RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘IMAO JE JOŠ PONUDA, ALI...‘

Procurila je vrijednost transfera hrvatskog asa, može li se preko novog kluba vratiti među Vatrene?!

Tin Jedvaj napustio je Bayer i potpisao za Lokomotiv, a njegov otac smatra da je to dobar potez
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2021. 23:14

Tin Jedvaj (25) potpisao je četverogodišnji ugovor s moskovskim Lokomotivom, pa je tako na stoperskoj poziciji ruskog kluba postao nasljednik Vedrana Ćorluke, jednog od pomoćnika izbornika Zlatka Dalića. Iako cijena transfera nije službeno objavljena, špekulira se da iznosi oko 5 milijuna eura.

Jedvaj će na leđima nositi broj 16, a u momčad koju trenira Marko Nikolić stigao je iz Bayer Leverkusena, za koji je zaigrao u 109 utakmica, postigavši pet pogodaka i ubilježivši četiri asistencije. No, u prošloj sezoni je za Bayer upisao svega osam nastupa, od čega je samo četiri utakmice odradio u punoj minutaži, tako da ga Zlatko Dalić nije pozvao na Europsko prvenstvo. Tin Jedvaj je u Bayeru iz Leverkusena bio od 2014. godine, a klub ga je 2019. godine poslao na posudbu u Augsburg, za koji je odigrao 31 utakmicu postigavši dva pogotka.

Najbolja ponuda

Na velikoj nogometnoj sceni Jedvaj se pojavio 10. veljače 2013. godine kada je u Gradskom vrtu debitirao za Dinamo u utakmici s Osijekom sa 17 godina. Za maksimirski klub je odigrao 13 utakmica, posljednji HNL ogled 17. svibnja 2013. protiv Lokomotive. Te je godine uzeo i jedini trofej u dosadašnjoj karijeri, osvojio je s Modrima nacionalno prvenstvo. Transferiran je potom u Romu za 5 milijuna eura. Sezonu kasnije poslan je na posudbu u Bayer Leverkusen, koji ga je ubrzo i kupio za sedam milijuna eura.
Za hrvatsku reprezentaciju igrao je 26 puta, postigao je dva pogotka i jednom asistirao. Zadnji nastup za Vatrene upisao 7. listopada 2020. u prijateljskoj utakmici protiv Švicarske.

image
Tin jedvaj ispao je iz reprezentacije, ali tek mu je 25 godina i još se puno puta stigne vratiti na popis
RONALD GORšIć/CROPIX

- Imao je Tin još dvije godine ugovora s Bayerom, ali se odlučio preseliti u Moskvu, ponuda Lokomotiva bila je konkretna, tako da nije previše dvojio, potpisao je ugovor na četiri godine. Imao je još nekoliko ponuda, ali ova iz Rusije bila je najbolja. Sve je bilo dogovoreno još prije desetak dana, ali trajala je sva ta papirologija - kazao nam je Zdenko Jedvaj, Tinov otac i bivši poznati nogometaš.

Tin Jedvaj u Moskvi definitivno može revitalizirati karijeru, jer je, eto, prošle sezone igrao jako malo. Sada mu se pruža prilika da se dobrim igrama u klubu koji ga je želio dovesti ponovno nametne izborniku Zlatku Daliću.

- O tome neću uopće razgovarati... Vidjet ćemo što će biti. Tin ima svoj život, svoju nogometnu priču, sad je na novoj lokaciji, vjerujem da će u Lokomotivu pokazati svoje kvalitete. Ruska liga je jaka, imaju nekoliko jakih klubova koje predvodi Zenit, a Moskva je prekrasan grad u kojem će mu sigurno biti lijepo. Bio sam u Moskvi petnaest dana za vrijeme Svjetskog prvenstva 2018. godine, nema razlike između Londona i Moskve, to je svjetski grad. Prvenstvo Rusije je počelo, Lokomotiv igra u Europi, neka trenira, igra i neka mu bude dobro - ističe Zdenko Jedvaj.

Veli da je svakako bolje da je izabrao klub poput Lokomotiva, nego neki koji ne bi zadovoljavao njegove ambicije.

- I prije je imao ponuda, ne samo ovog prijelaznog roka. Ali nije htio nikuda otići do ove ruske ponude, koja ga je maksimalno zadovoljila. Mislim da je dobro izabrao. Nije više dijete, kad pogledam unatrag, osam godina je u inozemstvu, sedam godina u Bundesligi, nađite mi igrača koji je proveo toliko godina u Bayeru. Mnogi pametuju, ali treba igrati sedam godina u Bundesligi. Znate, kada nije bio pozvan u reprezentaciju, neke vaše kolege su me zvali, ali nisam o tome htio razgovarati, kao što ne želim niti sada. Tin zna što radi i što želi u životu, cijelu nogometnu karijeru provodi u inozemstvu, sada je opet potpisao za jaki klub. Odigrao je skoro 150 utakmica u Bundesligi, otprilike 25 godišnje, pitanje je bi li toliko odigrao da je ostao u Dinamu - zaključio je tata Jedvaj.

Srpski trener Nikolić

Sada valja vidjeti kako će se Tin Jedvaj snaći u ruskoj ligi. Lokomotiv je inzistirao na njegovu dolasku, što znači da ga srpski trener Marko Nikolić vidi kao igrača koji bi trebao biti bitna karika njegove momčadi, koja je prošlu sezonu završila na trećem mjestu ruskog prvenstva. Eto, da Vedran Ćorluka nakon kratkog vremena nije napustio mjesto pomoćnog trenera Lokomotiva zbog privatnih razloga, surađivao bi s čovjekom s kojim je dijelio reprezentativnu svlačionicu.

Hoće li Jedvaj u Moskvi biti uspješan kao Ćorluka, koji je u Lokomotivu proveo devet godina i postao legenda kluba? To ćemo vidjeti sljedećih godina...

Linker
17. travanj 2024 20:36