Davor Šuker, novi dresovi, Mario Mandžukić

 CROPIX, AFP
‘NE SVIĐAJU MI SE‘

Poznati hrvatski dizajner razočaran onim što su napravili od simbola Vatrenih: ‘To više nije onaj dres...‘

‘Nepravilni raspored kvadrata pokazuje da su oni narušeni‘, komentira poznati promicatelj ‘kockica‘
Piše: P.Žukina/B.DrempetićObjavljeno: 15. rujan 2022. 23:33

Nakon što je službeno objavljena nova domaća i gostujuća garnitura dresova hrvatske nogometne reprezentacije koja će debitirati sljedeći tjedan u utakmicama Lige nacija, a vrhunac doživjeti na Svjetskom prvenstvu u Kataru, mišljanju su, očekivano, podijeljena.

Mnogima će nedostajati "klasika", mnogi su to već i javno izrazili, drugi su zadovoljni. Dojam - na prvi pogled - može stati u dvije, tri riječi, crveno-bijela glavna garnitura podsjeća na glavni dres iz Francuske 1998. kad su Šuker, Boban, Prosinečki i ostali osvojili broncu. Dobavljač Nike i ovoj je puta, barem tako tvrdi Luka Modrić, odradio dobar posao. U izradi novih dresova korištena je Nikeova inovativna Dri-FIT ADV tehnologija, napravljeni su od stopostotnog poliestera izrađenog od recikliranih plastičnih boca, a njihov prozračni materijal sprječava pretjerano znojenje i zagrijavanje tijela.

image

Boris Ljubičić

DAVOR PONGRACIC Cropix

Dizajner Boris Ljubičić, promicatelj hrvatskih kvadratića, novim dresom nije zadovoljan.

- Ne sviđaju mi se. Idemo u pogrešnom smjeru, priča Ljubičić dodajući kako je pozitivno da postoji simetrija, da su prednja i stražnja strana iste. Usprkos tome, strahuje za budućnost kvadratića.

- Nepravilni raspored kvadrata pokazuje da su oni narušeni. To više nije onaj dres koji smo nekad imali. Hrvatska više ne radi na dresu kao pojmu koji je državni identitet. Bojim se da će kvadrati završiti na rukavima.

Ljubičić je konstatirao da postoji određena sličnost s dresom generacije 98‘, no napomenuo kako originalni dres Hrvatske datira iz 1996. i europskog prvenstva u Engleskoj.

- Trebamo biti prepoznatljivi. Talijani su Azzuri, a Hrvati kvadrati,zaključuje dizajner.

Njegovo mišljenje dijele i u udruzi navijača "Mi Hrvati".

- Treba biti što više kockica, kako ih mi zovemo. To je dio našeg identiteta I po tome smo prepoznatljivi u svijetu. Koliko nam se sviđa? Simpatični su, ali da su nešto posebno, nisu.

Kod "jedinice", naravno uz određene stilizirane promjene, nema većih iznenađenja, ali zato je rezervna garnitura nešto drugo, nakon dvaju "crnih ciklusa" prije i poslije SP-a u Rusiji 2018., vraćena je, uvjetno rečeno plava boja.

Osnova se ne mijenja

U kratkoj retrospektivi dugoj više od tri desetljeća, najvažnije je to što su kockice po kojima je Hrvatska i postala prepoznatljiva u svijetu, s kratkim prekidima, zapravo uvijek tu. Rezervna garnitura u novoj plavo-tirkiznoj varijanti samo je mala i uvijek dobrodošla promjena, a one su se u pravilu i više događale s drugim setom dresova, puno manje s "domaćim".

Priča je, dakle, startala za davnu prvu i povijesnu garnituru za prijetaljsku utakmicu protiv SAD-a na Maksimiru. Na glavni i pričuvni dres "plasirane" su manje i veće kockice u pravilu pravilno "distribuirane". Uslijedio je eksperiment od nekoliko godina kad su se kockice (zašto?!) nekud izgubile i zatim na velika vrata vratile 1995., srećom i ostale do današnjeg dana. U tom kratkom periodu gostujuće su ganiture bile uglavnom bijele, a od 1998. do Rusije 2018. - dakle, puna dva desetljeća - plave ili crne. Važno je spomenuti da je nakon bronce u Francuskoj u hrvatske svlačionice ušao Nike. U glavnim crtama, crveno-bijele kockice bile su na glavnom dresu dominantne s nekim sitnim stiliziranim preinakama u veličini kockica i njihovom "smještaju" na grudima, leđima, rukavima. Promjene su se uglavnom događale na gostujućem dresu što je slučaj i u najnovijem (re)dizajnu.

Stranice HNS-a na kojima je predstavljena nova garnitura dresova zatrpane su dojmovima. Najveći broj komentara nezadovoljnika uz prvu garnituru odnosi se na veličinu kockica koje su smanjene, relativno minorizirane (ponavljamo, kao i za Francusku 1998.). "Veće kocke, manje kocke, kockice?!" Crvene i bijele, crne ili plave i tirkizne?! Bitno je da su one tu, bitno je da će ih svijet opet vidjeti na SP-u. Ponove li naši igrači tadašnji doseg - ili još bolje - onaj iz Rusije, ništa drugo neće biti važno...

Linker
18. travanj 2024 10:57