Marin Pongračić je dobio poziv Zlatka Dalića za akciju protiv Slovenije i Bugarske

 HMB MEDIA Dppi Via Afp
IGRA SVE BOLJE

Povratnik među Vatrene, hoće li mu Zlatko Dalić dati šansu? ‘Igram sve bolje, samo trebam priliku‘

‘Možemo stvoriti jako dobru ekipu za Svjetsko prvenstvo. Meni je osobno želja odigrati što više minuta‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. ožujak 2022. 08:29

Marin Pongračić ponovno igra vrlo dobro. Otkako je prigrabio poziciju u startnoj postavi Borussije Dortmund osvojili su deset od dvanaest prvenstvenih bodova i dobili samo jedan pogodak. U derbiju s imenjakom iz Mönchengladbacha 20. veljače ušao je u 48. minuti umjesto ozlijeđenog Zagadoua. Slavili su 6:0, da bi potom igrali s Augsburgom 1:1, te svladali Arminiju i Mainz po 1:0. Potonji rezultati su posebno neobični jer poznati su kao ekipa koja puno zabija, ali i prima. Zagadou i Akanji su ozlijeđeni, Hummelsa je zaustavila korona pa je Pongračić povezao četiri utakmice, od toga tri zadnje po 90 minuta i to na visokoj razini. Odlično za izbornika Zlatka Dalića jer u Kataru bi mu mogao dati šansu, barem u određenoj minutaži. Pogotovo što je najavio da će iskušati varijantu s trojicom stopera.

"Igram sve bolje. Iz početka je bilo malo teže jer dugo nisam imao pravu konstantnu u ekipi, recimo da odigram pet-šest utakmica zaredom. To mi je nedostajalo, prvenstveno po pitanju samopouzdanja. No, sada sam jako zadovoljan, a pogotovo je pozitivno što dva susreta nismo primili gol", kazao nam je Pongračić čiji Crno-žuti danas gostuju kod Kölna, a približili su se Bayernu na samo četiri boda. Mogu li mu zaprijetiti u borbi za titulu?

"A joj, ne znam…Imamo još devet utakmica, cilj nam je završiti sezonu maksimalno, dobiti svaku do kraja. No, ne bismo voljeli previše pričati možemo li stići Bayern i ugroziti mu prvo mjesto. Puno je toga za odigrati, moglo bi biti gusto."

Jasno da je Bayern fenomenalan.

"Imamo izravan dvoboj s njima i budemo li ih tukli u Münchenu tada ćemo steći velike šanse da im zaprijetimo za naslov prvaka. Ali to je težak posao… - smije se Marin kojem, kao i svim sportašima, rezultati bitno determiniraju raspoloženje."

image

Pongračić je ove sezone upisao 20 nastupa za Borussiju u svim natjecanjima

HMB MEDIA Dppi Via Afp

Inkasirali ste puno golova, što se promijenilo u utakmicama koje vi igrate da je mreža mirna?

"Ne znam je li to do mene… Znate kako nam sada izgleda obrana. Ni desni bek Passlack, niti lijevi bek Schulz nikad nisu igrali sa mnom, a tu je kao stoper i Can. Djelujemo s četvoricom u zadnjem redu i svi odrađujemo dobro svoje zadatke. Puno radimo na treninzima, imamo veliku energiju, čvrsti smo u duelima... U utakmici s Mainzom znali smo koliko nam treba pobjeda i dobro smo to izveli. Osigurali smo se u odnosu na one koji su iza nas te stigli nadomak Bayernu da mu možemo puhati za vrat."

Sam sebi daje različite ocjene, za neke izvedbe visoke, za pojedine ne tako dobre.

"Tendencija je pozitivna. Protiv Mainza sam bio jako sretan s tim kako sam igrao, iako tu i tamo dođe pokoja pogreškica. To je normalno kad nemaš ritam nastupa."

Pokazali ste da možete igrati u Dortmundu koji je veliki klub.

"Tako je."

Vatreni idu u Kataru u utorak, bit će tamo otprilike tjedan dana te odigrati dvije utakmice sa Slovenijom i Bugarskom. Ponovno ste se našili na popisu izbornik Zlatka Dalića, a što očekujete?

"Da ćemo odigrati dobre, pobijediti i Slovence i Bugare. Vjerujem da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali, zadnja utakmica protiv Rusije bila je prava, pokazala je kakvu kvalitetu ima hrvatska momčad, a ujedno i kakve mlade igrače posjeduje. Možemo stvoriti jako dobru ekipu za Svjetsko prvenstvo. Meni je osobno želja odigrati što više minuta, to bi mi bilo iznimno drago. Na taj način ostao bih u ritmu nastupa. U dobroj sam formi i mogu pomoći reprezentaciju. Tu ću pokušati pokazati."

image

Pongračić do sada ima dva nastupa za Harvatsku

HENRIK MONTGOMERY Afp

Kako je izbornik najavio da će u oba dvoboja igraju u rasporedu 3-5-2, to bi mogla biti dodatna šansa za vas.

"Jasno da imam veće izglede igrati ako ćemo na terenu imati trojicu stopera nego dvojicu. Vidjet ćemo što će izbornik reći, kakve će biti analize i treninzi. Nadam se da ću opravdati poziv. Spreman sam."

Igrali ste i u Dortmundu često s trojicom u obrani.

"Jesmo, ja sam osobno igrao i desnog i lijevog i u sredini. Nema pozicije na kojoj nisam bio. Mogu dobro funkcionirati i kad smo dvojica stopera, dakle obrana s četvoricom. Kako god, sve mi paše. Samo mi treba šansa, željan sam igre, pun motiva, a sustav i taktika nisu mi presudni."

Ipak, koja je iz vašeg rakursa razlika igrati obranu s trojicom i četvoricom?

"S trojicom je vrlo korisno igrati ako suparnik ima dvojicu napadača. U tom si slučaju širi, jer u defenzivi imaš praktično pet igrača u zadnjem redu, lakše zatvaraš, ali i protivnik ima problema kako spriječiti tvoje izlaske prema naprijed. Ako si sa četvoricom to mu je lakše. Kad imaš loptu s trojicom možeš biti ofenzivniji, s dva visoko postavljena braniča koji ujedno i grade igru, a kad se trebaš braniti u prilici si biti defenzivniji i kompaktniji jer se bekovi vrate i zapravo ste petorica. Formacija s četvoricom je rizičnija jer imaš u obrani jednog igrača manje. To se primijeti. U tom slučaju važno je da obojica stopera budu iznimno dobri u duelu i brzi."

image

U Dortmundu često igra u sustavu s trojicom u obrani

RALF IBING Dpa Picture-alliance Via Afp

Slovenija i Bugarska ne daju najteže zahtjeve, ali su baš dobri rivali da se neke stvari probaju. Imaju kvalitetu, ako nisi pravi… Slovenija nam je to zorno dokazala prije godinu dana u Ljubljani.

"Mi smo kvalifikacije zaključili s jako dobrom utakmicom protiv Rusije, a što je najbitnije - vidjelo se da smo vi kao jedan, da imamo pobjednički mentalitet. Zaslužili smo zaigrati na Mundijalu."

Vidite se u Kataru i u studenome?

"Svjestan sam da imamo vrlo dobre stopere koji su dugo u reprezentaciju i znam koja je moja uloga u svemu tome. Sretan sam zbog svakog poziva, radujem se okupljanju. Sasvim sam fer. U Kataru dosad nisam bio, a učinit ću sve da se izborim za mjesto na popisu za Svjetsko prvenstvo. Potpuno sam zdrav. Mogu."

Zna biti kod vas nervoze, naguravanja s protivnicima, kao u Mainzu.

"Pa to je normalno. Nije to bilo samo s moje strane. Pogotovo u Mainzu jer oni su oštra ekipa, sudac je pokazao puno žutih kartona. Nekad emocije prevladaju."

Linker
23. svibanj 2024 18:52