afp
KAPETAN STVARA KAOS

Problemi Vatrenih rivala i pet posebnosti dosadašnjeg dijela kvalifikacija: Hrvatska je pokazala najviše

Izbornik Koeman šokiran igrom reprezentacije, legende napale Van Dijka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. ožujak 2023. 19:42

Final Four Lige nacija je pred vratima, već za dva i pol mjeseca odlučivat će se o trofeju u najmlađem reprezentativnom natjecanju UEFA-e, a četiri reprezentacije koje će igrati na završnom turniru ne blistaju na početku kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Hrvatska, pritom, izgleda najbolje. Štoviše jedina je koja u ovom trenutku drži vrh svoje kvalifikacije skupine. Protivnici Dalićeve momčadi u polufinalu Nizozemci su doživjeli blamažu od svjetskih doprvaka Francuza (0:4), povijesnu iz perspektive da više od 100 godina u nekoj utakmici nisu brže primili tri pogotka, blijedi Španjolci su dobili porciju u Škotskoj (0:2), dok su europski prvaci Talijani nakon podbačaja u kvalifikacijama za SP u Kataru novi ciklus otvorili domaćim porazom od Engleza (1:2).

Drugi početak Ronalda Koemana na klupi Nizozemaca pamtit će se po lošem. Bez dlake na jeziku nizozemski izbornik kazao je kako je šokiran razinom nogometa njegove reprezentacije. Odnosila se prije svega ta konstatacija na blamažu protiv Francuza (0:4) koju očekivana pobjeda protiv slabašnog Gibraltara (2:0) u kojoj je Oranje uputilo čak 49 udaraca nije moglo izbrisati.

- Puno je posla pred nama. Posebno u pozicijskoj igri, cirkulaciji lopte, zauzimanju pravih pozicija... Moramo puno stvari poboljšati. Jasno je da naš nogomet mora biti puno bolji. Ostao sam prilično šokiran nekim našim trenucima na utakmicama - rekao je.

Kapetan stvara kaos

Posla je puno, ali Koeman nema puno vremena za velike promjene jer idući put će okupiti reprezentaciju tek nekoliko dana uoči polufinala Lige nacija protiv Hrvatske.

- Vidjet ću ih opet tek tri dana prije nego što budemo igrali protiv Hrvatske - kazao je nizozemski izbornik

Kritika javnosti međutim nije toliko na Koemanu koliko na kapetanu Virgilu van Dijku koji se, kako tvrde legende nizozemskog nogometa, na terenu ne ponaša kao lider.

- Nije mi jasan. Dobar kapetan razmišlja na glas, pojašnjava svima što se događa, a on stvara kaos. To dovodi do nesporazuma. Kao kapetan moraš to spriječiti... Ovo nema veze s njegovom ozljedom nego liderskim sposobnostima. On galami, ali ništa ne kaže. To je istina. To ili imaš u sebi ili ne - rekao je veliki Marco van Basten.

Visoka škotska trava

Ni Ruud Gullit nije bio ništa umjereniji u kritici kapetana, štoviše...

- Trenutno hoda unatrag. U Engleskoj su ga već kritizirali. Izabran je momčad svijeta i možda sada misli kako je bolji od ostalih... Gledam ga i mislim si “pa ti si kapetan”. Ne znam što radi, igra bez rizika... Hajde sad, toliko si velik i toliko si dobar, pokaži to - brutalan je bio Gullit.

Visoka trava, odugovlačenje i simuliranje Škota... Tražili su španjolski nogometaši izgovore nakon poraza u Glasgowu od Škotske, ali istina je kako su odigrali katastrofalnu utakmicu samo nekoliko dana nakon uvjerljivog trijumfa protiv Norveške (3:0). Završio je medeni mjesec za izbornika Luisa de la Fuentea. “Bez plana”, “Brodolom”... nizali su se naslovi u španjolskim medijima jutro nakon poraza. Pogotovo se preispituje izbornikova odluka da promjeni čak osmoricu igrača u odnosu na momčad koja je nekoliko dana ranije počela utakmicu protiv Norveške.

Talijanski mediji posljednjih se dana više bave se špekulacijama oko odlaska Roberta Mancinija s klupe nego porazom od Engleza. I to njegovom voljom. Klupa PSG-a na koncu sezone ostat će upražnjena, a Mancini nije imun na pozive iz Pariza. Naravno, vruća tema je i Mateo Retegui, Argentinac čije su obiteljske veze s Italijom udaljene nekoliko koljena, a koji je debitirao za Azzurre. I u dvije utakmice, protiv Engleske i Malte, napadač Tigresa zabio je dva pogotka.

- Svi to rade. Pogledajte druge reprezentacije. Švicarska ima 15 igrača koji su djeca doseljenika. Imaju ih i Belgija, Francuska, Engleska, Njemačka... Mi smo do prije nekoliko godina imali kvalitetne domaće igrače i nije bilo potrebe za ovim. Neki drugi su nama uzimali igrače koje smo mi razvijali. Sada ćemo mi to raditi drugima... Retegui ima kvalitete koje nama nedostaju. Podsjeća me na Batistutu - brani Mancini svoju odluku.

Scalonijeva poruka

Retegui je tako postao prvi igrač koji je zabio Italiji igrajući za neeuropsku momčad, no nisu svi oduševljeni držeći kako su pokupili mrvice s argentinskog stola. Pogotovo nakon što se oglasio izbornik svjetskih prvaka Lionel Scaloni.

- Želim mu svu sreću. Nema sada smisla razmišljati o tome bi li pomogao Argentini ili ne, nas do sada nije uvjerio da ga pozovemo - kazao je Scaloni.

Prvi prozor kvalifikacija unatoč svemu nije ponudio spektakularna iznenađenja. Doduše, vjerojatno nitko nije očekivao Škote na vrhu skupine A s maksimalnim brojem bodova. Francuzi i Englezi u skupini B, odnosno C, suvereno grabe prema završnom turniru, nakon uvodna dva kola kvalifikacija u skupini D i E u vrhu vlada gužva, Austrija se namučila s autsajderima, ali maksimalna je u svojoj skupini, dok je Srbija ostvarila bolji rezultat od prikazane igre, no nitko se previše ne buni nakon dvije pobjede na startu kvalifikacija.

Od 15 reprezentacija koje se nalaze na listi A Lige nacija za play-off za Euro (Njemačka je 16., ali ona se direktno kvalificirala kao domaćin, njih 14 nalazi se nakon dva odigrana kola na prvom ili drugom mjestu u skupini, koje vodi na završnu kontinentalnu smotru. U top 2 nije jedino Nizozemska...

Pet posebnosti kvalifikacija

1. Najveće iznenađenje KAZAHSTAN

Danci nisu izgleda čuli za izreku kako je 2:0 najopasniji rezultat. Imali su na gostovanju u Kazahstanu, kod 115. reprezentacije svijeta prema rankingu FIFA-e, sve do 73. minute ugodno vodstvo, tri boda u džepu... A onda se sve okrenulo za samo petnaestak minuta. Zajnutdinov (73), Tagibergen (86) i Aimbetov (89) kreirali su senzacionalan preokret za jedan od najvećih skalpova koje je kazahstanska reprezentacija uzela u svojoj povijesti. Najveći otkako su u kvalifikacijama 2007. pobijedili Srbiju.


2. Najveće razočaranje NORVEŠKA

No Haaland - no party! Bez svoje prve zvijezde Norveška nije ni izbliza prijetnja kakva bi bila da je u kadru trenutno ozlijeđeni napadač Manchester Cityja.
Tek jedan osvojeni bod u dvije utakmice, potop od Španjolske (0:3), a onda i mršavi remi u Gruziji (1:1) u kojoj su se propisno ispromašivali ekspresno su ih
udaljili od vrha ljestvice skupine koju s maksimalnim učinkom drže Škoti. Očekivalo se više od reprezentacije koju predvodi ove sezone sjajni kapetan Arsenala Martin Odegaard.


3. Najveća eksplozija - HOJLUND
Pet od pet! Iza svih golova koje je Danska reprezentacija zabila u uvodne dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo stoji ime Rasmusa Hojlunda. Napadač Atalante zabio je hat-trick protiv Finske, a samo tri dana kasnije
još dva puta zatresao mrežu Kazahstanaca. Na žalost njegove reprezentacije nedovoljno da izbjegnu poraz. Hojlund je napokon dočekao svoju pravu priliku u reprezentaciji, debitirao je jesenas u Ligi nacija protiv Hrvatske, ali njegovo se ime nije našlo na popisu putnika za SP.

4. Najstariji Casciaro & Ibrahimović

Držao se rekord legendarnog Dine Zoffa od 1983., četrdeset godina odolijevao vremenu. A onda je u jednoj noći srušen čak dva puta. Lee Casciaro, ikona gibraltarskog nogometa i svjetski rekorder s čak 57 klupskih trofeja za jednu momčad (u njegovom slučaju to su Lincoln Red Imps) postao je s 41
godinom i 175 dana najstariji nogometaš koji je ikada zaigrao u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Tri dana nakon utakmice protiv Grčke Casciaro je zaigrao i protiv Nizozemske. Zlatan Ibrahimović samo je tri dana mlađi.

5. Najatraktivniji pogodak Tagibergen

Ashat Tagibergen nikad nije igrao klupski nogomet izvan domovine, u 15 godina koliko mu traje profesionalna karijera promijenio je šest kazahstanskih klubova, nikad ranije nije zabio u dresu reprezentacije kojoj je kapetan (a odigrao je do sada 44 utakmice), no pobrinuo se da se sa stilom čuje za njega. Zabio je gol za izjednačenje protiv Danaca u 86. minuti, ali kakav!? Pucao je s dvadesetak metara, a lopta je završila u gornjem kutu Schmeichelovih vrata koji je paradom samo uljepšao pogodak.

Linker
26. travanj 2024 20:46