DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
MINI VATRENI PROTIV ENGLEZA

Povijesna prilika: Bišćan se odlučio za važnu promjenu, čak i porazom možemo do četvrtfinala, evo kako

Hrvatska danas protiv Engleske igra povijesnu utakmicu, ulog je četvrtfinale Europsko U21 prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. ožujak 2021. 14:59

Kad je bilo najvažnije, kad je bilo najteže, onda smo posljednjih godina tako jako zaljuljali kolijevku nogometa da su iz nje poispadale sve engleske lopte, sve nade i vjere u uspjeh protiv Hrvata. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pobijedili smo ih u polufinalu, a eto, prije nekog vremena, Dinamo je razmontirao veliki Tottenham. Sjećamo se dobro kako su Englezi prije onog našeg ruskog polufinala govorili onu svoju poznatu "nogomet se vraća kući". Nije se vratio nogomet, nego oni... Pa neka današnji sraz bude copy paste Rusije, neka se oni fino vrate na Otok bez uspjeha.

Pred odlučni sraz ove generacije s Tri lava posebno je pitanje u kojem će sastavu igrati Bišćanova vrsta. Već prije prvenstva otpala je praktički kompletna obrana, mlade vedete Joško Gvardiol, Borna Sosa, Boško Šutalo bili su izgubljeni zbog ozljeda. Iz istog razloga otpao je i mladi veznjak Salzburga Luka Sučić. A sad su se nakon dvije odigrane utakmice opet dogodile nezgode s ozljedama, Bišćanu sigurno nije lako.

- Zdravstveno stanje? Vidjet ćemo, imamo još više od 24 sata do utakmice, dosta igrača osjeća posljedice utakmice sa Švicarskom, problema imaju Franjić, Šverko, Majer, Erlić... Do samog početka utakmica nećemo znati s kime raspolažemo, tko će početi utakmicu, tko biti na klupi - kazao je jučer Bišćan u predvečerje velikog obračuna.

Ipak, saznali smo da će u odlučnoj utakmici za četvrtfinale braniti Dominik Kotarski. Bilo je iznenađenje kad je nakon utakmice s Portugalom vratar Ajaxa zamijenio Adriana Šempera.

- To je bila moja odluka. S obzirom na tip utakmice koji sam očekivao, odlučio sam da će nam njegove kvalitete više odgovarati. To nema nikakve veze s onime što je Šemper pokazivao na golu, on je uvijek bio pouzdan, pokazao da se na njega u svakom trenutku možemo osloniti. Ušao sam u mali rizik promjenom golmana, Dominik je imao raznih situacija, na kraju je imao i dovoljno mirnoće da nas spasi u sudačkoj nadoknadi, tako da će on braniti i protiv Engleske. Šemper je osjetio i neke probleme sa zglobom šake.

Kad smo apsolvirali te prve teme, zanimalo nas je za kakvu će se formaciju odlučiti izbornik protiv Engleza?

- Nećemo bitnije mijenjati koncepciju i način igre, ali sigurno da nećemo ni srljati. Ne bi bilo pametno Englezima ostaviti previše prostora, imaju moćne pojedince kojima odgovara izolacija u igri. I ti dečki rade razliku, tako da moramo biti pametni i gusti, korigirati jedni druge, individualno se braniti. I u svakom trenutku biti opasni prema naprijed, to smo dobro radili protiv Švicarske. Da, osluškivat ćemo i što se događa na drugoj utakmici, pa prema tom i našem rezultatu vući poteze s klupe.

Kako je vidio Engleze do sada, prije prvenstva je kazao da su oni najjači u skupini, da su favoriti Eura, a kad ono, izgubili su dvije startne utakmice? To bi za nas mogla biti psihološka prednost...

- Mi i Engleska smo u potpuno suprotnom psihološkom momentu, svi su više očekivali od njih, ovo što prikazuju nije bilo dovoljno dobro za njihove standarde. Moramo misliti na sebe, oni su još uvijek moćni, a u nekim kombinacijama mogu i proći dalje. Znamo da će gristi i biti maksimalno ozbiljni, svjesni smo da nas očekuje jako teška utakmica.

Bišćan nam je ispričao jednu zanimljivu priču, koja zorno pokazuje kakva ukupna atmosfera vlada u hrvatskom nogometu, u našim reprezentacijama...

- Evo, čuli smo da je A reprezentacija odgodila termin treninga kako bi mogli pratiti našu utakmicu protiv Švicarske, htjeli su nas gledati. To je lijepo čuti i znati, drago mi je da na kraju termin treninga nisu uzalud odgađali. I mi pratimo njih, više nego oni nas, suosjećamo jedni s drugima, sve skupa doživljavamo na zajednički način. Hrvatska A selekcija je perjanica našeg nogometa, svi ovi dečki gledaju prema A vrsti, sanjaju da će jednoga dana biti tamo i zaigrati uz svoje idole. No, za sada stvarno pošteno ginu u dresu U-21 reprezentacije.

Pitali smo ga za koga bi od ovih svojih reprezentativaca mogao garantirati da će postati A reprezentativac?

- Teško pitanje. Nezgodno mi je bilo koga izdvajati, na ovo vam pitanje stvarno ne mogu konkretno odgovoriti - zaključio je hrvatski izbornik.

Neka on i njegovi dečki danas konkretno odgovore Englezima. Znamo da mogu...

KAKO HRVATSKA MOŽE U ČETVRTFINALE

Pobjedom...Ako Švicarska ne dobije Portugal 4:3

Trijumfom protiv Engleske Hrvatska sigurno ide među osam najboljih osim u slučaju da Švicarska ne svlada Portugal s 4:3 ili bilo kojom pobjedom od jedan razlike s većim brojem ukupnih pogodaka. Kad bi Švicarska svladala Portugal s 3:2, gledala bi se ukupna gol-razlika u cijeloj skupini.

Remijem...Ako Švicarska ne pobijedi

Portugal Remi s Engleskom Hrvatskoj može na kraju biti dovoljan za mjesto u četvrftfinalu. Došla bi Bišćanova momčad na četiri boda, Englezi bi otpali, Portugal potvrdio prolaz, dok bi se Švicarska jedino pobjedom protiv Portugalaca mogla probiti ispred Hrvatske na drugo mjesto.

Porazom...Ako Portugal pobijedi Švicarsku

Prvi uvjet je da Portugal dobije Švicarsku. Tri boda imale bi tri reprezentacije, a prvo mjesto među njima Hrvatska bi sigurno osvojila kad bi izgubila 1:2 ili bilo kojim drugim porazom s većim brojem ukupnih golova. Kad bi Engleska slavila s 1:0, gledala bi se ukupna gol razlika.

Ljestvica

Skupina D

1. Portugal 6
2. Hrvatska 3
3. Švicarska 3
4. Engleska 0

Kriterij za plasman u slučaju istog broja bodova

1. Bodovi u međusobnim utakmicama
2. Gol-razlika u međusobnim
utakmicama
3. Postignuti golovi u međusobnim
utakmicama
4. Gol-razlika u svim utakmicama
u skupini
5. Postignuti golovi u svim
utakmicama u skupini
6. Manji broj disciplinskih bodova
(crveni karton 3 boda,
žuti karton 1 bod)
7. Koeficijent UEFA-e za ždrijeb Eura.

Linker
23. travanj 2024 17:35