Lovre Kalinić
 Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
PRERANO JE ZA NOVA IMENA

PROBLEM KOJI TRESE VATRENE ESKALIRAO JE U PULI! DALIĆEV DVOJAC JE U OPASNOSTI Jedan od ključnih izbornikovih ljudi tvrdi: 'Ne bih ih još otpisao'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. studeni 2019. 12:53

Golmanska tema u reprezentaciji eskalirala je u Puli. Lovre Kalinić primio je kiks-gol i u kompletnom njegovu nastupu vidljiv je nedostatak utakmica. Još tijekom ljeta u Aston Villi bacili su ga na margine, nije ni drugi vratar pa da čeka šansu iz pričuve. Simon Sluga sjedi na klupi Lutona otkako je 5. listopada drastično griješio u utakmici s Derby Countyjem. I eto krize.

Iako je Sluga na Aldu Drosini korektno odradio posao, obojica su u opasnosti, izbornik Dalić je najavio: “Ne budu li branili, neće na Euro.“

Hrvatska ima Dominika Livakovića, no nužno je barem još jedno kvalitetno rješenje. Kalinić je bio pričuva Danijelu Subašiću, potom prvi izbor u Ligi nacija, međutim zvijezde mu nisu bili sklone i sad je u poziciji da mora spašavati status među Vatrenima.

Mora postojati plan B

Sluga je za Luton igrao 11 puta u Championshipu, inkasirao 20 golova, nijednom nije izašao s terena bez primljenog pogotka. Za tri je izravni krivac. Imao je samo jednu utakmicu u kojoj je, prema statistici, bio baš dobar i to protiv Barnsleyja još 24. kolovoza. U gostima su dobili 3:1.

Soccer Football - Championship - Derby County v Luton Town - Pride Park, Derby, Britain - October 5, 2019  Luton Town's Simon Sluga looks dejected   Action Images/Ed Sykes  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Ed Sykes

Izbornik mora razmišljati o drugim rješenjima jer bitno je da postoji plan B. Prvi kandidat je Ivo Grbić, 23-godišnjak iz Lokomotive, kojeg će mnogi preporučiti i istaknuti da je nakon Livakovića najbolji u HNL-u. Tko još Hajdukov Josip Posavec? Možda Goričin Kristian Kahlina ili Adrian Šemper iz Chieva i mlade vrste? Na koliko nade imaju pravo Istrin Josip Čondrić i Osijekov Ivica Ivušić? Nema puno naših vani u jačim klubovima. Karlo Letica još je jedan od pozivanih među Vatrene koji ne brani. Nakon Cluba Brugge ni u SPAL-u.

Marjan Mrmić radio je ovih danas s Kalinićem i Slugom. Kako su mu djelovali na treningu, očito im nedostaje što ne igraju?

- Definitivno im to fali. Kalinić nakon ozljede dugo nije branio, na treningu su dobro radili, ali utakmica nosi svoje. Na Kaliniću je da si u ovih mjesec dana nađe klub i da negdje uhvati minutažu. Vjerojatno bi to mogla biti posudba. Razgovarao sam s njim, rekao mu da predugo ne brani, preporučio da ode dalje, to mu treba, zbog njega i statusa u reprezentaciji. Na putu je da to realizira - kazao nam je Mrmić koji očekuje da bi do siječnja mogao obaviti taj prijelaz.

Ronald Gorsic / CROPIX

U Aston Villi ima odličan ugovor.

- U financijski dio ne ulazim, možda će morati malo i popustiti po tom pitanju, iako je to na njemu da odluči. Ono što stoji, a i izbornik je to rekao, ne bude li branio, gledat ćemo druge opcije. No, do Eura je još više od pola godine.

Manjak samopouzdanja

Stane li ponovno među vratnice u kontinuitetu, znači li to da će s time zadržati reprezentativni status?

- Apsolutno. Vidi se, i po zadnjoj utakmici da mu nedostaje samopouzdanja, a to se dobije kroz utakmice. Pa nije on zaboravio braniti. U Belgiji je bio na vrhunskoj razini, ali tada je imao mir i status u klubu. To mu ponovno treba i bit će sve OK.

A Sluga? Kako gledate na njega?

- Nakon utakmice s Derbyjem nije imao nijedan nastup. Na njemu je da se izbori. Budući da je sljedeće okupljanje krajem ožujka dotad ćemo vidjeti kako stoji po tom pitanju. Ide li na bolje.

Neki će treneri reći da je za golmane gore ako ne igraju nego za igrače.

- Tako je. Gubiš osjećaj za igru, možeš na treningu sve super raditi, ali utakmica je nešto drugo. Ako nemaš nastup, badava ti i trening. Za vrijeme susreta dobiješ samopouzdanje.

U jakim klubovima postoje redom barem dva prava vratara, drugi rijetko dobije šansu, obično u Kupu, ali je na to spreman i u pravilu dobro reagira.

Dosta je toga u glavi. Neki će danas kazati da je među najkvalitetnijim golmanima u Hrvatskoj ligi Dinamova rezerva Danijel Zagorac, iako je teško očekivati da će iz takve pozicije u reprezentaciju.

- Drugi golmani u pravilu brane u Kupu, a to je natjecanje u trećem planu.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: Danijel Zagorac.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac/CROPIX / Damir Krajac/CROPIX

Uvijek se netko pojavi

Mrmić nije htio kazati koji su mu golmani prve alternacije.

- Ne bih htio o imenima, ali u HNL-u ima mladih vratara koji brane. Ovisi o Kaliniću i Slugi. Ostale pratimo, na kraju ćemo odlučiti. Ima dosta potencijala, međutim nemojmo odbacivati olako vratare koji su sada u A selekciji. Sve je na njima, da izbore svoj status i počnu braniti. Nadam se da će do toga i doći.

Neće biti brige s kim na Euro?

- Bitno je da je Livaković zdrav, da je na vrhunskoj razini, a onda će se uvijek još netko pojaviti. Golmana će biti. Iako ponavljam, ne bih se htio zalijetati s izjavama ni otpisati Kalinića i Slugu, dovoljno je vremena do Eura da se iskristalizira situacija.

Linker
20. travanj 2024 06:32