RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POGLED UNATRAG

Povijest sugerira da Vatreni i dalje moraju maksimalno ‘gristi‘! Već triput smo proživljavali šokove

Zanimljivo, najslabiji učinak nakon sedam kola imala je Hrvatska u kvalifikacijama za Mundijal 1998.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. listopad 2021. 16:58

Hrvatska ima 16 bodova nakon sedam utakmica, ali po svim je kriterijima još daleko od plasmana u Katar. I po onoj čistoj matematici, ali i po tradiciji, gledajući prijašnje kvalifikacije za velika natjecanja. Čak bismo mogli zaključiti da Dalić mora biti vrlo oprezan jer tri su slučaja u kojima su njegovi prethodnici propustili plasman na svjetsku smotru, u dva i dobili otkaz, bio je i treći blizu, iako su nakon sedam utakmica, tri dvoboja prije kraja, bili jednako blizu kao i sad Dalić.

Dakle, u borbi za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. Igor Štimac je imao identičan učinak. Nakon sedam utakmica Hrvatska je imala pet pobjeda, remi (Belgija) i poraz (Škotska), ali i dalje vrlo komotnu situaciju. Ne samo to - u idućoj, osmoj utakmici Vatreni su u poznatom dvoboju na Marakani uzeli bod. Ipak, Belgija je bila prejaka, slavila je u Maksimiru, a izgubili smo i od Škotske u zadnjem kolu, te ipak završili u repasažu. Štimca je, pak, na klupi zamijenio Niko Kovač.

image
DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp

Ista situacija

Dvije godine kasnije ista situacija. Reprezentacija koju je vodio Ante Čačić u Zagrebu je u lošim vremenskim uvjetima i nakon jednodnevne odgode pobijedila jedva Kosovo (1:0) i osvojila svoj 16. bod u sedmom dvoboju. Situacija odlična, borba s Islandom za prvo mjesto. Međutim, prvo poraz u Turskoj, pa remi s Finskom na Rujevici, sasvim su okrenuli krivulju, Čačić je dobio otkaz, zamijenio ga je Dalić. I prvo morao u Ukrajini izboriti play-off, da bi tada preko Grčke stigao do Mundijala. Dalje je sve povijest... Slaven Bilić u borbi za Euro 2012. imao je isti učinak, 16 od mogućeg 21 boda, međutim, visio je i on na rubu otkaza. Ipak, spasio se plasmanom u play-off, a tamo je Hrvatska preko Turske otišla na Euro.

Još je jednom Hrvatska imala 16 bodova uoči zadnje tri utakmice, bilo je to u prvim kvalifikacijama, za Euru 1996. u Engleskoj. I svejedno nam je trebala pobjeda u zadnjem kolu u Sloveniji za prvo mjesto u skupini. Tada je i drugo vodilo na Euro, sad samo prvo nosi direktan plasman. Na kraju je Hrvatska bila prva s 23 boda, koliko i drugoplasirana Italija. Dakle, 22 ne bi bilo dovoljno za prvo mjesto!

image
DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp

Najviše bodova u prvih sedam utakmica kvalifikacija skupili smo u borbi za SP u Njemačkoj, imali smo tada čak 19 bodova. Na kraju smo se plasirali i prije zadnje utakmice u Mađarskoj, iako smo, svejedno, prije toga igrali protiv Švedske pod imperativom pobjede u Maksimiru. Kranjčar je, znači, od svih dosad imao najboljih sedam kola kvalifikacija, a nakon njega na toj je listi Slaven Bilić, koji je u kvalifikacijama za Euro imao 17 bodova. I već utakmicu i pol prije kraja plasirao se na veliko natjecanje.

Bilo i manje

Zanimljivo, najslabiji učinak nakon sedam kola imala je Hrvatska u kvalifikacijama za Mundijal 1998., tad je skupila samo 12 bodova, ali godinu kasnije stigla do velike bronce. S 13 bodova poslije istog broja utakmica 2004. smo se preko repasaža plasirali na Euro, a kvalifikacije za SP 2010. s istim učinkom završili na trećem mjestu.

Linker
26. travanj 2024 19:51