YURI CORTEZ/AFP/PROFIMEDIA
PROMJENA SUSTAVA IGRE

Posljedice Brozovićevog oproštaja mogle bi biti dalekosežne za Vatrene: Dalić sprema veliki zaokret?

Kako god Hrvatska igrala, ozbiljna je vjerojatnost da više neće biti klasičnog jednog zadnjeg veznog
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 16:57

Kako će izgledati Vatreni nakon oproštaja Marcela Brozovića veliko je pitanje, a dojam na prvu je da bi izbornik mogao barem malo promijeniti način igre. Izbornik Zlatko Dalić ima više opcija, ostati kod sustava koji se bitno bazira na krilima ili napraviti zaokret na neku od formacija s dvojicom klasičnih napadača. Poput 4-4-2, 4-3-1-2 ili 3-4-1-2. Potonju neki zazivaju, no kod Zlatka Dalića dosad nije zaživjela.

Kako god Hrvatska igrala, u starom ili nekom novom sustavu, ozbiljna je vjerojatnost da više neće biti klasičnog jednog zadnjeg veznog kao što je bio Brozović, da će igrati s dvije "šestice", što su znali biti u tandemu Modrić i Kovačić te jednom desetkom ili bočnim veznjacima.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Kristijan Jakić bio je blizu da se nađe na popisu za Europsko prvenstvo u Njemačkoj, on je u Kataru imao formalnu ulogu zamjene za Marcela Brozovića, ali nije igrao. Mogao bi se naći na popis, ali tko je stvarni nasljednik Brozovića? Nema ga. U daljnjoj perspektivi to bi mogao biti Petar Sučić, međutim, u Dinamu sada igra "osmicu". Kako je bio na pretpozivu, ne bi čudilo da dobije poziv.

Ranije je šansu imao Nikola Moro, ali više da se pojavi na okupljanju nego da igra. U konkurenciji je Niko Sigur, kojeg Hajdukov trener Gennaro Gattuso baš ne vidi previše u toj roli. Mnogi su godinama predlagali Daliću Josip Mišića, ali kako ga nikad nije zvao nismo sigurno da će to napraviti sada kad ima 30 godina. Pretpostavljamo da će optirati za mlađe debitante.

Hrvatskoj reprezentaciji se odlaskom Marcela Brozovića otvorio krater i na toj poziciji ima veliki problem ako će htjeti igrati baš s klasičnim zadnjim veznim. Zato je izgledno da će se to riješiti s parom poput Modrić - Kovačić, ili Kovačić - Mario Pašalić. Od igrača iz mlade vrste kandidat eventualno može biti Veldin Hodža. Međutim, kako Dalić gleda nova imena uoči ciklusa Lige nacija možda ponudi za to mjesto koje iznenađenje. Možda. Više bi novih snaga moglo biti u drugom ulogama, prije svega napadačkima.

Linker
16. kolovoz 2024 20:33