Zlatko Dalić
 SCREENSHOT
DALIĆ NAJAVIO PROMJENE

‘Protiv Čeha igrat ćemo s drugim sistemom, jedan glavni problem moramo riješiti‘

Hrvatska reprezentacija se nakon poraza od Engleske vratila u Rovinj, kreće ‘akcija Češka‘
Piše: SNObjavljeno: 14. lipanj 2021. 13:28

Hrvatska je u nedjelju porazom otvorila svoj nastup na Europskom prvenstvu. Na Wembleyju, pred 18 i pol tisuća navijača, Englezi su pogotkom Raheema Sterlinga s minimalnih 1-0 pobijedili izabranike Zlatka Dalića.

Dan nakon poraza, javnosti se obratio hrvatski izbornik čija se momčad vratila u Rovinj.

Spremaju li se promjene za iduću utakmicu Vatrenih protiv Češke i koje? To je samo jedno od pitanja na koja je u ponedjeljak odgovorio Dalić.

Kakva je atmosfera, koliko je poraz ostavio traga na momčadi?

"Nećemo puno pokvariti atmosferu. Izgubili smo od jednog od favorita Eura. Bit ćemo, nadam se, u boljem stanju. Nismo bili dovoljno kvalitetni, dovoljno dobri za pobjedu. Mislili smo da ćemo izdržati pritisak i onda ući u ravnopravnu utakmicu. Utakmica je zapravo takva i bila osim one greške gdje smo kasnili svi za pola koraka i primili gol. Nismo bili dobri za pobjedu, ali niti puno lošiji od Engleza. Svjestan sam i potpuno mi je jasno da nismo dobri prema naprijed. Fali nam više akcija, više dubine i ulazaka u prostor. To je problem kojeg sam svjestan, moramo ga riješiti, a ako ga ne riješimo - neće biti dobro. Taktički smo odigrali jako dobru utakmicu. Engleze smo sveli na dva udarca prema golu."

Je li našu perspektivu i trenutnu snagu poremetilo srebro iz Rusije? Kao da još živimo na tom valu? Možemo li se staviti u realnije okvire?

"Nismo realni. Sve gledamo drugačije nego drugi. Ne mogu shvatiti da bi se mogao raditi veliki problem od ovog poraza. Nismo bili podređeni, loši i na streljani. Samo nam, ponavljam, fali ta igra prema naprijed. Naša realnost je prolazak grupe i onda da korak po korak u nokaut fazi damo sve od sebe. To ću samatrat uspjehom. Pokušali smo, ali nismo bili dobri da pobijedimo Engleze."

Drugo mjesto donosi bolji ždrijeb?

"Razmišljam samo o tome da prođemo grupu. A onda slijedi nokaut faza... Mi moramo misliti o sebi, popraviti igru prema naprijed. Neće biti lako ni protiv Škotske i Češke. Ja sam optimist, pa ne mogu biti pesimist nakon Belgije i Engleske."

Puno se priča o ulozi Kramarića na krilu, kako ste vi zadovoljni i što ste dobili iz tog 'eksperimenta'?

"Ja bih volio vidjeti trenera koji će doći na Wembley i neće dati igračima zadatak u obrani. Andrej je imao u fazi obrane zadatak na desnoj strani zatvoriti Trippera, a u fazi napada je imao punu slobodu. Čim se lopta osvojila, imao je punu slobodu da uđe unutra i na taj način da mu bude što lakše - da sa strane primi loptu, što je on i pokušavao. Zadovoljan sam kako je odigrao fazu obrane, pomogao je Šimi, a u fazi napada uloga mu je bila da uđe u međuprostor, ali to nije lako protiv najboljih igrača. On je po meni odigrao dobro."

Slijedi Češka...

"Sad moramo ići na pobjedu. Nismo ni protiv Engleza kalkulirali, ali moramo se sad postaviti ofenzivnije pogotovo jer vidimo da štekamo u napadu, da nas je malo u završnici i da nemamo ulazak u prazan prostor i okomitih lopti. Poradit ćemo na tome. Moramo izvući maksimum, treba nam pobjeda."

Koliko su iskusni igrači poput Modrića bitni za nastavak?

"Luka je naš motor koji sve to vuče. Iskustvo je jako bitno, pogotovo na velikim natjecanjima i turnirskim utakmicama. Tu Luka puno znači."

Kakva je situacija s ozljedom Borne Barišića?

"Po dolasku u Rovinj je preskočio dva treninga zbog ozljede koju je donio iz Škotske. Nažalost, nije u stanju u kakvom je bio cijelu godinu u svom klubu. Čekamo rezultate magnetske rezonance, službeni nalaz je u pet sati. To je za nas jedan hendikep i peh, pogotovo jer igramo u Škotskoj, na njegovom terenu."

Christian Eriksen?

"Svi smo bili šokirani s tim događajem, pogotovo jer igra u klubu s Brozovićem i Perišićem. Komentirali smo kako je tu puno utakmica, kako je sezona naporna... Evo mi smo jučer igrali, vratili se, putovali i opet putujemo za dva dana. Veliki je to zamor za igrače, dok neke reprezentacije samo čekaju svoje protivnike..."

Koliko ste zadovoljni kampom u Rovinju?

"Prezadovoljni smo uvjetima. S hotelom, hranom, s terenom, ali nemamo svoj mir. Evo, na primjer, napisali ste 'Dalić sprema iznenađenje', a onda na naslovnicama dva dana prije objavili sastav za Englesku. Gleda se trening i onda se piše... Tako da nemamo taj mir, a to je problem tog kampa da nemamo mir, da ne možemo biti zatvoreni. To sigurno nije dobro, ali nije to sad neki razlog. To ja ne mogu promijeniti i što je, tu je."

Bit će promjena za Češku

"Iskreno, tek ih danas krećemo analizirati i u tri sata ćemo pogledati utakmicu. Nakon toga ćemo biti pametniji. Imaju dobre pojedince, puno su se digli te imaju mladu i potentnu momčad. Znamo da moramo ići po pobjedu. Danas je i Lovren bio na magnetskoj rezonanci. Moramo promijeniti malo i sistem i način, pokušati drugačije otvoriti utakmicu. Biti sigurno ofenzivniji i tražiti veću probojnost. Bit će promjena."

"Sastav za Engleze nisam znao do jutra prije utakmice"

"Nećemo utakmicu dobiti ili izgubiti ako je netko vidio nešto na treningu. Svaki dan se nagađa. Igra ovaj, igra onaj... Ljudi čitaju što se događa na treninzima, onda se komentira i to se uvuče u igrače. Onda se javlja polemika, to je ono što nije dobro i što nam ne treba. Pa ne moramo odmah sve pisati, nećeš dobiti veću plaću ako napišeš da je marker dobio ovaj ili onaj. Tu si da prokomentiraš trening, da ga pogledaš, a ne da ispada kako spremam iznenađenje i onda na naslovnici izađe tko igra. Ja sastav nisam znao do jutra prije utakmice, ali oni su znali dva dana prije. Ali eto, vi radite svoj posao i to cijenim", zaključio je Dalić.

Linker
19. travanj 2024 11:19