Brozović, Modrić i Kovačić će imati težak posao protiv Nizozemske

 OZAN KOSE Afp
BIT ĆE TEŠKO

Protivnici Vatrenih o svojem nogometu imaju visoko mišljenje i Ligu nacije dočekuju sa željom da osvoje natjecanje

Tibor Halilović iz Heerenveena najavljuje završni turnir Lige nacija
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. lipanj 2023. 06:36

Ako volite dobru hranu, čuvajte snagu za večer jer preko dana ćete teško uživati u gastronomiji. Nizozemci dan preguraju sa sendvičima, oni njihovi famozni broodjes, naravno, uz pomoć sjajnih piva. Preporučujem izlete, sa sjevera na jug zemlje stižete za dva sata, smije se Tibor Halilović kad ga zamolim da nakratko bude vodič hrvatskim navijačima za preživljavanje u Nizozemskoj. Nacionalnu momčad tamo uskoro čekaju dvije utakmice Final Foura Uefine Lige nacija (polufinale 14. lipnja, finale ili utakmica za 3. mjesto 18. lipnja), a na sedmodnevnoj turneji "vatrene" će pratiti 15-ak tisuća navijača.

Hrvati u Nizozemskoj

Taj 28-godišnji vezni igrač otisnuo se prema Nizozemskoj iz Rijeke u siječnju 2021. godine i začas kliknuo s novim okruženjem. U prvoj polusezoni zgrabio je mjesto prvotimca u Heerenveenu, sezonu kasnije već se nametnuo kao dirigent igre, redovito asistent i usput strijelac pet golova u prvenstvu, ali u trećoj sezoni priča se zakomplicirala dolaskom novog trenera. Halilović u posljednje vrijeme uglavnom ulazi s klupe.

- Na kraju sezone ću sjesti s ljudima iz kluba i vidjeti kakvi su planovi. Općenito, ovdje mi je lijepo, dobro sam se snašao, ugovor me veže još godinu, ali ne mogu biti sretan ako ne igram. Pokazao sam i sebi i drugima da mogu ovdje igrati, zato se neću pomiriti s ovakvim statusom.

image

Tibor Halilović

COR LASKER Afp

Kako gura Heerenveen?

- Momčad se još kroz play-off bori za jedno preostalo mjesto u Konferencijskoj ligi. Treba istrčati maraton da bi se ulovila Europa, ali primjer AZ Alkmaara pokazuje da se isplati. Oni su prošle godine u doigravanju ulovili posljednji vlak za Konferencijsku ligu i onda produžili sve do polufinala. Od naših igrača ovdje su još Vidović i Oroz u Vitesseu te Bistrović i Pandur u Fortuni iz Sittarda. Pandur je imao jako dobru sezonu, baš je super branio, i koliko znam, Fortuna će otkupiti njegov ugovor od Verone.

Heerenveen je drugačiji

Heerenveen je u Nizozemskoj na glasu kao malo drukčiji klub.

- Pokrajina Frizija zapravo nije tipična Nizozemska. Ovdje se na cesti ne govori dutch, regija ima svoj jezik i drukčiju, prepoznatljivu kulturu. Kada naša dvojica golmana rođena ovdje progovore ‘po domaći‘, ostatak svlačionice može samo nagađati o čemu govore. Mi smo jedini klub u ligi na čijoj se domaćoj utakmici uoči početka intonira himna regije. Heerenveen je klub koji odgaja mlade igrače i u prošlosti je brojnim proslavljenim zvijezdama poslužio kao odskočna daska prema velikim klubovima. Bili su ovdje i Van Nistelrooy, i Huntelaar, i naš Pranjić, i Ziyech... Nosili su ovaj dres i neki aktualni nizozemski reprezentativci poput De Roona i Dumfriesa.

Neki ga još nose, upadam u riječ sugovorniku. Andries Noppert jedna je od zabavnijih priča svjetskog nogometa.

- Točno. On je jedan od dvojice vratara koje sam spomenuo, domaći dečko i Van Gaalovo neočekivano otkriće. Kada sam tek stigao u Nizozemsku, Noppert je bio drugi golman Go Ahead Eaglesa, navršio je tada već 27 godina i imao skromnih 35 prvoligaških utakmica u biografiji, dakle, nitko nije mogao očekivati da će završiti među vratnicama reprezentacije. Danas o njemu ESPN snima dokumentarac, njegovi su posteri svuda po gradu i provinciji. Postao je ponos i zaštitni znak Frizije. Sa 203 cm nije tipičan golman, ali dobar je u istrčavanjima i zna igrati nogom. Jednom nas je kod Feyenoorda spasio katastrofe, skinuo je valjda deset zicera i završilo je 0-0. Sjajno je iskoristio šansu, sada ga je i Koeman pozvao u reprezentaciju.

image

Tibor Halilović

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia

Vijest da je Ajax naglo potonuo i ostao bez Lige prvaka, laika će odvesti na zaključak da se liga srozala.

- Baš suprotno. Feyenoord je prošle godine igrao finale Konferencijske lige i ove sezone daleko dobacio u Europskoj ligi, a AZ je imao sjajnu europsku sezonu. Igra se dinamično, brzo, sve momčadi traže dubinu, a taj tempo nije lako pratiti. Zato nije rijetkost da nakon 60. minute popusti koncentracija u obrani i onda krenu golijade. Nacionalni koeficijent tako je snažno skočio da je liga trenutačno šesta po snazi.

Nizozemci se jako cijene

Što javnost očekuje od novog izbornika, iskusnog Ronalda Koemana?

- Koeman je već bio izbornik dulje od dvije godine pa ne treba očekivati veliki zaokret, nego kontinuitet rada. Nizozemci su na SP-u ispali od Argentine, što ne može biti protumačeno kao neuspjeh, ali njihov je mentalitet takav da priznaju samo vrh. O sebi i svojem nogometu imaju visoko mišljenje i Ligu nacije dočekuju sa željom da osvoje natjecanje. Domaćini su, na De Kuipu će imati fenomenalnu podršku.

Što im je u ovome času najveća snaga?

- Obrana definitivno. Van Dijk i De Ligt su svjetske klase, ali tu su i Ake te Timber, stoper kojeg posebno cijenim jer voli i zna igrati s loptom. Veznim redom dirigira De Jong, a napad je najmanje uvjerljiv dio momčadi iako ne možete podcijeniti klasu Depaya ili Weghorsta. Pretpostavljam da će igrati ofenzivno, s trojicom u obrani i ‘wing backovima‘. Dumfries tu može biti posebno opasan - zaključio je bogati siže za Jutarnji list Tibor Halilović, veznjak Heerenveena

Linker
21. travanj 2024 11:41