Marko Livaja

 Ante Čizmić/Cropix
REAKCIJE NA INCIDENT

‘Potpuno shvaćam Livaju. U Rijeci su me tako izvrijeđali da sam bocom pogodio navijača u glavu‘

"Trebalo je odmah prekinuti trening i povući momčad s terena", kaže Mišo Krstičević
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. lipanj 2023. 23:12

Dan nakon što je Marko Livaja napustio tabor hrvatske reprezentacije, komentar cijele situacije potražili smo kod četvorice splitskih trenera.

Mišo Krstičević, trener Jadrana LP:

- Kao igrač Hajduka bio sam u prilici doživjeti kojekakve ružne ispade na gostujućim terenima, ali ovi događaji na Rujevici prevršili su svaku mjeru. Teško je bilo predvidjeti, čak nemoguće, da će se jedna ugodna seansa, kao što je otvoreni trening naše reprezentacije, pretvoriti u pravi skandal. Nema tolerancije za takve besprizorne ispade. Moj je dojam da je došlo do zakasnjele reakcije ljudi zaduženih za sigurnost, ali i igrača, pogotovo izbornika Dalića. Trebalo je, prema mojem uvjerenju, odmah prekinuti trening, povući momčad s terena, tako se solidarizirati s Livajom.

Luka Bonačić, bivši trener Hajduka, ali i brojnih klubova kod nas i u inozemstvu:

- Ponašanje Livaje nakon toliko gnjusnih uvreda moglo se očekivati, ljudski je da čovjek brani svoj integritet. Šteta je da se odgovorni za osiguranje nisu snašli. Prava lekcija neodgovornima bila bi da je Dalić naredio da se, barem nakratko, prekine trening i isprazni tribina.

image
TOM DUBRAVEC/Cropix

Dražen Mužinić, legendarni igrač Hajduka:

- Potpuno shvaćam Livaju, takva mržnja većine navijača Rijeke, dozlaboga iskompleksiranih veličinom Hajduka, događala se i u mojoj karijeri. Nigdje na terenima bivše države nisam na račun svoje igre dobivao toliko uvreda kao na Kantridi. Jednom prilikom poslije završene utakmice, bilo je 1-1, dogodilo se da sam pred autobusom zaliven čašom crnog vina. Kako sam u rukama imao bocu Coca-Cole, reagirao sam žestoko, temperamentno, bacio sam je, pogodio napadača u glavu, kasnije sam platio masnu novčanu kaznu. Inače, na toj utakmici sudac, mislim Gavrilović iz Novog Sada, umjesto faula Cukrova u moju korist, dosudio je kazneni udarac protiv Hajduka. Izgubio sam živce, nisam znao što uraditi, pobjegao sam u svlačionicu, vratili su me poslije tri, četiri minute, ali nisam dobio crveni karton, nego žuti. Dakle, jedno su incidenti na klupskoj razini, drugo je kad se bez razloga događaju ekscesi, i to ne treningu reprezentacije.

Ivan Pudar, trener i vratar Hajduka:

- Mnogi sada tumače kako je odlazak Livaje s terena na ogradu i njegova rasprava s onima koji ga vrijeđali bila neprimjerena. Jer, uvrede s tribina su dio folklora, ali jedno je kad se to događa tijekom klupskih utakmice, sasvim drugo, baš nedozvoljeno je kad se huliganski ispadi događaju na treningu reprezentacije. Sada treba smiriti tenzije, bila bi šteta, doslovno nesaglediva, da se nanovo naruše odnosi na relaciji HNS - Hajduk, odnosno navijači splitskog kluba. I da se poremeti, opet dođu u opasnost nastupi naše reprezentacije u Splitu. Pogotovo jer je baš Livaja umnogome pridonio da se na Poljudu hrvatska reprezentacija dočekuje i bodri kao nigdje u Hrvatskoj.

Linker
06. svibanj 2024 16:22