REUTERS
NOVI VAL

PROJEKT NAPADA NA EUROPSKI TRON Ovo su šestorica igrača koje Dalić uopće nije vodio u Rusiju, a uskoro bi mogli postati nositelji igre Vatrenih...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. srpanj 2018. 20:16

Ako Luka Modrić nastaviti predvoditi Vatrene, Hrvatska će biti jedan od najvećih kandidata za prvaka Europe na prvenstvu koje će 2020. godine zajednički organizirati “pola kontinenta“. Bez aktualnog kapetana Vatreni će također imati dobru ekipu, ali manje su šanse da bi mogla pucati na sam vrh.

I Euro u Francuskoj, na kojem je igrala dobar nogomet u skupini, da bi potom pala od Portugala, i minulo Svjetsko prvenstvo na kojem su Europljani vodili glavnu riječ, a Vatreni ostali zaustavljeni tek u finalu, potvrdili su kvalitetu Hrvatske, sugerirali da je kadra za najveća djela i gurnuli je među favorite. No, iznimno jaka konkurencija ne dopušta sigurne najave. Portugal je u Parizu 2016. slavio titulu, a dvije godine kasnije u vrlo sličnom sastavu ispao je u osmini finala Svjetskog prvenstva, pritom je mogao zapeti već u skupini.

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji: Luka Modric s trofejom Zlatna lopta
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX

Izvrsni mladići

Vatreni su u Rusiji potvrdili da imaju dobre golmane, da su Lovren i Vida jedan od moćnijih stoperskih tandema u svijetu reprezentativnog nogometa, da je veza jaka, jasno s Modrićem i Rakitićem jer bez njih ne može biti isto, a iako opet nismo imali izrazitog golgetera na svakoj utakmici zatresli smo mrežu. Osim Modrića o oproštaju bi mogli razmisliti Mandžukić, Subašić, Ćorluka i eventualno Rakitić, premda je za asa Barcelone s 30 godina to zaista prerano.

No, Hrvatska posjeduje i izvrsne mlade igrače koji za dvije godine mogu donijeti novu klasu, od nekih iz Rusije čija se eksplozija ili igračka zrelost tek traži poput Pjace, Kovačića, Ćalete-Cara, Bradarića, do momaka koje Dalić nije bio u prilici, zbog jake konkurencije, uvrstiti među 23 kao što su Sosa, Brekalo, Krovinović, Rog, Pašalić, Vlašić...

Zlatko Dalić ulio je energiju Hrvatskoj koja je momčad vinula do pobjeda čak i kad nije igrala najbolje, i u utakmicama u kojima je sam priznao da neke stvari taktički nije idealno postavio. Njegov ostanak jedan je od preduvjeta da se nastavi pobjedničkom stazom. Što ne znači da i neki drugi trener ne bi imao šansu. Zavisi koliko bi je bio sposoban iskoristiti. No, Dalić je taj koji vjeruje da ova Hrvatska može biti prvak Europe. I da će ostati u kompletnom sastavu, što je kazao u četvrtak.

U europskom nogometu nema izrazitog velikana koji bi sigurno dominirao, ne igra takav nogomet ni Francuska, nije to definitivno ni Portugal, a u traženju nove pobjedničke postave su Njemačka i Španjolska.

Najvažnija je pozitiva

Italija se tek treba izdići iz svojih aktualnih limita, a Engleska, iako u polufinalu SP-a, i domaćin završnice sljedećeg Eura, budući da se polufinala i finale igraju u Londonu, ipak ima momčad tek nešto iznadprosječnu. Hrvatska je i po kvaliteti igrača pojedinačno, i po rezultatu iz Rusije, doista uz Francusku i Belgiju ovog časa jedna od najjačih sila reprezentativnog nogometa. Na Euru Vatreni nikad nisu otišli dalje od četvrfinala, u niti jednom slučaju nisu dobili utakmicu nokaut faze, ali nakon što su u Rusiji postavili neke nove rekorde i porušili stare barijere, EP 2020. mogao bi biti idealan trenutak za ovu generaciju da labuđim pjevom ponovno zadivi planet i hrvatsko ime još jednom lansira u orbitu. Međutim, prvi uvjet je da ekipa ostane na okupu, barem njezini najvažniji dijelovi, i da se zadrži pozitivna klima oko nacionalne vrste. Majstori smo pokvariti i najljepše priče, stanimo s time, i krenimo u izazove koji sve krasno mogu učiniti još impresivnijim. Prvo u Ligi nacija, aktraktivnoj ali manje važnoj, i potom od kvalifikacija u akciji Euro.

MOGUĆI SASTAVI ZA EURO 2020.

HRVATSKA ‘STARA’

Ako bi Vatreni ostali u istom kadru kao u Rusiji, tada je pitanje koliko bi se igrača promijenilo. Možda se Borna Sosa ili netko drugi nametne za mjesto lijevog braniča, eventualno bi do preinake moglo doći u napadu. Jasno je da bi pritom većina postave bila ista.

Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Sosa) - Brozović (Badelj), Modrić, Rakitić - Rebić (Pjaca), Perišić - Mandžukić (Kramarić)

HRVATSKA ‘NOVA’

Dođe li do odlaska više igrača koji bi se oprostili, tada bi se ekipa promijenila, a neki drugi igrači bi izbili u prvi plan. Ipak, određene pozicije djeluju dobro. Pitanje je kakav će biti status pojedinih igrača za dvije godine u njihovim klubovima.

L. Kalinić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Sosa - Brozović - Kovačić, Krovinović, Perišić (Brekalo), Rebić (Pjaca) - Kramarić

Države koje organiziraju Euro 2020.

Danska

Mađarska

Irska

Nizozemska

Rumunjska

Škotska

Španjolska

Azerbajdžan

Njemačka

Italija

Rusija

Engleska

Linker
13. travanj 2024 07:07