne treba isključiti niti američki kontinent. Velika je želja i Hrvata iz Australije da se pojave tamo...

- Do kraja tjedna moramo definirati i gdje ćemo ići i koji će nam biti protivnici – najavio je Kustić.

Na Skupštini smo premijerno vidjeli vizure kampa HNS-a, potom su fotografije projekta kojeg je napravila jedna od vodećih arhitektonskih kuća u Hrvatskoj, odabrana od četiri koje su se javile na natječaj, objavljene i na web stranici. HNS-a.

OVDJE POGLEDAJTE KAKO BI TREBAO IZGLEDATI NOVI ‘DOM HRVATSKOG NOGOMETA‘

- Strateški nam je cilj izgradnja nogometnog kamp. Izašli smo prvi put javno kako će to izgledati u Velikoj Gorici, odabrali smo idejni projekt, očekujemo građevinsku dozvolu do travnja – svibnja da krenemo s radovima. Bit će četiri terena, glavna zgrada, želimo na jednom mjestu skladište, akademiju, sudačku organizaciju te 60 posto sadašnjeg ureda HNS-a. Sretan sam i ponosan na ono što smo dosad uspjeli odraditi. Za dvije godine očekujemo završetak izgradnje da napokon možemo reći kako imamo svoj nogometni kamp. Zahvalan sam premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi koji su sve to prepoznali, kao i gradu Velikoj Gorici i gradonačelniku Krešimiru Ačkaru. Dobili smo veliku podršku od FIFA-e i UEFA-e.

Kako će se kamp zvati?

- O imenu ćemo razgovarati kad ga napravimo, prva je financijska konstrukcija.

U posljednje vrijeme sve su lošiji travnjaci na stadionima HNL-a, Koprivnica je dobar primjer. Na to je Kustić bio jasan:

- HNS je nekoliko godina ulagao u terene, pokazao je put... Naravno, kad uložite u travnjak kao što je bilo i u Koprivnici, na lokalnoj razini su se obvezali da će ga održavati. To je najviše pitanje za Koprivnici i klub Slaven Belupo zašto ga ne održavaju ili ga održavaju na neodgovarajući način. Oni hibridni tereni koji se održavaju su odlični.

Postoji informacija o izgradnji stadiona u Koprivnici sa nešto više od osam tisuća mjesta.

- Razgovarali jesmo, obavijestio me Robert Markulin koji je član IO-a da žele uložiti u stadion. Jako me to veseli, kao i najave da će se napokon potpisati sporazum između Vlade, crkve i Zagreba kad je u pitanju stadionu u Maksimiru.

Kako probuditi lokalnu politiku da sport stavi više na listi prioriteta, vječno je pitanje.

- Mediji su u tome veliki čimbenik. Misao kod izgradnje hibridnih i umjetnih terena je da potaknemo lokalnu samoupravu. Gdje to u Europi radi nacionalni savez? Nekad sam dosadan i sam sebi što kokodačem stalno o tome, ali to je jedini način. Ne možemo klubovima govoriti tko će kako održavati teren.

Linker
13. svibanj 2024 19:44