- Afp
SN ANALIZA

Protiv Slovačke cijela momčad, Dalić i navijači moraju pomoći bitnom Vatrenom da prebrodi krizu!

Slovačka je ovog trenutka emotivno prazna. To za ugroziti ovakvu, ispunjenu Hrvatsku nije dovoljno
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. listopad 2021. 09:05

U ponedjeljak Hrvatska igra u Gradskom vrtu u Osijeku. To navodim u analizi utakmice zato jer je jako važan podatak. Reprezentacija je u Osijeku igrala 12 utakmica, od toga je pet bilo kvalifikacijskih za SP (2) i EP (3). U njima su ostvarene četiri pobjede uz remi protiv Estonije (era Barić). U svim utakmicama, to je ključno, atmosfera u Gradskom vrtu bila je reprezentativna.

Što znači puno publike, kontinuirano glasno podržavanje i dobra igra Hrvatske. Estonija (0:0) je bila izuzetak koji potvrđuje pravilo, vidljivo i u prijateljskim utakmicama. Jedini remi je ostvaren uoči SP 2006. kada je Kranjčarova Hrvatska igrala 0:0 s Iranom. Sve ostalo bile su pobjede (7). Pritom treba imati na umu da su dva suparnika koja su izvojevala remi bila po rejtingu među najslabijima...

U dvanaest utakmica u Gradskom vrtu se okupilo 185.182 gledatelja, što je prosjek od 15.431. Očito je, dakle, da postoji neka emotivno vrlo pozitivna vibracija između Vatrenih i Osijeka. I ona je, vidljivo po rezultatu, kvaliteti igre i atmosferi, za reprezentaciju vrlo poticajna. Bila je takva i u vrijeme kada je atmosfera prema reprezentaciji bila u drugim dijelovima Hrvatske prilično napeta i negativna, nedvojbeno je da će sada biti posebno pozitivna.

Razlog je što je Hrvatska u jesenske četiri utakmice bitno podignula razinu uvjerljivosti. Uz tri pobjede i remi kod Rusije, u različitim intenzitetima uspješnosti, ova je Dalićeva selekcija pokazala vidan pomak u organizaciji, taktičkoj disciplini i kontinuitetu. Unutar je to okvira vidno poletnije momčadi, odnosno, svježe i osvježene grupe koja se osjeća izvan terena, te posljedično i na terenu.

image
Zlatko Dalić
DMITRIY GOLUBOVICH Anadolu Agency Via Afp

U nas je, naravno, navika brzo pasti u depresiju nakon slabije partije, a još brže okrenuti se euforiji nakon uspješnog rezultata. No, upravo ta svježina momčadi, i racionalan pristup aktualnom trenutku izbornika Dalića, nagovještava da će reprezentacija protiv Slovaka igrati točno onako kako je potrebno. A to je koncentrirano, mudro i bez srljanja, kompaktno, uz dodatak iz uvoda, a to je maksimalno motivirano i nadahnuto atmosferom.

Slovačka je svakako (bitno) veći izazov od slabih Ciprana, koji jesu ispali nemoćni protiv Hrvatske jer je ona igrala odgovorno i motivirano. Slovačka će tražiti neku vrstu utjehe nakon što su porazom od Rusije praktično ušli samo u teoriju mogućeg uspjeha u kvalifikacijama. No, realno nam se čini da emotivno ispražnjena slovačka selekcija nema osobite šanse protiv emotivno maksimalno ispunjene Hrvatske.

Razlika u kvaliteti je bitno na strani Vatrenih, a uz spomenute odnose (bodovi, publika, dobar trenutak forme) postoji još jedan važan faktor u korist Hrvatske. Ona je pomlađena, i to s igračima vrlo zanimljivih potencijala, a taj polet koji donose samo revitalizira starosjedioce i cijelu grupu.

Taktički gledano neće biti tajni jer se sa Slovacima susrećemo već četvrti put u dvije godine. Tri pobjede, od čega dvije u Bratislavi, vrlo jasno upućuju na odnose snaga i kad je Slovačka bila boljeg raspoloženja. Njihovih 4-2-3-1 sučelit će se vatrenoj formaciji 4-3-3, ali iza tih brojki "čita" se kontrola igre, posjeda i ritmova naše momčadi.

Ukoliko bi ova papirnata prognoza došla u pitanje zbog slabijeg pristupa i ulaska naših, upravo je faktor publike i toplog odnosa Osijeka prema Vatrenima onaj korektiv koji će utjecati da ih se usmjeri u pravcu onih linija igre kojima su ovu jesen učinili kudikamo ljepšom od proljeća...

image
Nikola Vlašić
VLADIMIR SIMICEK Afp

IGRAČ POD POVEĆALOM: Nikola Vlašić

Nije uobičajeno dva puta u tri dana usmjeriti pažnju na istog igrača, ali stvar je aktualna. Pred Cipar istaknuli smo da se od njega očekuje dobra partija u srazu sa suparnikom koji se samo brani. Vlašić ima te vrline da se odlično snalazi u zgusnutom prostoru.

Njegova je partija u Larnaci bila slabija i to samo potvrđuje da nije stvar tehničkog pitanja, nego tereta vrlo turbulentnog mu ljeta (transfera) i promjena. Vlašić je igrač koji je bio važan poslije Rusije i sasvim sigurno bit će važan u idućim godinama Vatrenih.

Ovo je faza kada mu momčad, atmosfera na stadionu i izbornik trebaju pomoći da prebrodi kriznu fazu forme. I trenutak kad on mora izvući iz sebe onu energiju koja će mu doprinijeti da nađe izlaz iz te situacije. Strpljivo i bez stresa. Ključno je imati potencijale, a onda ih i mudro koristiti.

Bude li igrao iz prve ili ušao tijekom igre, Vlašić će imati priliku pokrenuti “svoje” ritmove.

TRI FAKTORA ZA USPJEŠAN REZULTAT PROTIV SLOVAKA

1. JESENSKI DRIL
Nedvojbeno je u protekle četiri utakmice pokazan napredak u organizacijskom pogledu. Hrvatska djeluje kompaktnije, čvršće i tehničko-taktički smislenije. Nastavi li na tom tragu bit će bliža pobjedi.

2. POLET MLAĐIH
U fazi smo kada je u reprezentaciji više mlađih igrača, a oni donose prijeko potrebnu novu energiju i polet. Jedan od benefita toga je revitaliziranje iskusnijih igrača jer je taj polet lako prenosiv.

3. FAKTOR PUBLIKE
U Osijeku je reprezentacija kontinuirano mažena i pažena, i to bez zadrške, dakle, i kad nije išlo. Zato Vatreni osjećaju neki poseban fluid i željni su uzvratiti na takvu ljubav dostojnom igrom. Pristup će biti maksimalan.

Linker
23. travanj 2024 20:34